Ми у соцмережах
INFORM.ZP.UA - це інформаційний портал та веб-сайт новин міста Запоріжжя. Кожен день ми розповідаємо головні та свіжі новини політики, економіки, культури, криміналу, подій, спорту Запоріжжя та України. Фото та відеозвіти за сьогодні. Онлайн - актуальні та останні новини Запоріжжя та Запорізької області на день. Інформація та особи Запоріжжя. INFORM.ZP.UA публікує статті запорізьких журналістів, розслідування та чесну аналітику. Ми дуже цінуємо наших читачів і відбираємо та розміщуємо для них найважливішу інформацію про події міста Запоріжжя та області.
----:--
Ми у соцмережах
Головна » Суспільство » Здоров'я » Захворювання на кишкові інфекції: чи є в Запоріжжі сплеск хвороби

Захворювання на кишкові інфекції: чи є в Запоріжжі сплеск хвороби

Захворювання на кишкові інфекції: чи є в Запоріжжі сплеск хвороби

Кишкові інфекції. Ілюстративне фото

Минулого тижня у Запорізькій області виявили 65 випадків гострих кишкових інфекцій. Проте сплеску захворювання спеціалісти не відмічають.

Про це повідомляє завідувачка відділу імунопрофілактики, регіональна координаторка з вакцинації в Запорізькій області Марина Колерова в ефірі телеканалу МТМ.

Вона зазначає, що в цьому році кількість нових випадків кишкових захворювань зменшилася, порівняно з попередніми роками.

“Влітку ми маємо сплеск цих захворювань. Якщо з початку року загалом на гострі кишкові інфекції захворіло трохи більше, ніж тисяча осіб, то тільки влітку це вже половина — 560 випадків”, – розповідає Колерова.

За її словами, це звична ситуація, яка щоліта проявляється знову через високі температури повітря, які негативно впливають на стан зберігання продуктів.

Заразитися кишковою інфекцією влітку легко, якщо не дотримуватися елементарних правил.

“По-перше, не потрібно вживати в їжу продукти, в яких ви не впевнені в їх якості, це можуть бути будь-які продукти зі стихійних ринків. Їх треба вживати обережно. Якщо це молочні продукти, вони мають попередньо пройти термічну обробку. Якщо це будь-які м’ясні продукти, їх вживати взагалі не рекомендується, особливо у вигляді фаршу, наприклад, чебуреки. Тому що вони дуже швидко псуються, й ними можна інфікуватися. Також не варто використовувати м’ясні продукти, навіть домашні, якщо вони продаються на стихійних ринках”, – розповідає завідувачка відділу імунопрофілактики.

Що таке гострі кишкові інфекції та які симптоми

Гострі кишкові інфекції (ГКІ) – одні з найпоширеніших інфекційних захворювань влітку. Вони можуть призвести до серйозних ускладнень, особливо у дітей. Кишкові інфекції передаються через вживання зараженої їжі чи води, під час купання у забруднених водоймах, через брудні руки та предмети побуту. Збудники кишкових інфекцій найчастіше зустрічаються у сирій їжі тваринного походження, немитих фруктах та овочах.

При таких симптомах ГКІ потрібно терміново звертатися до лікаря:

  • сухість у роті та горлі;
  • підвищена температура, що супроводжується діареєю і блювотою;
  • переймоподібні болі в животі;
  • незначне сечовипускання або його відсутність.

Як вберегтися від харчових отруєнь і гострих кишкових інфекцій

У Запорізькому обласному ЦКПХ радять вживати лише ті продукти, у якості яких ви впевнені, та дотримуватися таких правил:

  • Підтримуйте чистоту: мийте руки, дезінфікуйте всі поверхні та кухонне приладдя, які використовуєте для приготування їжі, а також захищайте кухню і продукти від комах, гризунів та інших тварин;
  • відокремлюйте сиру їжу від готової, а для обробки сирих продуктів користуйтеся окремим кухонним приладдям, зокрема ножами і обробними дошками. Зберігайте продукти у закритому посуді, щоб уникнути контакту між сирими і готовими продуктами;
  • ретельно просмажуйте чи проварюйте продукти, особливо м’ясо, яйця і морепродукти; доводьте страви до кипіння, щоб вони готувалися щонайменше за 70 °С.
  • не залишайте приготовлену їжу за кімнатної температури більше, ніж на 2 години та зберігайте приготовані страви гарячими (60 °С) аж до подавання до столу. Крім цього, не зберігайте їжу надто довго (навіть у холодильнику) та не розморожуйте продукти за кімнатної температури;
  • використовуйте безпечну воду і свіжі продукти, чисту або очищену воду; ретельно мийте овочі й фрукти.

Нагадаємо, у Запоріжжі цього місяця провели дослідження якості води та піску на пляжах міста. У результаті перевірок знайшли кишкову паличку, холерні вібріони та перевищення  за деякими показниками.