Ми у соцмережах
INFORM.ZP.UA - це інформаційний портал та веб-сайт новин міста Запоріжжя. Кожен день ми розповідаємо головні та свіжі новини політики, економіки, культури, криміналу, подій, спорту Запоріжжя та України. Фото та відеозвіти за сьогодні. Онлайн - актуальні та останні новини Запоріжжя та Запорізької області на день. Інформація та особи Запоріжжя. INFORM.ZP.UA публікує статті запорізьких журналістів, розслідування та чесну аналітику. Ми дуже цінуємо наших читачів і відбираємо та розміщуємо для них найважливішу інформацію про події міста Запоріжжя та області.
----:--
Ми у соцмережах
Головна » Події » Екологія » Екоцид на Молочному лимані: росіяни занедбали промоїну між Азовським морем в Запорізькій області

Екоцид на Молочному лимані: росіяни занедбали промоїну між Азовським морем в Запорізькій області

Екоцид на Молочному лимані: росіяни занедбали промоїну між Азовським морем в Запорізькій області

Молочний лиман

Виживання пеленгаса та інших видів риб в Азовському морі стало під загрозу. Це сталося після того, як промоїну між морем та Молочним лиманом закоркувало піском.

Гирло річки Молочна є основним нерестилищем для риб, але наразі воно замулене, й риба не може туди потрапити.

Про це пише Центр журналістських розслідувань.

Наприкінці липня стало відомо про замулення штучного каналу між Молочним лиманом і Азовським морем. Тоді окупанти привезли на місце групу начебто вчених з росії, загнали техніку і оголосили про початок розчистки.

Піщаний корок промоїни на знімку супутника від 25.08.2024 рр. та на фото із соцмереж. Колаж: investigator.org.ua
Піщаний корок промоїни на знімку супутника від 25.08.2024 рр. та на фото із соцмереж. Колаж: investigator.org.ua

“Дані супутникових знімків показують ледве помітний прогрес за поточний місяць і станом на 25 серпня промоїна залишалася заблокованою”, – пише видання.

Пропагандисти повідомляли, якщо промоїну не розчистити за місяць, може статися мор риби і є ризик, що загине весь мальок пеленгасу.

“Замулення каналу між Азовським морем та Молочним лиманом сталося саме через недбальство російських окупантів, які не підтримували його стан у належному чині. Це має всі ознаки чергового екоциду РФ на окупованому півдні України”, – зазначають в ЗЦР.

Промоїна Молочного лиману у період з 3 серпня по 25 серпня. Фото: apps.sentinel-hub.com/eo-browser Колаж: investigator.org.ua

Раніше стало відомо, що на берегах Молочного лиману російська армія облаштувала свої військові полігони.

Читайте також:

Завершено розслідування щодо примусового виселення 50 мешканців тимчасово окупованої частини Запорізької області. За процесуального керівництва прокурорів Запорізької обласної прокуратури, обвинувальний акт стосовно псевдогубернатора регіону Євгенія Балицького направлено до суду за фактом порушення законів та звичаїв війни.

На тимчасово окупованих територіях Запорізької області окупанти продовжують масове викрадення зернових та технічних культур. Цьогоріч росіяни вивезли близько півмільйона тонн пшениці, що становить сьому частину всього зерна, яке Росія продала на експорт. Планують вивезти ще 200 тисяч тонн.

Тимчасово виконуючий обов’язки губернатора Курської області Олексій Смирнов заявив, що жителів Курської області планують переміщувати до курортних міст Бердянська та Кирилівки, які перебувають під російською окупацією.