Ми у соцмережах
INFORM.ZP.UA - це інформаційний портал та веб-сайт новин міста Запоріжжя. Кожен день ми розповідаємо головні та свіжі новини політики, економіки, культури, криміналу, подій, спорту Запоріжжя та України. Фото та відеозвіти за сьогодні. Онлайн - актуальні та останні новини Запоріжжя та Запорізької області на день. Інформація та особи Запоріжжя. INFORM.ZP.UA публікує статті запорізьких журналістів, розслідування та чесну аналітику. Ми дуже цінуємо наших читачів і відбираємо та розміщуємо для них найважливішу інформацію про події міста Запоріжжя та області.
----:--
Ми у соцмережах
Головна » Кримінал » Резонанс » Зеленський: ЗАЕС — майданчик для обстрілу Нікополя

Зеленський: ЗАЕС — майданчик для обстрілу Нікополя

Зеленський: ЗАЕС — майданчик для обстрілу Нікополя

Ілюстративне фото

Росіяни використовують територію Запорізької атомної електростанції як майданчик для ударів по Дніпропетровській області. Зокрема, по Нікополю та по інших громадах, які знаходяться поруч. Крім цього, окупанти зберігають військову техніку та боєприпаси на ЗАЕС.

Про це заявив Президент України Володимир Зеленський.

За його словами, російська присутність означає фундаментальну загрозу радіаційній безпеці для всього світу.

“Тільки повернення станції під український контроль означатиме повне дотримання всіх норм безпеки і загалом повернення ситуації навколо ЗАЕС до нормальності.  Протягом десятиліть Україна гарантувала найвищий рівень безпеки ядерних обʼєктів, і так буде й надалі, але для цього має припинитися злочинна російська присутність на ЗАЕС”, – підкреслив Зеленський.

Що відомо про тимчасову окупацію Енергодара

У ніч на 4 березня росіяни обстріляли найбільшу атомну електростанцію в Європі — Запорізьку АЕС, а потім захопили її. Водночас війська РФ тимчасово окупували місто Енергодар. Перед тим, як росіяни зайшли до міста, місцеві мешканці намагалися зупинити ворожі війська. Енергодарці стояли на в’їзді до міста, намагаючись перекрити дорогу. Деякий час їм це вдавалося, однак 3 березня росіяни почали стріляти у беззбройних людей.

Територія станції періодично зазнає обстрілів, у яких Україна і Росія звинувачують одна одну. Українська влада також заявляла, що російська армія використовувала ЗАЕС для зберігання військової техніки й дислокації своїх військовослужбовців. Міжнародні організації неодноразово оприлюднювали докази того, що РФ мілітаризувала ЗАЕС.

Наприкінці липня 2024 року у тимчасово окупованому Енергодарі росіяни зареєстрували військову частину. Її юридична адреса співпадає із адресою Запорізької атомної електростанції.

11 серпня, близько 20:00, біля території Запорізької атомної електростанції сталася пожежа на обʼєкті технічного водопостачання – на градирні.

Нещодавно російські медіа, а також так звана “влада” на тимчасово окупованих територіях Запорізької області заявляли, що українські військові збираються вдарити по місцях зберігання відпрацьованого ядерного палива на Запорізькій та Курській АЕС, щоб звинуватити у цьому РФ. А вже 17 серпня біля ЗАЕС стався інцидент із падінням безпілотника. Представники Міжнародного агентства з атомної енергії провели обстеження прилеглої території після заяв росіян про ймовірну атаку дронів.