Ми у соцмережах
INFORM.ZP.UA - це інформаційний портал та веб-сайт новин міста Запоріжжя. Кожен день ми розповідаємо головні та свіжі новини політики, економіки, культури, криміналу, подій, спорту Запоріжжя та України. Фото та відеозвіти за сьогодні. Онлайн - актуальні та останні новини Запоріжжя та Запорізької області на день. Інформація та особи Запоріжжя. INFORM.ZP.UA публікує статті запорізьких журналістів, розслідування та чесну аналітику. Ми дуже цінуємо наших читачів і відбираємо та розміщуємо для них найважливішу інформацію про події міста Запоріжжя та області.
----:--
Ми у соцмережах
Головна » Економіка » Запорізький завод знову виставлять на продаж

Запорізький завод знову виставлять на продаж

Запорізький завод знову виставлять на продаж

Фото з сайту: gmk.center/ua
Фото из сайта: gmk.center/ua

Сьогодні, 14 серпня, аукціон з продажу 97,55% акцій АТ “Запорізький виробничий алюмінієвий комбінат” (ЗАлК) знову не відбувся через відсутність учасників.

Про це повідомляється в системі “Prozorro. Продажі”.

Повторний аукціон з продажу акцій “Запорізького виробничого алюмінієвого комбінату” за зниженою ціною у 75,93 млн грн запланований на 22 серпня. Заявки на участь прийматимуть до 16:40 того ж дня. Це буде вже третя спроба продати підприємство.

Нагадаємо, апеляційний суд визнав протиправним стягнення з АТ “Запорізький виробничий алюмінієвий комбінат” (ЗАлК) понад 39 мільйонів гривень. Державне підприємство не повертатиме кредит, отриманий від Judson Trading.

У червні 2015 року компанія-нерезидент звернулася до суду з позовом про стягнення з АТ “Запорізький виробничий алюмінієвий комбінат” заборгованості за договором позики на суму 39 мільйонів доларів США, що еквівалентно 835 мільйонам гривень.

У відповідь підприємство подало зустрічний позов про визнання цієї угоди недійсною.

Справа неодноразово розглядалася судами різних інстанцій.

Наразі Центральний апеляційний господарський суд своєю постановою залишив без змін рішення суду першої інстанції, яким було відмовлено у задоволенні позовних вимог компанії-нерезидента та задоволено зустрічний позов про визнання договору позики недійсним.

Прокурори вступили в розгляд справи та надали докази, які підтверджують необґрунтованість вимог позивача.

Суди дійшли висновку, що кошти, перераховані на користь комбінату, призначалися для його модернізації як інвестиції. Проте отриману позику підприємство не використало за цільовим призначенням. Надалі ці кошти були виведені колишнім власником контрольного пакету на рахунки компаній, пов’язаних та афілійованих з однією з найбільших металургійних корпорацій РФ, кінцевим бенефіціаром якої є російський олігарх.

Що відомо про ЗАлК

 Запорізький виробничий алюмінієвий комбінат, колись єдиний виробник первинного алюмінію в Україні, опинився в скрутному становищі через російський капітал. Зараз підприємство має борг у 6,44 млрд грн.

Після повернення контролю над ЗАлК, держава вирішила приватизувати його. Комбінат залишається потужним промисловим об’єктом з 1497 об’єктами нерухомості загальною площею понад 370 тисяч м², розташованими на 25 земельних ділянках. До активів також входять 291 одиниця транспорту та спецтехніки.

Приватизація ЗАлК відкриває можливість для масштабного бізнес-проєкту та сприятиме економічному розвитку регіону. Особливо важливо це у контексті повоєнного відновлення України, коли такі об’єкти можуть стати ключовими для зміцнення національної економіки.

Новий власник зобов’язаний протягом 18 місяців погасити заборгованості із заробітної плати та перед бюджетом, а також не звільняти працівників протягом шести місяців.

У 2001 році 68% акцій ЗАлК придбала компанія «АвтоВаз-Інвест», а у 2006 році – Velbay Holdings Limited, підконтрольна «Російському алюмінію» (РУСАЛ) Олега Дерипаски. В результаті Дерипаска контролював 97,5% акцій. У 2015 році держава через суд повернула 68% акцій, а в лютому 2023 року Вищий антикорупційний суд стягнув решту акцій (29,5%) на користь держави.

Зараз ФДМУ володіє 97,5% акцій ЗАлКу. За останні три роки комбінат зазнав значних збитків: у 2020 році – 49,7 млн грн, у 2021 році – 36,8 млн грн, а у 2022 році – 59,3 млн грн.