Ми у соцмережах
INFORM.ZP.UA - це інформаційний портал та веб-сайт новин міста Запоріжжя. Кожен день ми розповідаємо головні та свіжі новини політики, економіки, культури, криміналу, подій, спорту Запоріжжя та України. Фото та відеозвіти за сьогодні. Онлайн - актуальні та останні новини Запоріжжя та Запорізької області на день. Інформація та особи Запоріжжя. INFORM.ZP.UA публікує статті запорізьких журналістів, розслідування та чесну аналітику. Ми дуже цінуємо наших читачів і відбираємо та розміщуємо для них найважливішу інформацію про події міста Запоріжжя та області.
----:--
Ми у соцмережах
Головна » Події » Спорт » У літніх Паралімпійських іграх візьмуть участь 7 спортсменів із Запоріжжя

У літніх Паралімпійських іграх візьмуть участь 7 спортсменів із Запоріжжя

У літніх Паралімпійських іграх візьмуть участь 7 спортсменів із Запоріжжя

Логотип Паралімпійських ігор у Парижі. Фото: EPA/UPG

Сім спортсменів та спортсменок Запорізької області беруть участь у ХVІІ літніх Паралімпійських іграх у Парижі.

Про це повідомив голова Запорізької обласної державної адміністрації Іван Федоров.

Спортсмени Запорізького регіонального центру з фізичної культури і спорту інвалідів “Інваспорт” Марія Помазан, Микита Барабанов, Марина Вербова, Кирило Гаращенко, Лев Кац, Максим Ніколенко, Юлія Липецька виборюватимуть медалі в чотирьох видах спорту. А саме: теніс, легка атлетика, плавання та тхеквондо.

Девіз національної паралімпійської збірної команди України цьогоріч – “Ваша підтримка – наша перемога!”. Літні Паралімпійські ігри-2024 пройдуть з 28 серпня по 8 вересня.

Що відомо про запорізьких спортсменів

Марія Помазан (легка атлетика)

Спортсменка Марія Помазан – член збірної команди України з легкої атлетики серед спортсменів з ураженням опорно-рухового апарату, чемпіонка ХVІ Паралімпійських ігор. Вона є рекордсменкою та займала перші місця на чемпіонатах та кубках України у метанні диску та штовханні ядра серед спортсменів з ураженнями опорно-рухового апарату. 

У 2016 році, на XV Паралімпійських іграх у Бразилії, вона стала срібною призеркою у штовханні ядра. Крім цього, вона є чемпіонкою Європи (2018 рік) та чемпіонкою світу (2019 рік) зі штовхання ядра. 

Раніше Inform.zp.ua писав, що у 2020 році запорізька паралімпійська спортсменка Марія Помазан завоювала золоту медаль у штовханні ядра. У цій дисципліні вона показала результат 12,24 метра, випередивши свою суперницю з Бразилії на 3,09 метра. У 2021 році Президент України Володимир Зеленський нагородив її орденом «За заслуги» I ступеня.

Спортсменка из Запорожья вошла в топ-100 знаковых людей спорта
Марія Помазан

Микита Барабанов (легка атлетика)

У 2023 році Сербії проходив Чемпіонат Асоціації балканських легкоатлетичних федерацій. Там легкоатлет Микита Барабанов виборов “золото” та став чемпіоном змагань у складі естафети 4х400 м.

У 2020 році спортсмен показав такі результати:

  • у супроводі з Оксаною Ботарчук у бігу на 400 м виграли срібло;
  • разом з Оксаною Ботарчук у бігу на 100 м з результатом 12.03 виграли срібло.
У літніх Паралімпійських іграх візьмуть участь 7 спортсменів із Запоріжжя
Микита Барабанов

Марина Вербова (плавання)

Марина Вербова є майстром спорту України міжнародного класу. Також вона срібна призерка чемпіонату Європи 2014 року та чемпіонка (50 м в/с) та дворазова бронзова призерка (100 м в/с, 50 м в/с) чемпіонату Європи 2016 року. Спортсменка є дебютанткою XV літніх Паралімпійських ігор 2016 року.

У 2016 році Марина Вербова завоювала золото чемпіонату Європи на дистанції 50 з брасом (53.76) і стала володаркою двох бронзових нагород на дистанціях 50 і 100 м вільним стилем.

У літніх Паралімпійських іграх візьмуть участь 7 спортсменів із Запоріжжя
Марина Вербова

Кирило Гаращенко (плавання)

У 2023 році запорожець Кирило Гаращенко отримав три нагороди на чемпіонаті світу з плавання у Великобританії. Він виборов  срібло на дистанції 400 вільним стилем (клас S13), бронзу на дистанції 200 м комплексним плаванням (клас SM13), і бронзу у змішаній естафеті 4×100 м вільним стилем.

У 2021 році Президент України нагородив його орденом “За заслуги” III ступеня. Тоді на Паралімпійських іграх у Токіо Гаращенко отримав “срібло” та “бронзу”. 

У 2020 році плавець став срібним та бронзовим призером на Паралімпійських іграх.

Кирилл Гаращенко пловец награда серебро паралимпийские игры
Кирилл Гаращенко

Лев Кац (теніс)

У 2022 році в Іспанії відбувся фінал Чемпіонату світу з настільного тенісу для спортсменів-паралімпіців. Тоді запоріжець Лев Кац в парі з полтавчанином Іваном Маєм  стали чемпіонами світу.

На Паралімпійських іграх-2020 Лев Кац отримав “бронзу”.

Запорожье Лев Кац паралимпийские игры
Лев Кац

Максим Ніколенко (теніс)

У 2021 році Президент України нагородив Максима Ніколенка орденом «За мужність» II ступеня. Тоді тенісист став срібним і бронзовим призером Паралімпіади. 

Запоріжець Максим Ніколенко в парі з львів’янином Віктором Дідухом приніс українській збірній нагороду Паралімпійських ігор-2020 у Токіо. Разом вони отримали “срібло”. Крім цього, Ніколенко взяв і «бронзу».

Паралимпийские игры-2020: какие награды получили запорожцы
Теннисист Максим Николенко

Юлія Липецька (тхеквондо)

Юлія Липецька виборола бронзову медаль на чемпіонаті світу з паратхеквондо серед спортсменів з ураженнями опорно-рухового апарату у 2021 році. 

Спортсменка є бронзовою призеркою Чемпіонату світу 2019 року та срібною призеркою Чемпіонату Європи 2019 року. Вона є дебютанткою XVІ літніх Паралімпійських ігор 2020 року.

У літніх Паралімпійських іграх візьмуть участь 7 спортсменів із Запоріжжя
Юлія Липецька