Ми у соцмережах
INFORM.ZP.UA - це інформаційний портал та веб-сайт новин міста Запоріжжя. Кожен день ми розповідаємо головні та свіжі новини політики, економіки, культури, криміналу, подій, спорту Запоріжжя та України. Фото та відеозвіти за сьогодні. Онлайн - актуальні та останні новини Запоріжжя та Запорізької області на день. Інформація та особи Запоріжжя. INFORM.ZP.UA публікує статті запорізьких журналістів, розслідування та чесну аналітику. Ми дуже цінуємо наших читачів і відбираємо та розміщуємо для них найважливішу інформацію про події міста Запоріжжя та області.
----:--
Ми у соцмережах
Головна » Суспільство » «Навіть якщо Бадді помер, має бути причина»: як запоріжанка намагалася вивезти свого пса через кордон

«Навіть якщо Бадді помер, має бути причина»: як запоріжанка намагалася вивезти свого пса через кордон

«Навіть якщо Бадді помер, має бути причина»: як запоріжанка намагалася вивезти свого пса через кордон

Пес Бадді. Фото з особистого архіву Людмили Штефанеси/Пес Бадди. Фото из личного архива Людмилы Штефанесы

З початку 2024 року державний кордон України в обох напрямках перетнули 23,7 мільйони людей. Серед тих, хто був змушений залишити рідну домівку, була й жителька Запоріжжя Людмила Штефанеса, яка 25 червня вирушила до Латвії.

Людмила одразу почала думати про те, як перевезти свого золотистого лабрадора Бадді, який залишився з її батьками на дачі в рідному Запоріжжі. Пошуки перевізників зайняли у неї декілька днів. Вона уважно вивчала коментарі в соцмережах, переглядала відгуки, намагаючись знайти надійну компанію. Зрештою, її вибір зупинився на перевізнику під назвою Delivery Animals. Після контакту з представниками компанії вони узгодили всі строки та деталі перевезення тварини за кордон.

Однак під час перевезення Людмила отримала наступну звістку: компанія повідомила їй, що її улюбленець Бадді помер.

Деталі випадку

Людмила розповіла, що ще до 25 червня почала планувати, як перевезти свого лабрадора до Риги. Бадді на той час знаходився на дачі з батьками в Запоріжжі. В процесі пошуку перевізників в Інстаграмі вона натрапила на компанію Delivery Animals. Перевіривши номер телефону компанії через застосунок Getcontact, жінка побачила понад 90 тегів “перевізник тварин/перевізник собак/перевізник Європа”. Це викликало у неї довіру.

Редакція Inform.zp.ua зв’язалася з Людмилою, щоб дізнатися всі подробиці цієї трагедії, а також проконсультувалася з юристами з організації UAnimals та запорізькими зооволонтерами, які роз’яснили правила перевезення тварин через кордон.

“На жаль, самостійно я не могла перевезти свого собаку, тому почала шукати перевізників. Знайшла їх у червні, точну дату вже не згадаю, але це було до 25 числа. Мені підходило, що вони анонсували виїзд 5 липня, і я могла підготуватися до цього,” — розповідає Людмила.

Офіційного договору власниця пса та перевізники не підписували. 5 липня собаку забрали із Запоріжжя. За планом, Бадді мали доставити до Хмельницької області на тимчасове утримання, а вже потім вирушити до кордону. Проте пізніше операторка повідомила про зміну планів: їх чекали на кордоні раніше, ніж передбачалося. О 17:00 6 липня Людмила дізналася, що вони пройшли перший кордон. Вона поцікавилася, чи перевозять Бадді в тій самій машині, що й на початку. З фото, які їй надіслали, було видно, що собаку помістили у малу клітку. Їй пообіцяли, що під час подорожі собаку пересадять до більш просторої клітки, але на подальші питання Людмили про це відповідей не було.

Зловісна новина

“7 липня, близько 15:26, мені подзвонив співвласник фірми, Віталій, на Вайбер і сказав, що у нього для мене дуже погані новини — собака знепритомнів. Водії нібито намагалися його реанімувати. Я благала їх довезти Бадді до найближчої ветеринарної клініки в Польщі й обіцяла оплатити всі витрати. Але він відповів, що дуже сумнівається в успіху реанімації, та пообіцяв порадитися з колегами”, — згадує Людмила.

Через 20 хвилин той самий чоловік знову зателефонував, але лише щоб повідомити, що Бадді помер.

“Я була в шоці, сльози текли. Почала телефонувати всім знайомим, адже відчувала, що щось тут не так. Попросила перевізника надіслати підтвердження смерті собаки — фото чи відео. Почала сумніватися: а раптом Бадді просто втік, або його загубили?” — ділиться своїми переживаннями Людмила.

На фото собака на кличку Бадді
На фото собака на кличку Бадді. Скріншот з соцмереж Людмили Штефанеси

Чоловік надіслав фото собаки, але воно не дало відповіді на всі запитання. Людмила попросила геолокацію місця поховання, на що отримала відповідь, що водії не можуть пригадати точне місце.

“Я не могла зрозуміти, як можна було просто закопати тіло 50-кілограмової собаки на території Польщі без будь-яких свідків. Там є камери, люди, невже ніхто нічого не помітив? До того ж де вони взяли лопату? Це все виглядало дуже підозріло,” — висловила своє обурення Людмила.

Час минав, і оператори перевізника перестали відповідати на повідомлення та дзвінки Людмили, її друзів та родичів. 10 липня вона звернулася до поліції, прагнучи з’ясувати правду і застерегти інших від подібних ситуацій.

“Я не розумію, чому мені нічого не пояснили щодо смерті собаки. Немає жодної довідки від ветеринара. Навіть якщо Бадді справді помер, має бути якась причина. Вважаю, що за ним ніхто не доглядав — не годували, не наливали води, не вигулювали. Зараз поліція веде досудове розслідування, і ми разом намагаємося встановити істину. Ця компанія навіть не хотіла повертати документи собаки, але після нашого звернення до поліції це вдалося” – розповідає жінка. 

На цей момент з’явилися нові деталі у справі. Правоохоронці знайшли фото водіїв, які забирали собаку із Запоріжжя, і свідки вже підтвердили їхню особу під час фотопізнання. Також вдалося зв’язатися з директором компанії перевізника.

“Наразі допитали водія, який забирав собаку, але нас цікавить допит іншого водія — того, у якого, за їхніми словами, померла собака. Він має пояснити, де саме перетинав кордон,” — зазначає Людмила.

За українськими базами вдалося з’ясувати, що собака на кличку Бадді не перетинав кордон. Сім’я вже шукає адвоката, який займатиметься справою. Розслідування буде тривалим.

Журналісти Inform.zp.ua намагалися зв’язатися з представниками Delivery Animals, але поки що безуспішно. Ми відкриті до діалогу з перевізниками та готові опублікувати їхній коментар щодо інциденту.

Що радять зооволонтери та юристи в таких ситуаціях спираючись на власний досвід.

Інна Позднякова, голова ГО “Запорізької зоозахисної ліги”, зооволонтерка:

Інна Позднякова
Зооволонтерка Інна Позднякова. Фото з Facebook

“Власникам тварин необхідно ретельно перевіряти перевізників, з якими вони співпрацюють. Варто запитувати підтверджуючі документи, гарантії та з’ясовувати, чи зареєстровані вони офіційно, чи працюють як ФОП. Не слід орієнтуватися на низьку вартість послуг, адже занадто низька ціна може бути ознакою шахрайства. Наприклад, перевезення тварини до Польщі з оформленням документів може коштувати приблизно 500 євро.

Також важливо шукати відгуки про перевізників у соцмережах. Якщо перевізник доступний лише через Viber або не має публікацій в соцмережах з подяками від клієнтів, це має викликати підозру. Крім того, можна звернутися до волонтерів чи Кінологічної спілки України, щоб отримати рекомендації або дізнатись більше про потенційного перевізника.

Багато проблем виникають через необізнаність або недбалість власників тварин. Для того, щоб безпечно відправити тварину за кордон, потрібно знати кілька важливих моментів. 

Ми, наприклад, на початку війни евакуювали свій притулок з Кушугума через постійну небезпеку обстрілів. Спочатку вивезли тварин на західну Україну, де нам допомогли місцеві волонтери. Документи ми підготували, там зробили вакцинацію, яка йшла за графіком. Ну, а потім вивезли всіх тварин до Польщі. Це було дуже складно й довго, втім завдяки небайдужим людям, нам це вдалося. 

Однак, зараз ситуація ускладнилась. Хоча після повномасштабної війни нам пішли на поступки, трохи послабили вимоги щодо карантину, але на сьогодні все знову діє за старими правилами. Ми є ризиковою країною по сказу. Такі країни, як-от США, Канада та Польща, ввели жорсткіші вимоги для ввезення тварин, зокрема обов’язкове тестування на титри антитіл до сказу та карантинні обмеження. Нам пощастило, що на той час діяла спрощена система, і ми встигли вивезти тварин.

До того ж з’явилося багато недобросовісних перевізників, які почали вивозити тварин з підробленими документами. Я таких особисто не знаю, але чула про їхню діяльність.

Отже, власники тварин повинні максимально перевіряти перевізника: його відгуки, рекомендації, маршрут перевезення, умови для тварин. Дуже важливо мати підписаний договір, який убезпечить вас від неприємностей. Якщо перевізник відмовляється від договору, це сигнал для того, щоб шукати іншого.

Перший крок – оформлення міжнародного паспорта для тварини. Далі проводиться чипування, яке реєструється в цьому паспорті. Після цього робиться вакцинація від сказу, яка повинна бути зроблена тільки після чіпування. Наступний етап – комплексна вакцинація. Через приблизно місяць потрібно зробити аналіз на титри антитіл, щоб підтвердити відсутність сказу у тварини. 

Якщо все буде добре, через певний період можна ввозити тварин до країн Європи. Зазвичай після відбору крові на титри до в’їзду має пройти карантинний період в 90 днів (дану інформацію слід уточнити в посольстві та/або митниці). 

Це стандартні правила для міжнародного перевезення тварин”.

Інформація від юристки UAnimals Аліни Сороки:

Правила перевезення тварин за кордон:

До перетину кордону з домашнім улюбленцем потрібно підготуватися завчасно. Ще навесні цього року, коли люди масово виїжджали з України через збройну агресію РФ, сусідні країни не висували ніяких вимог до супровідних документів для домашніх тварин, але вже з літа правила змінились.

На сьогоднішній день для вивозу тварини за межі України необхідно мати ветеринарний сертифікат (свідоцтво) форма №1, виданий не пізніше ніж за 5 днів до дати від’їзду. Такий документ є підставою для видачі міжнародного ветеринарного сертифіката для перетину кордону. Для отримання ветеринарного свідоцтва необхідно звернутися до державного закладу ветеринарної медицини за місцем проживання. Ветеринарний сертифікат видається тільки за умов, якщо тварина:

  • клінічно здорова;
  • має міжнародний ветеринарно-санітарний паспорт встановленого зразка;
  • чіпована;
  • вакцинована проти сказу не раніше як за 30 діб до дати отримання ветеринарного свідоцтва;
  • має результати лабораторного дослідження сироватки крові на наявність антитіл до збудника сказу (FAVN тест, дата відбору матеріалу для досліджень – не пізніше як за 90 діб до отримання ветеринарного свідоцтва).

Плануючи поїздку з домашніми улюбленцями за кордон рекомендується завчасно ознайомитись з вимогами до некомерційного переміщення тварин до різних країн світу на офіційному вебпорталі Держпродспоживслужби. 

Крім того, у всіх перевізників є свої внутрішні правила, які можуть забороняти транспортування тварин.

Також перелік вимог на транспортування тварин можна переглянути за посиланням : https://dpss.gov.ua/news/peretin-kordonu-z-domashnim-ulyublencem-yaki-dokumenti-neobhidni

Що стосується загальних правил перевезення тварин автотранспортом, то у сфері надання послуг з автомобільного перевезення з домашніми тваринами на сьогоднішній день відсутня повноцінна державна регуляція. Сучасний стан українського суспільства потребує такого законодавчого регулювання. Кількість власників домашніх тварин збільшується з кожним днем а автомобільний транспорт є переважаючим на сьогодні як у перевезеннях в Україні так і закордоном. 

Станом на сьогодні  вищезгадані Правила надання послуг пасажирського автомобільного транспорту та Правила транспортування тварин(далі також разом і зокрема – Правила) не відповідають реальним запитам суспільства та обмежують можливість пересування із домашніми тваринами.

Через відсутність загальнодержавних правил та мінімальних стандартів фіксуються численні порушення закону України «Про захист тварин від жорстокого поводження» оскільки перевізники або забороняють перевезення з тваринами, або дозволяють лише перевезення дрібних тварин або ж тварини перевозяться у неналежних умовах, у багажних відділеннях без води та їжі. Враховуючи такі умови власники змушені залишати своїх тварин плануючи поїздку закордон чи навіть Україною. Переміщення по місту чи по області у переважній більшості міст України відбувається автобусним транспортом і люди у ньому обмежені у пересуванні із домашніми улюбленцями.

Ми, ГО «ЮАЕНІМАЛС», прагнемо модернізації українських правил перевезення пасажирів з тваринами, пропонуємо скасовувати застарілі обмеження та заборони і шукати спільні рішення з метою дотримання принципів гуманності та Європейських стандартів перевезення  з домашніми тваринами.

Згідно статті 1 Закону України “Про захист тварин від жорстокого поводження” гуманне ставлення до тварин – дії, що відповідають вимогам захисту тварин від жорстокого поводження і передбачають доброзичливе ставлення до тварин, сприяння їх благу, покращання якості їх життя тощо.

Відповідно до цієї ж статті вищезгаданого закону жорстоким поводженням є серед іншого також залишення тварини напризволяще. Стаття 18 передбачає, що “при поводженні з тваринами не допускається здійснювати дії чи бездіяльність, що суперечать принципам захисту тварин від жорстокого поводження”.

Надання послуг з автомобільного перевезення разом із тваринами популярне у країнах Європи, де собаки різних розмірів та порід за умови дотримання визначених правил та порядків мають право знаходитися у транспорті загального користування. При цьому деякі українські перевізники поки відмовляються брати власників з тваринами на свої рейси.

Україна – європейська країна яка перебуває у процесі євроінтеграції а отже потребує впровадження законодавчих стандартів та нормативної регуляції.

Стаття 11 Закону України «Про захист тварин від жорсткого поводження» передбачає, що «Перевезення тварин у транспорті загального користування здійснюється відповідно до правил перевезення тварин у транспорті загального користування».

Так, у зв’язку з цим, ГО «ЮАЕНІМАЛС» вже звернулася до Міністерства розвитку громад, територій та інфраструктури України з проханням розробити та затвердити Правила перевезення тварин у автомобільному транспорті загального користування.

Проте певні аспекти перевезень автобусним транспортом із тваринами регулюються Правилами, затвердженими Кабінетом Міністрів України. Тому ми звертаємося до Кабінету Міністрів України, з проханням переглянути Правила надання послуг пасажирського автомобільного транспорту затверджені Постановою Кабінету Міністрів України від 18 лютого 1997 р. № 176 а також Правила транспортування тварин затверджені Постановою Кабінету Міністрів України від 16 листопада 2011 р. № 1402.

До кого звертатись для перевезення тварин за кордон

Для перевезення тварин за кордон вам слід звернутися до територіальних органів Держпродспоживслужби на кордоні вашого регіону або до державного ветеринарного інспектора у пунктах пропуску

Перш за все треба з’ясувати питання домовленості із перевізником (чи мав водій право брати тварину, які були умови перевезення, чи куплявся квиток чи просто була оплата за послугу особисто водію) Власник тварини перед транспортуванням має перевірити щоб умови перевезення відповідали Закону України «Про захист тварин від жорстокого поводження». Крім того, правила перевезення тварин мають відповідати Правилам транспортування тварин затверджених Постановою Кабінету Міністрів України від  листопада 2011 р. №1402

У разі виявлення під час перевезення факту захворювання або загибелі тварин супроводжуюча особа зобов’язана негайно повідомити про це перевізникові для забезпечення ізоляції тварин, що захворіли або загинули, в окремому відсіку транспортного засобу та викликати спеціаліста у галузі ветеринарної медицини для проведення огляду тварин у найближчому місці зупинки (станція, порт, аеропорт тощо).

Тварини, що почали хворіти або травмовані під час перевезення, повинні бути терміново ізольовані. Зазначеним тваринам надається перша ветеринарна допомога. Спеціаліст у галузі ветеринарної медицини може здійснити (у разі потреби) умертвіння тварин з дотриманням вимог статті 17 Закону України “Про захист тварин від жорстокого поводження”.

32. У разі загибелі тварин під час перевезення спеціаліст у галузі ветеринарної медицини з’ясовує причину та рекомендує подальше перевезення (його припинення) та розміщення інших тварин тієї самої партії на карантин.

Відповідно до рекомендацій спеціаліста у галузі ветеринарної медицини ізоляція загиблих, забитих і тих, що не підлягають подальшому перевезенню, тварин здійснюється у найближчому місці зупинки.

33. Перевезення тварин транспортним засобом, на якому виявлено хворих або загиблих тварин, здійснюється за рекомендацією спеціаліста у галузі ветеринарної медицини.

Авторка: Оксана Щербина