Ми у соцмережах
INFORM.ZP.UA - це інформаційний портал та веб-сайт новин міста Запоріжжя. Кожен день ми розповідаємо головні та свіжі новини політики, економіки, культури, криміналу, подій, спорту Запоріжжя та України. Фото та відеозвіти за сьогодні. Онлайн - актуальні та останні новини Запоріжжя та Запорізької області на день. Інформація та особи Запоріжжя. INFORM.ZP.UA публікує статті запорізьких журналістів, розслідування та чесну аналітику. Ми дуже цінуємо наших читачів і відбираємо та розміщуємо для них найважливішу інформацію про події міста Запоріжжя та області.
----:--
Ми у соцмережах
Головна » Події » Екологія » Як виглядає парк відпочинку “Дубовий Гай” в Запоріжжі у 2024 році (ФОТОРЕПОРТАЖ)

Як виглядає парк відпочинку “Дубовий Гай” в Запоріжжі у 2024 році (ФОТОРЕПОРТАЖ)

Як виглядає парк відпочинку “Дубовий Гай” в Запоріжжі у 2024 році (ФОТОРЕПОРТАЖ)

“Дубовий Гай” у 2024 році. Фото: Inform.zp.ua

У Запоріжжі посеред міста розташований парк відпочинку “Дубовий Гай”, якому понад 65 років. Стан цієї локації з роками стає більш неохайним та закинутим. 

Inform.zp.ua відвідав парк, щоб побачити, як він виглядає зараз.

Місце для відпочинку“Дубовий гай” є однією із візитівок старої частини міста Запоріжжя. Він вже декілька десятків років поспіль приваблює запоріжців та гостей міста своїми краєвидами та 250-річними дубами. 

Ще під час відкриття парку в радянські часи в самому центрі “Дубового Гаю” створили штучну водойму. Там мешкала велика кількість качок, лебедів та різноманітної риби, яку іноді виловлювали місцеві жителі.

Мертва риба на березі штучної водойми. Фото: Inform.zp.ua
Мертва риба на березі штучної водойми. Фото: Inform.zp.ua
Мертва риба на березі штучної водойми. Фото: Inform.zp.ua

Сьогодні стан водойми перебуває у занедбаному стані: вода в затоці майже висохла та зацвіла, навколо відчувається неприємний сморід. На берегах водойми, поруч із тротуарами та лавками, де відпочивають люди, лежить мертва риба, навколо неї літають мухи.

До початку повномасштабної війни у глибині парку працювали атракціони, які були популярними серед дітей та молоді. З відомого “Колеса огляду” відкривався вид на більшу частину міста, річку Дніпро та острів Хортицю. 

“Дубовий Гай” до повномасштабної війни. Фото: Андрій Потапов

Крім цього, у “Дубовому Гаю” був автодром, тир, різні каруселі, наприклад, “Веселі гірки”, “Світлофор”, “Карнавал”, “Чашки” тощо. Ці атракціони давно перебували у занедбаному стані, проте працювали. Сьогодні в парку із працюючих атракціонів залишився тир та батути.

Вигляд атракціонів у “Дубовому Гаю” декілька років тому. Фото: Zprz.city

Навіть за сприятливої погоди для прогулянок, яка була цими вихідними, у “Дубовому Гаю” майже немає людей. Іноді можна зустріти молодих жінок з колясками та перехожих, які вигулюють домашніх тварин.

Багатьом запоріжцям парк запам’ятався будиночком для білок, який зараз зруйнований та навіть не має решіток. Також раніше в парку можна було зустріти віслюка, ламу, поні, які випасалися в парку. Сьогодні там тварин не має.

Також в “Дубовому Гаю” раніше розташовувалось багато кафе та кіосків із вуличною їжею, які були популярними серед відвідувачів. Сьогодні в парку немає ні ажіотажу, ні власне великої кількості закладів. До того ж під час візиту Inform.zp.ua, у поодиноких працюючих кіосках не було світла через дію графіків погодинних відключень, і працівники не могли нічого запропонувати відвідувачам.

Зруйнований готельно-ресторанний комплекс “Sunrise Park”. Фото: Inform.zp.ua

Під час російського обстрілу восени 2022 року одна з ракет влучила в готельно-ресторанний комплекс “Sunrise Park”, який був розташований на території “Дубового Гаю”. Тоді загинула одна людина, п’ятеро були поранені. Внаслідок удару будівля була зруйнована вщент.

Зруйнований готельно-ресторанний комплекс “Sunrise Park”. Фото: Inform.zp.ua

Через два роки після цієї трагедії, завали готельно-ресторанного комплексу досі ніхто не прибрав. Посеред парку відпочинку знаходиться вщент зруйнована будівля.