Ми у соцмережах
INFORM.ZP.UA - це інформаційний портал та веб-сайт новин міста Запоріжжя. Кожен день ми розповідаємо головні та свіжі новини політики, економіки, культури, криміналу, подій, спорту Запоріжжя та України. Фото та відеозвіти за сьогодні. Онлайн - актуальні та останні новини Запоріжжя та Запорізької області на день. Інформація та особи Запоріжжя. INFORM.ZP.UA публікує статті запорізьких журналістів, розслідування та чесну аналітику. Ми дуже цінуємо наших читачів і відбираємо та розміщуємо для них найважливішу інформацію про події міста Запоріжжя та області.
----:--
Ми у соцмережах
Головна » Суспільство » Освіта » Як навчатимуться школярі в Запоріжжі цього року: роз’яснення для батьків

Як навчатимуться школярі в Запоріжжі цього року: роз’яснення для батьків

Як навчатимуться школярі в Запоріжжі цього року: роз’яснення для батьків

Укриття в Запорізькому академічному ліцеї № 34. Фото: ЗОВА

З 2 вересня для запорізьких школярів розпочнеться новий навчальний рік. Як він проходитиме – залежить від того, чи є в школі для учнів безпечне укриття.

Inform.zp.ua розповідає, як проходитиме навчання в школах Запоріжжя, та які з них працюватимуть офлайн.

Офлайн чи онлайн?

Департамент освіти і науки Запорізької міської ради разом з активістами розробив алгоритм дій для закладів освіти та батьків при виборі форми навчання.

Форма організації освітнього процесу залежатиме насамперед від наявності чи відсутності укриття в навчальному закладі. 

Якщо укриття є, учні можуть навчатися:

  • очно/в змішанній формі;
  • за дистанційної форми.

Якщо укриття немає, учні можуть навчатися:

  • за дистанційної форми;
  • в очному/змішанному режимі, але в сусідній школі з наявним укриттям.

Рішення про організацію освітнього процесу приймається педагогічною радою на підставі опитування батьків та наявності в закладі :

  • швидкісного інтернету
  • підготовленого педагогічного персоналу до комп’ютерного обладнання 
  • комунікаційних та освітніх онлайн сервісів

Заклад освіти може працювати у двох режимах одночасно, з організацією окремих класів для різних форм навчання.

Укриття у школі
Фото: Запорізька міська рада

Що мають зробити в кожній школі вже зараз

Керівництво навчального закладу має ознайомити батьків з можливими формами організації освітнього процесу з урахуванням наявності/відсутності облаштованого укриття. 

Якщо укриття є, то батьки можуть переконатися, наскільки безпечні умови для їхніх дітей там створені, та яке матеріально-технічне забезпечення є в школі.

В тих навчальних закладах, де підвезення дітей є обовʼязковим, батьків мають ознайомити з маршрутами підвезення шкільним автобусом.

Окрім того, школа має:

  • проводити інформаційно розʼяснювальну роботу щодо запитань батьків, які виникли;
  • приймати заяви про обрання форми навчання від батьків учнів;
  • проводити опитування батьків щодо обрання форми навчання.

Що мають зараз робити батьки 

Батькам школярів варто попіклуватися про ментальний стан здоровʼя дитини, чи готова вона до навчання, як на неї зараз впливає війна.

Вибір освітнього процесу має залежати не тільки від думки батьків, а й від побажання самої дитини. При виборі будь-якої форми навчання батьки мають дізнатися й проаналізувати, чи буде безпечним та комфортним перебування учня вдома та в школі.

Запорожские учителя стали лауреатами международной премии
Иллюстративное фото/Ілюстративне фото

В Департаменті освіти та науки також батькам дають пораду розробити та оцінити безпечний маршрут дитини від домівки до школи та зворотній шлях, враховуючи тривалість та наявність/відсутність укриттів.

Батьки мають пройти опитування щодо обрання форми навчання та надати відповідну заяву до директора школи.

Які школи готові до офлайн-навчання

В Запорізькій області з початком  повномасштабного вторгнення понад 112 шкіл регіону припинили роботу. Наразі укриття для учнів активно ремонтують, а подекуди створюють нові підземні школи. За словами очільника Запорізької ОВА Івана Федорова, поступово з 2 вересня до 31 грудня до очного або змішаного навчання повернуться більш ніж 40 тисяч дітей. Протягом 2025 року плануєть повернути до такого офлайн-формату всіх школярів регіону. Поки в Запоріжжі готові прийняти для навчання в укриттях такі заклади освіти:

Запорізька школа-інтернат «Козацький ліцей

Тут зможуть навчатися в укритті 7 класів одночасно, а це 175 учнів. 

“Укриття в Козацькому ліцеї майже повністю відремонтовано. Обладнано 5 окремих класних кімнат, побутові та санітарно-гігієнічні приміщення. Вентиляція, пожежна сигналізація, інтернет – все як має бути”, – запевняють в ЗОВА.

Укриття в Козацькому ліцеї. Фото: ЗОВА
Укриття в Козацькому ліцеї. Фото: ЗОВА

В школі-інтернаті навчаються 430 учнів 5-11 класів. Уроки в них тривають до 15:30. Тож тут подбали про гаряче харчування для вихованців. Для них будуть організовані обіди та полуденки. 

Школа-інтернат «Світанок»

В цьому освітньому закладі навчальний рік у зміашному форматі розпочнеться вже вдруге. Для цього в закладі освіти є укриття, в якому є чотири класні кімнати. У кожній з них може навчатись по 12 учнів. Також є приміщення для зберігання продуктів та питної води, вентиляційна кімната, вбиральня та два аварійних виходи. 

Шкільне укриття оснащене пожежною сигналізацією, новими меблями та вентиляційною системою. Безпровідний інтернет доступний у будь-якому куточку приміщення. 

Укриття в школі-інтернаті “Світанок”. Фото: ЗОВА
Укриття в школі-інтернаті “Світанок”. Фото: ЗОВА

«Світанок» – це спеціальна школа, де навчаються діти з порушеннями мовлення. Тут вони отримують не тільки освітні, а й корекційно-розвиткові послуги.

Загалом у «Світанку» навчається 176 дітей. З 1 вересня освітній заклад працюватиме у дві зміни за графіком. Тричі на тиждень у першу зміну навчатимуться учні початкових класів, а в другу зміну в укритті дітям надаватимуть корекційні послуги. Старшокласники приходитимуть до школи два рази на тиждень. 

Запорізька спеціальна загальноосвітня школа-інтернат № 2 

Навчання у змішаному форматі тут розпочали ще в минулому навчальному році. Загалом в школі-інтернаті у 18 класах навчаються 197 дітей. Освітній процес відбувається у дві зміни.

Укриття в Запорізькій загальноосвітній школі-інтернаті № 2. Фото: ЗОВА
Укриття в Запорізькій загальноосвітній школі-інтернаті № 2. Фото: ЗОВА

Шкільне укриття розраховане на 100 осіб. В подальших планах – відремонтувати ще 3 додаткові приміщення. Це дозволить збільшити кількість учнів, що зможуть навчатися офлайн.

Запорізький академічний ліцей № 34 

Тут з 1 вересня планують відновити офлайн-навчання. У грудні 2023 року в шкільному укритті провели капітальний ремонт. Тепер тут нові каналізаційні комунікації, модернізована вентиляційна система та сучасне енергоефективне освітлення. 

Укриття в Запорізькому академічному ліцеї № 34. Фото: ЗОВА

Укриття школи розраховане на 165 осіб. Загалом тут одночасно може навчатись 10 класів, а в ліцеї їх усього 20. За умови проведення уроків у дві зміни, всі учні матимуть змогу відвідувати школу. 

Освітній простір складається з трьох окремих приміщень-класів, кабінетів психолога та медичного пункту. У найбільшій кімнаті можуть навчатись одразу декілька класів, але потрібні акустичні перегородки. Керівництво ліцею займається пошуком відповідного устаткування. 

Запорізька гімназія № 63 

Гімназія повністю готова розпочати освітній процес в очній формі у змішаному форматі. Тут облаштовані 3 навчальні зони, є кабінети психолога та медпрацівника. У додаткових приміщеннях –  ігрові кімнати. 

Укриття в Запорізькій гімназії № 63. Фото: ЗОВА
Укриття в Запорізькій гімназії № 63. Фото: ЗОВА

Шкільне укриття розраховане на 105 дітей. Зараз педагоги готують такий розклад занять, щоб всі школярі мали можливість відвідувати уроки в гімназії. Дошкільний підрозділ та початкова школа навчатимуться у дві зміни 3 дні на тиждень, а в інші дні також у дві зміни – учні 5-9 класів. 

Запорізька гімназія № 98

В шкільному укритті провели інтернет та встановили припливно-витяжну систему. Вона дозволяє дітям тривалий час перебувати у підземному приміщенні. 

Укриття в Запорізькій гімназії № 98. Фото: ЗОВА
Укриття в Запорізькій гімназії № 98. Фото: ЗОВА

В школі 762 учні, а укриття розраховане на 350 осіб. Тому навчання буде організоване позмінно. 

Запорізький класичний ліцей

Тут планують навчатися у змішаному режимі з 1 вересня. Відремонтоване укриття в запорізькому ліцеїФото пресслужби Запорізької міської ради

Одночасно в укритті може перебувати 251 людина. У безпечному просторі зможуть розміститися та проводити заняття 5-6 класів.