Ми у соцмережах
INFORM.ZP.UA - це інформаційний портал та веб-сайт новин міста Запоріжжя. Кожен день ми розповідаємо головні та свіжі новини політики, економіки, культури, криміналу, подій, спорту Запоріжжя та України. Фото та відеозвіти за сьогодні. Онлайн - актуальні та останні новини Запоріжжя та Запорізької області на день. Інформація та особи Запоріжжя. INFORM.ZP.UA публікує статті запорізьких журналістів, розслідування та чесну аналітику. Ми дуже цінуємо наших читачів і відбираємо та розміщуємо для них найважливішу інформацію про події міста Запоріжжя та області.
----:--
Ми у соцмережах
Головна » Кримінал » Резонанс » МЗС щодо обвинувачень росіян про “плани України атакувати ЗАЕС та застосувати “брудні бомби”

МЗС щодо обвинувачень росіян про “плани України атакувати ЗАЕС та застосувати “брудні бомби”

МЗС щодо обвинувачень росіян про “плани України атакувати ЗАЕС та застосувати “брудні бомби”

Речник МЗС України Георгій Тихий.
Фото: Детектор медіа/Спикер МИД Украины Георгий Тихий.
Фото: Детектор медиа

Російська пропаганда знову поширює фейкову інформацію про нібито плани України застосувати “брудні бомби” або атакувати Запорізьку та Курську атомні електростанції. Міністерство закордонних справ України відреагувало на ці звинувачення.

Речник МЗС Георгій Тихий спростував ці заяви, закликавши Росію припинити поширювати неправдиву інформацію:

“Ми спостерігаємо черговий сплеск абсурдної російської пропаганди про нібито плани України застосувати «брудні бомби» або атакувати атомні електростанції. Офіційно спростовуємо ці неправдиві повідомлення. Україна не має ані наміру, ані можливості здійснювати подібні дії. Росія має припинити поширювати небезпечну брехню,” – йдеться у заяві.

Тихий також нагадав, що Україна не володіє жодними “брудними бомбами”:

“Україна завжди залишалася відданим членом Договору про нерозповсюдження ядерної зброї (ДНЯЗ): ми не маємо жодних «брудних бомб» і не плануємо їх здобувати. Коли Росія вперше поширила цю нісенітницю у 2022 році, ми запросили місію МАГАТЕ, яка повністю спростувала ці звинувачення. З того часу нічого не змінилося,” – зазначив речник.

Варто зазначити, що напередодні російські ЗМІ розповсюдили фейкову новину про нібито підготовку теракту з боку України. Вони стверджують, що українські військові планують удар по місцях зберігання відпрацьованого ядерного палива на Запорізькій та Курській АЕС, щоб звинуватити у цьому Росію.

Нагадаємо, 11 серпня у тимчасово окупованому Енергодарі, поблизу Запорізької атомної електростанції, сталася пожежа на об’єкті технічного водопостачання. За попередніми даними, загоряння сталося у градирні, розташованій приблизно за кілометр від ЗАЕС. Згодом так званий “директор” Запорізької АЕС Юрій Черничук заявив, що в градирню влучив український дрон, після чого виникла пожежа.

Фахівці МАГАТЕ відвідали тимчасово захоплену Запорізьку атомну електростанцію, де напередодні виникла пожежа в одній з градирень. Експерти не знайшли доказів того, що джерело займання знаходилось біля основи споруди, як раніше повідомляли. Замість цього, команда виявила пошкодження на рівні водяних сопел, які розташовані на висоті 10 метрів.

Ядерний тероризм

Після початку повномасштабного вторгнення російська армія швидко наблизилася до Енергодару. Місцеві жителі, зібравшись на протест без зброї, вирішили захистити своє місто, зводячи блокпости на підступах. Однак 3 березня російські війська почали стрілянину та тимчасово окупували місто.

У ніч на 4 березня росіяни здійснили обстріл Запорізької атомної електростанції (ЗАЕС). Під ударами опинився навчально-тренувальний центр та головний корпус станції. Цієї ночі російська армія тимчасово захопила найбільшу атомну електростанцію в Європі, створюючи загрозу ядерної катастрофи.

Атомні об’єкти за міжнародним правом не повинні ставати мішенями під час збройних конфліктів. Це закріплено в статті 56 Додаткового протоколу до Женевських конвенцій 1949 року. Більше того, у 2009 році Генеральна конференція МАГАТЕ підкреслила, що будь-який напад на ядерні об’єкти, призначені для мирних цілей, є порушенням принципів ООН та міжнародного права.