Ми у соцмережах
INFORM.ZP.UA - це інформаційний портал та веб-сайт новин міста Запоріжжя. Кожен день ми розповідаємо головні та свіжі новини політики, економіки, культури, криміналу, подій, спорту Запоріжжя та України. Фото та відеозвіти за сьогодні. Онлайн - актуальні та останні новини Запоріжжя та Запорізької області на день. Інформація та особи Запоріжжя. INFORM.ZP.UA публікує статті запорізьких журналістів, розслідування та чесну аналітику. Ми дуже цінуємо наших читачів і відбираємо та розміщуємо для них найважливішу інформацію про події міста Запоріжжя та області.
----:--
Ми у соцмережах
Головна » Суспільство » Фахівці МАГАТЕ досліджують пожежу на Запорізькій АЕС: причини і висновки

Фахівці МАГАТЕ досліджують пожежу на Запорізькій АЕС: причини і висновки

Фахівці МАГАТЕ досліджують пожежу на Запорізькій АЕС: причини і висновки

Ротація МАГАТЕ. Ілюстративне фото/Ротация МАГАТЭ. Иллюстративное фото

Фахівці МАГАТЕ відвідали тимчасово захоплену Запорізьку атомну електростанцію, де напередодні виникла пожежа в одній з градирень. Експерти не знайшли доказів того, що джерело займання знаходилось біля основи споруди, як раніше повідомляли. Замість цього, команда виявила пошкодження на рівні водяних сопел, які розташовані на висоті 10 метрів.

Про це повідомляється у звіті агенції Міжнародного агентства з атомної енергії. 

Попри спроби оглянути всю структуру, експертам не дозволили отримати доступ до рівня водяних форсунок та басейну з водою, розташованого внизу. Тим не менш, вони помітили обгорілі ділянки внутрішнього обладнання та залишки пластику й бетону, розкидані по всій території.

Запах горілого пластику на станції, за словами експертів, ймовірно є наслідком пожежі. Водночас жодних доказів на користь версій про підпал автомобільних шин чи удар безпілотника виявлено не було.

Наразі загрози для ядерної безпеки на Запорізькій АЕС немає, оскільки градирні не працюють. МАГАТЕ продовжить аналіз ситуації після отримання додаткового доступу до ключових зон об’єкту.

Нагадаємо, 11 серпня близько 20:00 у тимчасово окупованому Енергодарі біля території Запорізької атомної електростанції сталася пожежа на обʼєкті технічного водопостачання. У мережі з’явилась інформація, що росіяни підпалили покришки у градирні.

Міський голова Енергодару Дмитро Орлов у коментарі для “Радіо Свобода” повідомив, що жодних загроз, пов’язаних із Запорізькою АЕС, для населення наразі немає. Радіаційний фон також у нормі.

 У мережі з’явилося відео із наслідками загоряння.

Ядерний тероризм

Після початку повномасштабного вторгнення російська армія швидко наблизилася до Енергодару. Місцеві жителі, зібравшись на протест без зброї, вирішили захистити своє місто, зводячи блокпости на підступах. Однак 3 березня російські війська почали стрілянину та тимчасово окупували місто.

У ніч на 4 березня росіяни здійснили обстріл Запорізької атомної електростанції (ЗАЕС). Під ударами опинився навчально-тренувальний центр та головний корпус станції. Цієї ночі російська армія тимчасово захопила найбільшу атомну електростанцію в Європі, створюючи загрозу ядерної катастрофи.

Атомні об’єкти за міжнародним правом не повинні ставати мішенями під час збройних конфліктів. Це закріплено в статті 56 Додаткового протоколу до Женевських конвенцій 1949 року. Більше того, у 2009 році Генеральна конференція МАГАТЕ підкреслила, що будь-який напад на ядерні об’єкти, призначені для мирних цілей, є порушенням принципів ООН та міжнародного права.