Ми у соцмережах
INFORM.ZP.UA - це інформаційний портал та веб-сайт новин міста Запоріжжя. Кожен день ми розповідаємо головні та свіжі новини політики, економіки, культури, криміналу, подій, спорту Запоріжжя та України. Фото та відеозвіти за сьогодні. Онлайн - актуальні та останні новини Запоріжжя та Запорізької області на день. Інформація та особи Запоріжжя. INFORM.ZP.UA публікує статті запорізьких журналістів, розслідування та чесну аналітику. Ми дуже цінуємо наших читачів і відбираємо та розміщуємо для них найважливішу інформацію про події міста Запоріжжя та області.
----:--
Ми у соцмережах
Головна » Події » Екологія » Сезон міграції кажанів розпочався – що робити запоріжцям, якщо до оселі залетіли рукокрилі

Сезон міграції кажанів розпочався – що робити запоріжцям, якщо до оселі залетіли рукокрилі

Сезон міграції кажанів розпочався – що робити запоріжцям, якщо до оселі залетіли рукокрилі

Кажан різновиду Пізній пергач. Фото: Олеся Кулик

У вересні кажани зазвичай мігрують на зимівлю в теплі місця, тому часто в цей період вони випадково можуть потрапити до людських осель.

Чому так відбувається, яких кажанів можна зустріти в Запоріжжі, та що робити, якщо рукокрилі залетіли на ваш балкон чи горище – пояснила волонтерка від Українського центру реабілітації рукокрилих в Запоріжжі Олеся Кулик журналістам Inform.zp.ua.

Міграція кажанів

Зазвичай цей період триває в рукокрилих в серпні та вересні. Кажани в цей час  обирають місця на зимівлю, де безпечно і комфортно можна буде поспати до весни. Якщо місце виявляється не підходящим, вони вилітають і шукають інше. 

“Кажани десятки років живуть в одних приміщеннях з людьми і цей їх вибір вимушений, оскільки люди щоденно знищують природні місця життя для кажанів”, – зазначає волонтерка.

Найчастіше жителі Запоріжжя зустрічаються з рудою вечірницею, набагато менше з нетопирем Куля, пізнім пергачем.

Кажан Руда вечірниця

Найрідкісніші це сірий вухань та лилик двоколірний.

Кажан Сірий вухань. Фото: Олеся Кулик
Кажан Сірий вухань. Фото: Олеся Кулик

Що робити при знаходженні кажана в приміщенні

Щоб рукокрилі не потрапили до вашої оселі, волонтерка радить, ідучи з приміщень, не залишати відчиненими вікна на ніч або встановлювати на них сітки. Олеся Кулик зазначає, що усі види кажанів України занесені до Червоної Книги, тож закликає не ставати причиною загибелі тварин, що зникають.

Якщо Ви знайшли живого кажана дотримуйтесь таких інструкцій:

  1. Відкрийте вікно та ганчіркою (рушником) спрямуйте його політ на вулицю або дочекайтеся, поки кажан самостійно вилетить у вікно. Не намагайтеся збити кажана за допомогою предметів – це може травмувати тварину та призвести до її загибелі!
  2. Якщо кажан сів на поверхню, візьміть цупкі рукавички або тканину (рушник) та спробуйте спіймати його. Або накрийте кажана коробкою та протисніть картонку між ним та поверхнею так, щоб він опинився всередині. Ретельно закрийте коробку та зробіть отвори для повітря.

Про знахідку і живих, і мертвих кажанів повідомляйте дзвінком або пишіть у Telegram/ Viber: 066 305 98 95. Волонтери Українського центру реабілітації рукокрилих в Запоріжжі приймають виклики з 9:00 до 21:00. 

Знайдені 400 осіб кажанів Руда вечірниця. Фото: Олеся Кулик

Зазначимо, що в Запоріжжі є декілька волонтерів від Центру рукокрилих.

“Ми посильно допомагаємо кажанам, але важливо розуміти, що у кожного волонтера є робота, родина та своє життя, тому ми не в змозі виїжджати за одним-двома кажанами при кожному звертанні. Ми маємо певний алгоритм допомоги і важливо, щоб перша сторона, звертаючись, була готова діяти”, – пояснює волонтерка Олеся.

Реабілітація кажанів

Цьогоріч навесні на території Національного заповідника “Хортиця” випустили на волю близько 150 врятованих впродовж зими кажанів. До того вони перебували у Центрі реабілітації рукокрилих, що розташований у Харкові.

Вечір випуску кажанів. Фото: Олеся Кулик

Там їх лікують, роблять операції, проводять дослідження, ведуть статистику, і роблять спеціалізовані умови. В Запоріжжі волонтери збирають рукокрилих та передають їх в цей центр. 

Волонтерка Кулик також додає, що війна впливає негативно й на самих кажанів: вони травмуються від вибухів, збиваються з польоту через вібрацію та звуки прильотів та вибухів, залітають у квартири, де немає людей і помирають від пасток, які утворюються під час окупації та руйнувань. Проте, попри все, волонтери й просто небайдужі люди не покидають цю справу, а щороку в Запоріжжі рятують від 200 до 1000 кажанів.

Фото з особистого архіву Олесі Кулик