Ми у соцмережах
INFORM.ZP.UA - це інформаційний портал та веб-сайт новин міста Запоріжжя. Кожен день ми розповідаємо головні та свіжі новини політики, економіки, культури, криміналу, подій, спорту Запоріжжя та України. Фото та відеозвіти за сьогодні. Онлайн - актуальні та останні новини Запоріжжя та Запорізької області на день. Інформація та особи Запоріжжя. INFORM.ZP.UA публікує статті запорізьких журналістів, розслідування та чесну аналітику. Ми дуже цінуємо наших читачів і відбираємо та розміщуємо для них найважливішу інформацію про події міста Запоріжжя та області.
----:--
Ми у соцмережах
Головна » Суспільство » Гендиректор МАГАТЕ відвідав окуповану Запорізьку АЕС: подробиці

Гендиректор МАГАТЕ відвідав окуповану Запорізьку АЕС: подробиці

Гендиректор МАГАТЕ відвідав окуповану Запорізьку АЕС: подробиці

Візит МАГАТЕ на Запорізьку АЕС. Фото: Flickr / IAEA Imagebank, Fredrik Dahl

Вчора, 4 вересня, генеральний директор МАГАТЕ Рафаель Гроссі відвідав тимчасово окуповану Росією Запорізьку АЕС. Зокрема оглянув зсередини градирню, де в серпні сталася пожежа. Це п’ятий візит Гроссі на станцію за часи повномасштабної війни.

Про це повідомляється на сайті МАГАТЕ.

З моменту останнього візиту Гроссі на майданчик ЗАЕС у лютому, станцію неодноразово атакували російські безпілотники, була пошкоджена лінія електропередач.

Візит МАГАТЕ на Запорізьку АЕС. Фото:Flickr / IAEA Imagebank

Рафаель Гроссі відвідав градирню, де нещодавно сталася пожежа, водонасосну станцію та сховище для зберігання свіжих паливних стрижнів. Гендиректор зазначив, що пожежа на градирні завдала пошкоджень споруді, через що її не дозволять використовувати надалі. Ймовірно, градирню доведеться зносити.

«Ми можемо побачити те, що залишилось від будівлі, яка згоріла у вогні. Досі ми не могли дістатися до цієї вежі, щоб краще оцінити пошкодження», — зазначив гендиректор.

У відео, опублікованому на YouTube-каналі МАГАТЕ, можна побачити, як Гроссі підійнявся у середину градирні, де видно наслідки недбалого поводження росіян із енергооб’єктом.

Крім того, під час візиту Гросі на ЗАЕС, на сайті МАГАТЕ опублікували доповідь на 28 сторінок. Там повідомляється, що організацію неодноразово інформували про обстріли та удари безпілотників по Запорізькій АЕС.

«Під час мого п’ятого візиту на ЗАЕС і десятого візиту в Україну з початку конфлікту я хочу запевнити міжнародне співтовариство, що МАГАТЕ і я як Генеральний директор продовжуватиме робити все можливе в рамках нашого мандату, щоб допомогти запобігти ядерній або радіологічній аварії на будь-якому з ядерних об’єктів України», – заявив наприкінці доповіді Гроссі.

Візит МАГАТЕ на Запорізьку АЕС. Фото:Flickr / IAEA Imagebank

Також зазначається, що гендиректор провів аналогічні місії на чотирьох ядерних об’єктах в Україні – Хмельницькій, Рівненській та Південно-Українській атомних електростанціях, а також побував на Чорнобильському майданчику. 

Нагадаємо, що 11 серпня, близько 20:00 у тимчасово окупованому Енергодарі біля території Запорізької атомної електростанції сталася пожежа на обʼєкті технічного водопостачання. У мережі з’явилась інформація, що росіяни підпалили покришки у градирні. Inform.zp.ua зібрали наявну станом на ранок інформацію.

Раніше ми писали, що росіяни використовують територію Запорізької атомної електростанції як майданчик для ударів по Дніпропетровській області. Зокрема, по Нікополю та по інших громадах, які знаходяться поруч. Крім цього, окупанти зберігають військову техніку та боєприпаси на ЗАЕС.

Російська пропаганда знову поширює фейкову інформацію про нібито плани України застосувати “брудні бомби” або атакувати Запорізьку та Курську атомні електростанції. Міністерство закордонних справ України відреагувало на ці звинувачення. Речник МЗС Георгій Тихий спростував ці заяви.