Ми у соцмережах
INFORM.ZP.UA - це інформаційний портал та веб-сайт новин міста Запоріжжя. Кожен день ми розповідаємо головні та свіжі новини політики, економіки, культури, криміналу, подій, спорту Запоріжжя та України. Фото та відеозвіти за сьогодні. Онлайн - актуальні та останні новини Запоріжжя та Запорізької області на день. Інформація та особи Запоріжжя. INFORM.ZP.UA публікує статті запорізьких журналістів, розслідування та чесну аналітику. Ми дуже цінуємо наших читачів і відбираємо та розміщуємо для них найважливішу інформацію про події міста Запоріжжя та області.
----:--
Ми у соцмережах
Головна » Суспільство » Здоров'я » У Запоріжжі виявили холеру на пляжах: чим це небезпечно

У Запоріжжі виявили холеру на пляжах: чим це небезпечно

У Запоріжжі виявили холеру на пляжах: чим це небезпечно

Исследования воды на безопасность

У трьох пробах на пляжах Запоріжжя виявили холерні вібріони. При відсутності ефективного лікування, холера може призвести до коми та загибелі людини.

Про це повідомляє Запорізький обласний центр контролю та профілактики хвороб.

З 17.08.2024 по 23.08.2024 відібрані 16 проб на пляжах. З них виявили три позитивні, а саме:

  • Центральний пляж (права сторона);
  • центральний пляж (ліва сторона);
  • пляж Л. Шмідта.

Зазначається, що холера – це гостра діарейна інфекція, що виникає при вживанні харчових продуктів або води, заражених бактерією Vibrio cholerae О1 або О139. Вона передається від людини до людини. Часто – при вживанні забрудненої води, овочів, фруктів, купанні, а також через їжу і при побутових контактах.

Першими симптомами холери є діарея, блювота, болі у животі. За відсутності ефективної терапії протягом 2-3 днів, у хворого може розвинутись кома та летальні наслідки.

Як вберегтися від харчових отруєнь і гострих кишкових інфекцій

У Запорізькому обласному ЦКПХ радять вживати лише ті продукти, у якості яких ви впевнені, та дотримуватися таких правил:

  • Підтримуйте чистоту: мийте руки, дезінфікуйте всі поверхні та кухонне приладдя, які використовуєте для приготування їжі, а також захищайте кухню і продукти від комах, гризунів та інших тварин;
  • відокремлюйте сиру їжу від готової, а для обробки сирих продуктів користуйтеся окремим кухонним приладдям, зокрема ножами і обробними дошками. Зберігайте продукти у закритому посуді, щоб уникнути контакту між сирими і готовими продуктами;
  • ретельно просмажуйте чи проварюйте продукти, особливо м’ясо, яйця і морепродукти; доводьте страви до кипіння, щоб вони готувалися щонайменше за 70 °С.
  • не залишайте приготовлену їжу за кімнатної температури більше, ніж на 2 години та зберігайте приготовані страви гарячими (60 °С) аж до подавання до столу. Крім цього, не зберігайте їжу надто довго (навіть у холодильнику) та не розморожуйте продукти за кімнатної температури;
  • використовуйте безпечну воду і свіжі продукти, чисту або очищену воду; ретельно мийте овочі й фрукти.

Нагадаємо, минулого тижня у Запорізькій області виявили 65 випадків гострих кишкових інфекцій. Проте сплеску захворювання спеціалісти не відмічають.