Ми у соцмережах
INFORM.ZP.UA - це інформаційний портал та веб-сайт новин міста Запоріжжя. Кожен день ми розповідаємо головні та свіжі новини політики, економіки, культури, криміналу, подій, спорту Запоріжжя та України. Фото та відеозвіти за сьогодні. Онлайн - актуальні та останні новини Запоріжжя та Запорізької області на день. Інформація та особи Запоріжжя. INFORM.ZP.UA публікує статті запорізьких журналістів, розслідування та чесну аналітику. Ми дуже цінуємо наших читачів і відбираємо та розміщуємо для них найважливішу інформацію про події міста Запоріжжя та області.
----:--
Ми у соцмережах
Головна » Кримінал » Резонанс » Пожежа на Запорізькій атомній електростанції: що відомо

Пожежа на Запорізькій атомній електростанції: що відомо

Пожежа на Запорізькій атомній електростанції: що відомо

Фото: Євген Євтушенко

Вчора, 11 серпня, близько 20:00 у тимчасово окупованому Енергодарі біля території Запорізької атомної електростанції сталася пожежа на обʼєкті технічного водопостачання. У мережі з’явилась інформація, що росіяни підпалили покришки у градирні.

Inform.zp.ua зібрали наявну станом на зараз інформацію.

Вранці голова Дніпропетровської обласної державної адміністрації Сергій Лисак повідомив, що пожежа припинилася.

Що сказали у “Енергоатомі”

У державному підприємстві “Енергоатом” розповіли, що сталася пожежа на обʼєкті водопостачання. В результаті цьогозагорілися градирня номер один, яка знаходиться у километрі від ЗАЕС, пошкодилось й інше технологічне обладнання.

Зазначається, що порушень меж та умов безпечної експлуатації немає. Радіаційний фон в нормі.

“Вірогідна причина – недбалість рашистських окупантів, або свідомий підпал градирні орками. Деградація систем і елементів АЕС з кожним днем погіршує загальну безпекову ситуацію на ЗАЕС. Масштабні пожежі можуть призводити до розвитку події аж до радіаційної аварії”, – йдеться у повідомленні.

Інформацію про те, що перевищеня рівнів радіоактивних викидів і скидів не фіксують, підтвердили і у Міністерстві енергетики України.

Що розповіли у МАГАТЕ

Фахівці Міжнародного агентства з атомної енергії (МАГАТЕ) опублікували допис у соціальній мережі Х.

“Експерти МАГАТЕ стали свідками сильного темного диму, що виходив з північної зони ЗАЕС після численних вибухів, які пролунали ввечері. Команда отримала повідомлення від ЗАЕС про ймовірну атаку безпілотника на одну з градирень, розташованих на майданчику. Про вплив на ядерну безпеку не повідомлялося”, – йдеться у повідомленні.

ЗАЕС має дві градирні, які розташовані на північній стороні водойми-охолоджувача, поза периметром Запорізької АЕС. Вони використовуються під час енергетичної роботи. Їхнє пошкодження безпосередньо не впливає на безпеку шести блоків під час зупинки. Проте будь-які пожежі на об’єкті або поблизу нього становлять ризик поширення вогню на необхідні для безпеки об’єкти.

Що сказали росіяни

Окупаційні канали виклали відео із наслідками пожежі. На ньому так званий “директор” Запорізької АЕС Юрій Черничук сказав, що до градирні влетів український дрон, після чого він здетонував і розпочалася пожежа.

З чого все почалось

Першим про пожежу написав голова Нікопольської районної військової адміністрації Євген Євтушенко.

“По неофіційній інформації, отриманій від джерел з протилежного берегу – росіяни підпалили в градирні автомобільні шини у великій кількості. Можливо, це провокація, або спроба створити паніку в населених пунктах на правому березі колишнього водосховища”, – заявив Євтушенко.

Він також попросив не панікувати та наголосив у дописі, що ЗАЕС працює в штатному режимі, наскільки це можливо в умовах окупації.

Пізніше на подію відреагував Президент України Володимир Зеленський.

“Чекаємо реакції світу, чекаємо реакції МАГАТЕ. Росія повинна за це відповідати. Лише український контроль над Запорізькою станцією може гарантувати повернення до нормальності та повної безпеки”, – написав він.

Раніше ми писали, що минулого тижня місія Міжнародного агентства з атомної енергії (МАГАТЕ) кілька разів спостерігала пожежі на різних відстанях від Запорізької атомної електростанції та біля прилеглих сіл. Через це ЗАЕС ризикує втратити зовнішнє електропостачання.