Ми у соцмережах
INFORM.ZP.UA - це інформаційний портал та веб-сайт новин міста Запоріжжя. Кожен день ми розповідаємо головні та свіжі новини політики, економіки, культури, криміналу, подій, спорту Запоріжжя та України. Фото та відеозвіти за сьогодні. Онлайн - актуальні та останні новини Запоріжжя та Запорізької області на день. Інформація та особи Запоріжжя. INFORM.ZP.UA публікує статті запорізьких журналістів, розслідування та чесну аналітику. Ми дуже цінуємо наших читачів і відбираємо та розміщуємо для них найважливішу інформацію про події міста Запоріжжя та області.
----:--
Ми у соцмережах
Головна » Суспільство » Здоров'я » Кількість звернень через цвітіння амброзії в Запоріжжі: цифри

Кількість звернень через цвітіння амброзії в Запоріжжі: цифри

Кількість звернень через цвітіння амброзії в Запоріжжі: цифри

Ілюстративне фото/Иллюстративное фото

У Запоріжжі та Запорізькій області фіксується цвітіння карантинних рослин, що спричинило невеликий сплеск звернень місцевих мешканців до лікарів. Проте ситуація залишається під контролем і порівняно з минулим роком покращилася.

Про це стало відомо під час засідання постійної комісії з питань екології.

Як зазначила начальниця комунальної установи “Адміністрації з питань охорони здоров’я” Олена Литвиненко, наразі спостерігається незначний ріст звернень через алергію на карантинні рослини, проте він не є критичним.

“На першому тижні звернулися 111 людей. Це те, що зареєстровано. Тобто це звернення до центрів. Госпіталізації з цього приводу не було. Зверталися із загостренням бронхіальної астми – понад 60%, а далі йде бронхообструктивний синдром”, – зазначила Литвиненко.

Минулого тижня звернулися 123 особи, яким також не знадобилася госпіталізація.

“Тобто такого різкого сплеску, як у 2023 році, не було”, – резюмувала посадовиця.

Литвиненко також наголосила на важливості вчасного проведення базисної терапії для алергіків, яку потрібно було розпочати вже з травня або червня, залежно від алергії, коли починають цвісти соняшники, кульбаби та інші алергенні рослини.

Нагадаємо, на початку серпня в деяких районах Запоріжжя фахівці Держпродсподивслужби запровадили карантинні режими через цвітіння амброзії та інших карантинних рослин:

– на території Олександрівського району на площі 3,2 га та 2,16 га;

– на території Вознесенівського району на площі 4,7 га.

Там будуть відбуватися фітосанітарні заходи, аби ліквідувати шкідливі організми.

 Як захиститися від цвітіння, де найбільше осередків розростання амброзії та як з нею боряться в місті – читайте в цьому матеріалі.

Заходи безпеки та боротьби із бур’яном:

• перед цвітінням, у період бутонізації, потрібно скошувати рослину або виривати із корінням та знищувати шляхом спалювання у спеціально визначених місцях;

• на узбіччях доріг можна застосовувати гербіциди для оприскування;

• на невеликих площах і присадибних ділянках потрібно проводити механічну боротьбу, шляхом ручного прополювання і скошування в міру відростання бур’яну, а також можна використовувати натрієву і амінну сіль (2-3 кг/га) в суміші з аміачною селітрою (10 кг/га) чи сульфатом амонію.