Ми у соцмережах
INFORM.ZP.UA - це інформаційний портал та веб-сайт новин міста Запоріжжя. Кожен день ми розповідаємо головні та свіжі новини політики, економіки, культури, криміналу, подій, спорту Запоріжжя та України. Фото та відеозвіти за сьогодні. Онлайн - актуальні та останні новини Запоріжжя та Запорізької області на день. Інформація та особи Запоріжжя. INFORM.ZP.UA публікує статті запорізьких журналістів, розслідування та чесну аналітику. Ми дуже цінуємо наших читачів і відбираємо та розміщуємо для них найважливішу інформацію про події міста Запоріжжя та області.
----:--
Ми у соцмережах
Головна » Суспільство » У Запоріжжі запровадили карантинний режим через небезпечного шкідника

У Запоріжжі запровадили карантинний режим через небезпечного шкідника

У Запоріжжі запровадили карантинний режим через небезпечного шкідника

Жовто-бурий мармуровий клоп. Фото: ДУ “Волинська обласна фітосанітарна лабораторія”/Желто-бурый мраморный клоп. Фото: ГУ “Волынская областная фитосанитарная лаборатория”

У Запоріжжі, на території Комунарського району, запроваджено карантинний режим через виявлення жовто-бурого мармурового клопа. Цей шкідливий організм поширився на площу 4 гектари, створюючи серйозну загрозу для місцевих рослин.

Про це повідомляє ГУ “Держпродспоживслужби” в Запорізькій області.

Фахівці Держпродспоживслужби в Запорізькій області провели моніторинг за допомогою феромонних пасток, що дозволило вчасно виявити небезпечного шкідника. Жовто-бурий мармуровий клоп є небезпечним для більш ніж 300 видів рослин, серед яких плодові, овочеві, зернові та декоративні культури. Його харчування призводить до пошкодження молодого листя, пагонів та плодів, що знижує їхню якість та зупиняє розвиток. Плоди втрачають смакові властивості, деформуються та осипаються.

У рамках карантинного режиму затверджено фітосанітарні заходи, спрямовані на локалізацію та ліквідацію вогнищ розповсюдження цього небезпечного шкідника.

Для отримання консультацій та допомоги з питань фітосанітарної безпеки мешканцям Запоріжжя рекомендовано звертатися до Головного управління Держпродспоживслужби в Запорізькій області за адресою: проспект Маяковського, 20а, або за телефоном (061) 239 73 20.

Нагадаємо, на території землекористування Новомиколаївської селищної, Долинської, Михайло-Лукашівської, Матвіївської, Петро-Михайлівської, Михайлівської, Біленьківської сільських рад Запорізького району було введено карантинний режим.

Жовто-бурий мармуровий клоп: чим небезпечний

Жовто-бурий мармуровий клоп (Halyomorpha halys) пошкоджує практично всі плодові, баштанні та ягідні культури, а також посіви квасолі, сої та кукурудзи. Цей шкідник, який раніше зустрічався лише в країнах Південно-Східної Азії, тепер активно поширюється й іншими континентами, створюючи серйозну загрозу для сільського господарства.

Зазначається, що Halyomorpha halys може поширюватися на великі відстані за допомогою транспортних засобів, рослинної продукції, дерев’яного пакувального матеріалу, а також одягу та багажу. Крім того, клоп здатний здійснювати самостійні перельоти на відстань до 2 км.

Цей шкідник, відомий своїм характерним зовнішнім виглядом і неприємним запахом, активно розвивається за температури від +18ºС до +25ºС. За сприятливих умов він може виробляти від одного до трьох поколінь на рік, що значно ускладнює контроль над його поширенням.

Щоб уникнути подальшого поширення жовто-бурого мармурового клопа, фахівці рекомендують ретельно оглядати всі імпортовані рослини, транспортні засоби та пакувальні матеріали.

Сільгоспвиробникам радять бути особливо уважними та використовувати феромонні пастки для виявлення шкідника на ранніх стадіях.