Ми у соцмережах
INFORM.ZP.UA - це інформаційний портал та веб-сайт новин міста Запоріжжя. Кожен день ми розповідаємо головні та свіжі новини політики, економіки, культури, криміналу, подій, спорту Запоріжжя та України. Фото та відеозвіти за сьогодні. Онлайн - актуальні та останні новини Запоріжжя та Запорізької області на день. Інформація та особи Запоріжжя. INFORM.ZP.UA публікує статті запорізьких журналістів, розслідування та чесну аналітику. Ми дуже цінуємо наших читачів і відбираємо та розміщуємо для них найважливішу інформацію про події міста Запоріжжя та області.
----:--
Ми у соцмережах
Головна » Суспільство » Здоров'я » На Запоріжжі зафіксували 65 випадків гострої кишкової інфекції за тиждень: як вберегтися

На Запоріжжі зафіксували 65 випадків гострої кишкової інфекції за тиждень: як вберегтися

На Запоріжжі зафіксували 65 випадків гострої кишкової інфекції за тиждень: як вберегтися

Кишкові інфекції. Ілюстративне зображення

За минулий тиждень по Запорізькій області зареєстрували 65 випадків гострих кишкових інфекцій. Найбільше виявили у Запоріжжі.

Про це повідомляє Запорізький обласний центр контролю та профілактики хвороб.

Захворювання зафіксували не тільки в обласному центрі. Загалом зареєстровані випадки у:

  • місті Запоріжжі – 59 випадків;
  • Запорізькому районі – 5 випадків;
  • Вільнянському районі – 1 випадок.

Спалахів гострої кишкової інфекції немає.

Що таке гострі кишкові інфекції та які симптоми

Гострі кишкові інфекції (ГКІ) – одні з найпоширеніших інфекційних захворювань влітку. Вони можуть призвести до серйозних ускладнень, особливо у дітей. Кишкові інфекції передаються через вживання зараженої їжі чи води, під час купання у забруднених водоймах, через брудні руки та предмети побуту. Збудники кишкових інфекцій найчастіше зустрічаються у сирій їжі тваринного походження, немитих фруктах та овочах.

При таких симптомах ГКІ потрібно терміново звертатися до лікаря:

  • сухість у роті та горлі;
  • підвищена температура, що супроводжується діареєю і блювотою;
  • переймоподібні болі в животі;
  • незначне сечовипускання або його відсутність.

Як вберегтися від харчових отруєнь і гострих кишкових інфекцій

У Запорізькому обласному ЦКПХ радять вживати лише ті продукти, у якості яких ви впевнені, та дотримуватися таких правил:

  • Підтримуйте чистоту: мийте руки, дезінфікуйте всі поверхні та кухонне приладдя, які використовуєте для приготування їжі, а також захищайте кухню і продукти від комах, гризунів та інших тварин;
  • відокремлюйте сиру їжу від готової, а для обробки сирих продуктів користуйтеся окремим кухонним приладдям, зокрема ножами і обробними дошками. Зберігайте продукти у закритому посуді, щоб уникнути контакту між сирими і готовими продуктами;
  • ретельно просмажуйте чи проварюйте продукти, особливо м’ясо, яйця і морепродукти; доводьте страви до кипіння, щоб вони готувалися щонайменше за 70 °С.
  • не залишайте приготовлену їжу за кімнатної температури більше, ніж на 2 години та зберігайте приготовані страви гарячими (60 °С) аж до подавання до столу. Крім цього, не зберігайте їжу надто довго (навіть у холодильнику) та не розморожуйте продукти за кімнатної температури;
  • використовуйте безпечну воду і свіжі продукти, чисту або очищену воду; ретельно мийте овочі й фрукти.

Нагадаємо, у Запоріжжі цього місяця провели дослідження якості води та піску на пляжах міста. У результаті перевірок знайшли кишкову паличку, холерні вібріони та перевищення  за деякими показниками.

Читайте також:

Нещодавно Кабінет міністрів України оновив порядок створення тимчасових лікарень на випадок карантину.

За період з 26 липня по 02 серпня в Запоріжжі зареєстрували 6 випадків захворювання на хворобу Лайма після укусу кліщів: як запобігти розвитку хвороби.