Ми у соцмережах
INFORM.ZP.UA - це інформаційний портал та веб-сайт новин міста Запоріжжя. Кожен день ми розповідаємо головні та свіжі новини політики, економіки, культури, криміналу, подій, спорту Запоріжжя та України. Фото та відеозвіти за сьогодні. Онлайн - актуальні та останні новини Запоріжжя та Запорізької області на день. Інформація та особи Запоріжжя. INFORM.ZP.UA публікує статті запорізьких журналістів, розслідування та чесну аналітику. Ми дуже цінуємо наших читачів і відбираємо та розміщуємо для них найважливішу інформацію про події міста Запоріжжя та області.
----:--
Ми у соцмережах
Головна » Блоги » “Антиросія” як новий тренд російської пропаганди 

“Антиросія” як новий тренд російської пропаганди 

“Антиросія” як новий тренд російської пропаганди 

Наприкінці серпня головна редакторка пропагандистського ЗМІ Новоє.Медіа, яке з апломбом відкрилося у  російському Ростові-на-Дону у квітні 2024 року, написала на своєму сайті колонку про “українську пропаганду” під рубрикою “Як всьо устроєно”. Колонка пропагандистки Лариси Ржондовської “Антироссия: как украинская пропаганда превращает детей в заложников идеологии”, розповідає, що “[українська] пропаганда формує образ “правильного” українця, який не тільки повинен пишатися своєю національною ідентичністю, а й зважати на історію, переплетену з насильством і зрадою, майже завжди спотвореною та односторонньою”. 

Колонка російської пропагандистки про те, “як всьо устроєно”. Джерело: Новоє.Медіа
Колонка російської пропагандистки про те, “як всьо устроєно”. Джерело: Новоє.Медіа

Таке сприйняття світу, що “впроваджується у свідомість підростаючого покоління”, пише Ржондовська, “породжує нові форми ненависті та упередженості. Діти, що занурюються в атмосферу героїзації насильства, починають сприймати націю як ідеальний образ, тоді як усі, хто з нею не згоден, автоматично стають “ворогами”. Це призводить до формування ксенофобних поглядів, які є вкрай небезпечними”. Пропагандистка, яка, по суті, купує айфоном і телевізором потенційних підписників  тільки за те, що вони просто підпишуться на їх соцмережі впевнена, що “пропаганда, націлена на створення монолітної нації через ненависть і неонацизм, зрештою веде до розпаду її внутрішньої структури”. 

Пропагандисти обіцяють iphone за підписку на два телеграм-канали.Джерело: Новоє.Медіа
Пропагандисти обіцяють iphone за підписку на два телеграм-канали.Джерело: Новоє.Медіа

Судячи з текста, пропагандистка вірить у те, що пише. Але є нюанс. По суті, Ржондовська проєктує на Україну те, що послідовно, агресивно і безжально робить з українськими дітьми російська пропаганда, її ідейні керівники і виконавці на тимчасово окупованих територіях. 

Примітно, що текст головної редакторки ілюстрований фото дітей без жодних джерел і пояснень. Діти на фото залучені у навчання, схоже,  військово-патріотичного табору. На зображеннях у них заблюрені тільки малюнки на футболках. Швидкий пошук з’ясовує, чому. Ці фото ілюструють діяльність військово-патріотичного табору “Азовець”, який у 2015 році започаткував для дітей “Азов”, який в РФ вважається “екстремістським” і є забороненим. Вони були опубліковані доволі давно, в мережі деякі з них датовані 2017 – 2019 роками. Втім фотографії активно використовуються в матеріалах російських пропагандистів дотепер, зокрема, ілюструючи, як Україна творить “заручників ідеології”.

Швидкий аналіз пропагандистських телеграм-каналів і медіа, які мовлять на ТОТ Запорізької області, черговий раз доводить: заручників ідеології “виховує”, насильницькі ламаючи ідентичність українських дітей, саме РФ і її окупаційна влада.

Ми вже писали про те, що українські діти, по суті, є паливом для російської пропаганди. А також про те, що на ТОТ створюють мілітаризовані табори для молоді, де всіх навчатимуть вогневої та інженерної підготовки, організації зв’язку та інших військово-прикладних спеціальностей. 

Але це далеко не всі плани окупантів. Стрічки їх медіа буквально рясніють звітами про те, як дітей і молодь перманентно залучають до “патріотичного” виховання і не тільки. Наприклад, на початку серпня  мелітопольських студентів відправили у російський Воронєж на “тактико-стратегічний форум “Рубєж”, яке проводить “молодіжне крило загальноросійського народного фронта.

Серед інших там була Алєся Клочкова, студентка захопленого Мелітопольського університету, “координаторка молодіжного крила народного фронта в Мелітополі”, а ще кореспондентка в АНО “Діалог регіони”. Це АНО одержує з росбюджета або провладних російських фондів значну фінансову підтримку на просування російської ідеології на ТОТ. “Я приїхала сюди за знаннями військової справи та досвідом зйомки фото та відео матеріалів в екстремальних умовах. Тут, грубо кажучи, занурення у військові будні і все, що роблять бійці – робимо і ми”, – розповідає вона. Але, мабуть, це не є “атмосферою героїзації насильства”, бо це ж роблять окупанти.

Допис про участь молоді у мілітаристських заходах, організованих загальноросійським народним фондом. Джерело: телеграм-канал МелГу
Допис про участь молоді у мілітаристських заходах, організованих загальноросійським народним фондом. Джерело: телеграм-канал МелГу

А ще пропагандисти активно  проводять  на ТОТ “патріотичні семінари”. Ведуть їх як для дітей і молоді, так і “фахівців з роботи з молоддю, лідерів громадської думки та керівників громадських організацій Запорізької області”. В окупаційних медіа ці пропагандистсько-ідеологічні заходи описують бюрократичною сухою мовою: “Учасники познайомилися з можливостями молоді у Росії: як можна використовувати медіа для популяризації історії країни серед молоді та які ресурси доступні для цього. Учасники дізнались про різні проєкти, спрямовані на патріотичне виховання молоді, а також про те, як можна використовувати медіа для привернення уваги до цих проєктів. …Учасники докладно розглянули нормативно-правову базу, яка регулює питання патріотичного виховання та роботи з молоддю”. За цією мовою – ціла стратегія залучення до російської ідеології української молоді.

Крім лекцій для “фахівців”, окупантська влада ідеологізує і підручники. У серпні у пропагандистських медіа ТОТ Запорізької області широко висвітлювалась новина про “новий підручник з історії Росії для студентів усіх напрямів підготовки”, який з’явиться у захоплених вишах на ТОТ з 1 вересня. «Відповідно до усталеної традиції викладання курсу історії на неісторичних напрямках підготовки в новому підручнику більш детально розглядаються періоди щодо недавнього минулого. Основний акцент зроблено на історії Великої Вітчизняної війни, включаючи встановлені судом факти геноциду радянського народу», цитують в повідомленнях Наришкіна, який очолює російське історичне товариство. Менше з тим, також “нові регіони отримують доступ до курсу лекцій з історії Вітчизни від Міністерства культури”. Курс із 135 (!) тем розробили для “музеїв, бібліотек, будинків культури, музичних та дитячих шкіл мистецтв нових регіонів”.

“Лекції з історії Вітчизни” презентує якийсь священнослужитель. Джерело: пропагандистський телеграм-канал За!ТВ
“Лекції з історії Вітчизни” презентує якийсь священнослужитель. Джерело: пропагандистський телеграм-канал За!ТВ

А ще у Мелітополі створили “загін православних слідопитів”. “Скаути” вивчають «Закон Божий» та «Родинознавство», а також слідопитську справу, яку потім застосовують на практиці. “Невід’ємними символами православних слідопитів є прапор загону, гімн, форма, краватка та інші відзнаки”, пише пропагандистський телеграм-канал “За!ТВ.Новости запорожской области”. У “православних слідопитів”, тобто українських дітей, на базі мелітопольського монастиря вже провели перший тренувальний табір «Знавці Заповідей». Восени, кажуть пропагандисти, офіційно відкриють перший загін при мелітопольському монастирі вже забороненої в Україні церкви.

Українських дітей на ТОТ перетворюють на “православних скаутів”. Джерело: пропагандистський телеграм-канал За!ТВ
Українських дітей на ТОТ перетворюють на “православних скаутів”. Джерело: пропагандистський телеграм-канал За!ТВ

Крок за кроком окупанти отруюють пропагандою, починаючи з найменших. Поки редакторка Нового.Мєдіа розмірковує в колонці про те, що треба “понять многообразие культур и взглядов”, окупаційні чиновники звітують, що “у Запорізькій області приймаються всі заходи, аби викоренити проукраїнський екстремізм серед школярів”.

Що таке “проукраїнський екстремізм” заступник голови окупаційного уряду області по соціальному розвитку Олексій Лисов не пояснює, але каже, що “результати є”.


Наталія Виговська, регіональна представниця Інституту масової інформації в Запорізькій області

Написання цього блогу стало можливим завдяки підтримці американського народу, що була надана через проект USAID «Медійна програма в Україні», який виконується міжнародною організацією Internews. Зміст матеріалів є виключно відповідальністю ГО ”Інститут масової інформації” та необов’язково відображає точку зору USAID, уряду США та Internews


Читайте також: Просто пихатий пропагандист: як Олександр Малькевич будує кар’єру на ТОТ Запорізької області