Ми у соцмережах
INFORM.ZP.UA - це інформаційний портал та веб-сайт новин міста Запоріжжя. Кожен день ми розповідаємо головні та свіжі новини політики, економіки, культури, криміналу, подій, спорту Запоріжжя та України. Фото та відеозвіти за сьогодні. Онлайн - актуальні та останні новини Запоріжжя та Запорізької області на день. Інформація та особи Запоріжжя. INFORM.ZP.UA публікує статті запорізьких журналістів, розслідування та чесну аналітику. Ми дуже цінуємо наших читачів і відбираємо та розміщуємо для них найважливішу інформацію про події міста Запоріжжя та області.
----:--
Ми у соцмережах
Головна » Суспільство » Окупанти обмежили доступ місії МАГАТЕ на Запорізьку АЕС

Окупанти обмежили доступ місії МАГАТЕ на Запорізьку АЕС

Окупанти обмежили доступ місії МАГАТЕ на Запорізьку АЕС

Ілюстративне фото

На цьому тижні місія МАГАТЕ знову відвідала тимчасово окуповану росіянами Запорізьку АЕС. Окупанти не надали доступ експертам до західної частини машинного залу електростанції.

Про це повідомляється у вчорашньому звіті на сайті МАГАТЕ.

Після повідомлення про атаку безпілотника по Запорізькій АЕС 7 вересня, команда МАГАТЕ відвідала транспортний цех за чотири кілометри від станції. На місці виявили дірку в одному даху і дві пошкоджені вантажівки. Однак для ядерної безпеки співробітники МАГАТЕ не побачили загроз.

Під час перевірки росіяни обмежили доступ співробітників МАГАТЕ до західної частини машинного залу. Проте команда змогла провести обхід електрощитової, контрольно-вимірювальних приладів і блочного щита управління 4-го енергоблоку, а також турбінних залів 1-го і 2-го енергоблоків. 

У звіті МАГАТЕ йдеться, що ситуація з ядерною безпекою на ЗАЕС залишається нестабільною через бойові дії.

“Ситуація з ядерною та фізичною ядерною безпекою в Україні залишається нестабільною через війну. Співробітники МАГАТЕ продовжують чути звуки військових дій поблизу деяких об’єктів”, – зазначив Генеральний директор МАГАТЕ Рафаель Гроссі.

На наступному тижні на ЗАЕС заплановані протиаварійні навчання. Як зазначили в МАГАТЕ, експерти будуть спостерігати за ними.

Нагадаємо, що генеральний директор МАГАТЕ Рафаель Гроссі заявив, що реактори тимчасово окупованої Запорізької АЕС мають лишатися у стані “холодної зупинки” поки триває війна. Це пов’язано з тим, що в умовах окупації безпека електростанції знаходиться під загрозою.


Читайте також:

4 вересня, генеральний директор МАГАТЕ Рафаель Гроссі відвідав тимчасово окуповану Росією Запорізьку АЕС. Зокрема оглянув зсередини градирню, де в серпні сталася пожежа. Це п’ятий візит Гроссі на станцію за часи повномасштабної війни.

Росіяни використовують територію Запорізької атомної електростанції як майданчик для ударів по Дніпропетровській області. Зокрема, по Нікополю та по інших громадах, які знаходяться поруч. Крім цього, окупанти зберігають військову техніку та боєприпаси на ЗАЕС.

Російська пропаганда знову поширює фейкову інформацію про нібито плани України застосувати “брудні бомби” або атакувати Запорізьку та Курську атомні електростанції. Міністерство закордонних справ України відреагувало на ці звинувачення. Речник МЗС Георгій Тихий спростував ці заяви.