Ми у соцмережах
INFORM.ZP.UA - це інформаційний портал та веб-сайт новин міста Запоріжжя. Кожен день ми розповідаємо головні та свіжі новини політики, економіки, культури, криміналу, подій, спорту Запоріжжя та України. Фото та відеозвіти за сьогодні. Онлайн - актуальні та останні новини Запоріжжя та Запорізької області на день. Інформація та особи Запоріжжя. INFORM.ZP.UA публікує статті запорізьких журналістів, розслідування та чесну аналітику. Ми дуже цінуємо наших читачів і відбираємо та розміщуємо для них найважливішу інформацію про події міста Запоріжжя та області.
----:--
Ми у соцмережах
Головна » Суспільство » Здоров'я » Ріст захворюваності на Omicron в Запорізькій області: чому повернулася хвороба та як від неї вберегтися

Ріст захворюваності на Omicron в Запорізькій області: чому повернулася хвороба та як від неї вберегтися

Ріст захворюваності на Omicron в Запорізькій області: чому повернулася хвороба та як від неї вберегтися

Коронавірус у Запорізькій області

Влітку в Запорізькій області, як і по всій Україні, почала зростати кількість випадків COVID-19. Однією з причин цього сплеску вважають новий субваріант штаму Omicron — FLiRT. У нашому регіоні вже зафіксовано 7 летальних випадків, пов’язаних із цим штамом.

Inform.zp.ua поспілкувалася із заступником генерального директора з дослідження біологічних факторів ДУ “Запорізький обласний ЦКПХ МОЗ” Олександром Мащаком, щоб дізнатися про ситуацію в Запоріжжі та області, а також чи слід очікувати введення жорстких обмежень цієї осені.

Яка ситуація із захворюваністю на COVID-19 у Запорізькій області?

– Динаміка докорінно змінилася. Ще вранці в п’ятницю, я б сказав, що протягом місяця ми спостерігаємо нетипове зростання захворюваності на гострі респіраторні інфекції, включно з COVID-19, що незвично для теплого сезону. Але тепер, навпаки, ми бачимо тенденцію до зниження захворюваності.

Чому почали говорити про новий спалах коронавірусу по Україні?

– Хочу пояснити, що є ковід пандемічний і є післяпандемічний період. Ми вже ніколи не повернемося до пандемічного періоду, коли тисячі випадків реєстрували за добу і лікарні були переповнені. Такої захворюваності більше не буде. Можливо, виникне щось подібне, але з іншими збудниками, не коронавірусом. Вірус змінився: на зміну небезпечним штамам типу “Дельта” прийшов “Омікрон”, який є більш “лагідним”. Він викликає менше середньо-важких форм і потребує меншої кількості госпіталізацій.

Коронавірус у нас навіть під час епідемічного підйому взимку становив не більше 17% від усіх респіраторних інфекцій. Він з’явився раптово і так само раптово зник. Однак зараз він знову почав домінувати над іншими збудниками, і кількість випадків збільшилася у півтора раза, що нетипово для спекотної пори року. Коли почали аналізувати, стало зрозуміло, що це дійсно пов’язано з коронавірусом. Ми це бачимо по лабораторних дослідженнях і за кількістю звернень за медичною допомогою. Проте, якщо порівняти з епідемічним порогом, то ми ще навіть не досягли половини від нього, а тільки третину.

Як змінилася кількість випадків захворювання в Запорізькій області влітку?

– Якщо раніше було 180 випадків COVID-19 на тиждень, то позаминулого тижня стало 600. Це викликало тривогу у певних фахівців. Проте завантаження стаціонарного фонду ми поки не бачимо — 100-150 випадків госпіталізації залишаються стабільними без тенденції до зростання.

Чим небезпечний Omicron?

– Цей вірус переважно викликає середні та середньо-тяжкі форми захворювання у дітей. Дорослі можуть навіть не помітити симптомів, але діти можуть захворіти тяжче. Коли доросла людина починає хворіти, у неї, для прикладу, легкий нежить. А потім“хапають” вірус діти. Оце особливість “Омікрона” від інших різновидів коронавірусної хвороби. 

Збільшення кількості захворюваності на коронавірусну хворобу серед дітей є, але вона не є критична. Для розуміння, у пандемічний період ми реєстрували 600 випадків за декілька годин. 

Чи можна очікувати нового сплеску восени?

– У Запорізькій області цього року діти починають навчатися очно, що призведе до збільшення кількості соціальних контактів і це може збільшити кількість респіраторних захворювань. Ми обговорювали це з Департаментом освіти і будемо стежити за ситуацією. Очікувати значне зростання захворюваності можна восени, але навряд чи у вересні. 

Й взагалі, навіть якщо ми припустимо, що “Омікрон” буде домінуючим, то це будуть локальні спалахи в окремих навчальних закладах, колективах… Але таких тотальних наслідків, як було раніше, щоб весь регіон зліг, такого вже не буде.

Як захиститися від Omicron?

– Тут треба робити акцент на двох моментах. Перше, це своєчасне звернення за медичною допомогою. Я, звісно, говорив, що це “лагідний” штам вірусу. Тим не менш, кількість випадків смертей від “Омікрона” в осіб понад 70 років, які мають соматичні захворювання, є. Вже сім людей померли. 

Тому, коли людина має такі прояви, як підвищення температури, нежить, втрату запаху та інші специфічні клінічні прояви, має обов’язково звертатися в медзаклади. Особливо, якщо в родині є діти, або люди похилого віку. 

Ми можемо одужати за декілька днів, а ослаблена людина може хворіти понад  місяць з усіма витікаючими ускладненнями. 

Ну, й друге, це вакцинація. В останні два тижні були переглянуті та опубліковані зміни до підходу до вакцинації коронавірусних хвороб. За сучасними рекомендаціями, в окремих випадках навіть одного щеплення достатньо, щоб бути захищеним від цієї хвороби. Але це все залежить від соціальних та професійних особливостей, в наявності в анамнезі скільки було захворювань, чи раніше проводилися щеплення. У будь-якому разі спочатку треба консультуватися з сімейним лікарем. 

Чи наявна вакцина у медичних закладах Запорізької області?

– Позаминулої п’ятниці наші лікувальні заклади отримали необхідну кількість Омікрон-специфічної вакцини проти COVID-19. Вона вже розвезена по закладах охорони здоров’я. Достатньо прийти лише до свого сімейного лікаря, щоб зробити щеплення. Вас направлять, скажімо, в сусідній кабінет, це не буде інша лікарня. 

Ми закликаємо населення робити щеплення, щоб убезпечити себе, своїх дітей та інші вразливі верстви населення. 

Чи були зафіксовані побічні ефекти після вакцинацій від COVID-19 у Запорізькій області?

– У Запорізькій області не фіксувалися побічні ефекти від вакцинації. Офіційного жодного випадку не зафіксовано.

Минуло 4,5 року від першого випадку COVID-19 в Україні: чому штами вірусу отримують такі дивні назви

Минуло майже 4,5 року з моменту реєстрації першого випадку коронавірусу в Україні. Пандемія змінила свої риси, і тепер COVID-19 став сезонним захворюванням, схожим на грип. Для більшості людей віком до 75 років без супутніх захворювань рекомендована одна доза вакцини без необхідності ревакцинації. Ті, хто належить до групи ризику, повинні проходити ревакцинацію кожні 6-12 місяців.

SARS-CoV-2, вірус, що викликає COVID-19, постійно мутує. За ці роки ми стикалися з різними його варіантами: Альфа, Дельта, Омікрон, Кракен, ФЛіРТ. Але чому вони мають такі назви? Це випадковий вибір чи за кожною назвою стоїть щось більше? Розберімося.

Перші варіанти, А і В, були виявлені в Китаї наприкінці 2019 року. Проте вірус швидко мутував, і виникли нові варіанти, які позначалися за допомогою цифр: A.1, B.2.27, B.1.351 тощо. Для науковців такі назви були зрозумілими, але для широкого загалу вони викликали плутанину. Тому з’явилися неофіційні назви, пов’язані з місцем виявлення, наприклад, “британський” або “південноафриканський” варіанти.

Через загрозу стигматизації країн ВООЗ у 2021 році ввела нову систему, де значущі варіанти отримували назви з грецького алфавіту. Так з’явилися Альфа, Бета, Гамма, Дельта. Літери, які могли спричинити плутанину або мати чутливе значення, як Nu чи Xi, не використовувалися.

Проте з появою Омікрону система ускладнилася. Омікрон об’єднав багато варіантів, що швидко передавалися і обходили імунітет, спричиняючи плутанину. Для кращого інформування громадськості підвиди отримували неофіційні назви. Наприклад, XBB.1.5, субваріант Омікрону, був названий Кракеном, а BA.2.86 — Піролою.

Щодо назви “ФЛіРТ”, це акронім, що позначає мутації в шиповому білку, які, на думку вчених, дозволяють вірусу краще уникати імунної системи. 

Оновлені рекомендації щодо вакцинації проти COVID-19: що змінилося

З 5 серпня 2024 року діють нові рекомендації Національної технічної групи експертів з імунопрофілактики (НТГЕІ), затверджені наказом МОЗ №1380. Вони відповідають останнім вказівкам Всесвітньої організації охорони здоров’я (ВООЗ) щодо щеплень проти COVID-19.

Зокрема, спрощено схеми вакцинації: для більшості людей тепер достатньо однієї дози вакцини. Для тих, хто входить до груп ризику тяжкого перебігу COVID-19, передбачена ревакцинація через 6-12 місяців.

Також змінено визначення етапів вакцинації: одне (або два) щеплення тепер вважаються первинною вакцинацією, усі наступні – ревакцинацією.

Ревакцинація через 6-12 місяців рекомендована для:

  • людей з ослабленим імунітетом або хронічними захворюваннями;
  • вагітних;
  • осіб віком 60+;
  • тих, хто має підвищений ризик тяжкого перебігу COVID-19;
  • представників професійних груп ризику (лікарі, вчителі, військові тощо).

Потребу в ревакцинації визначає лікар, враховуючи рекомендації МОЗ України. Для вакцинації можна використовувати будь-яку з доступних вакцин проти COVID-19, зокрема, адаптовану під варіант Omicron. В Україні наразі доступно понад 500 тисяч доз омікрон-специфічної вакцини (виробництва Pfizer).

Люди, які пройшли базовий курс вакцинації та отримали бустерне щеплення, можуть і надалі безоплатно ревакцинуватися. Записатися на вакцинацію можна через свого сімейного лікаря.

Якщо кількість охочих вакцинуватися перевищить наявні запаси вакцини, пріоритет надаватиметься пацієнтам із груп ризику.