Ми у соцмережах
INFORM.ZP.UA - це інформаційний портал та веб-сайт новин міста Запоріжжя. Кожен день ми розповідаємо головні та свіжі новини політики, економіки, культури, криміналу, подій, спорту Запоріжжя та України. Фото та відеозвіти за сьогодні. Онлайн - актуальні та останні новини Запоріжжя та Запорізької області на день. Інформація та особи Запоріжжя. INFORM.ZP.UA публікує статті запорізьких журналістів, розслідування та чесну аналітику. Ми дуже цінуємо наших читачів і відбираємо та розміщуємо для них найважливішу інформацію про події міста Запоріжжя та області.
----:--
Ми у соцмережах
Головна » Суспільство » Їжа » Сезон гарбузів розпочато: що цікавого можуть приготувати запоріжці

Сезон гарбузів розпочато: що цікавого можуть приготувати запоріжці

Сезон гарбузів розпочато: що цікавого можуть приготувати запоріжці

Гарбузи

У магазинах, супермаркетах та на базарах вже масово з’явилися гарбузи. Це означає, що настав час придбати цю яскраву й корисну ягоду та приготувати смачні страви. Inform.zp.ua підготував для вас добірку рецептів.

Користь гарбуза для організму

Для початку давайте розглянемо корисні властивості гарбуза. Хоч він на 90% складається з води, проте містить вражаючий набір корисних речовин, вітамінів та мікроелементів: калій, селен, кальцій,вітаміни груп А, Е, К, F, С, PP та D, залізо, магній, сірка, йод, кобальт, цинк, фосфорна, лінолева та кремнієва кислоти, фітостероли.

Крім того, гарбуз є чудовим джерелом заліза.

Гарбузова каша
Гарбузова каша. Фото з сайту klopotenko.com

Гарбузова каша з молоком та рисом від Євгена Клопотенка

Інгредієнти:

  • 500 г почищеного гарбуза
  • 200 мл води
  • 500 мл молока
  • 50 г вершкового масла
  • 2 ст. л. цукру
  • 100 г рису

Покрокова інструкція:

  1. Очистьте гарбуз від шкірки та видаліть серцевину з насінням. Наріжте 500 г гарбуза великими кубиками.
  2. Викладіть гарбуз у каструлю з товстим дном, додайте 200 мл води та варіть 30 хвилин. Потім злийте воду й потовчіть гарбуз у пюре.
  3. Додайте до гарбузового пюре 500 мл молока й доведіть до кипіння. Тим часом промийте 100 г рису.
  4. Увімкніть духовку розігріватися до 160°C. Додайте до гарбуза рис, вершкове масло та цукор.
  5. Накрийте каструлю кришкою та поставте її на дно духовки на 30 хвилин при 160°C. Або продовжуйте варити кашу на плиті на мінімальному вогні 30-40 хвилин під кришкою. Подавайте теплою.
Кокосовий суп
Кокосовий суп. Фото: vogue.ua

Кокосовий суп

Інгредієнти:

  • 1,5 кг гарбуза
  • 400 мл кокосового молока
  • сіль
  • 2 ч. л. сухого імбиру (або 2 см свіжого кореня)

Приготування:

  1. Очистьте гарбуз від насіння і запікайте при 160°C півтори години (великими шматками або половинками).
  2. Готовий гарбуз наріжте на кілька частин та збийте у блендері з кокосовим молоком, імбиром та сіллю до стану пюре. Додайте воду за потреби.
Запіканка з гарбузом та м'ясом
Запіканка з гарбузом та м’ясом. Фото: jisty.com.ua

Закуска з гарбузом, м’ясом і помідорами

Інгредієнти:

  • 1 кг м’яса або курки
  • 1 середній гарбуз
  • 150 г рису
  • 100 г цибулі
  • 100 г масла
  • 3 помідори
  • сіль, перець – за смаком

Приготування:

  1. Наріжте м’ясо дрібними шматочками, залийте водою й тушкуйте під кришкою на слабкому вогні до готовності.
  2. Відваріть рис до напівготовності. Дрібно наріжте цибулю й пасеруйте її в маслі. Гарбуз очистьте й наріжте тонкими скибочками.
  3. Змішайте м’ясо з рисом та цибулею, поперчіть і посоліть за смаком.
  4. У глибоку сковороду, змащену маслом, покладіть шар гарбуза, потім м’ясо з рисом, знову шар гарбуза, зверху викладіть помідори кружечками. Додайте трохи окропу або бульйону й тушкуйте в духовці під кришкою до готовності гарбуза.
  5. Подавайте із зеленню та сметаною.
Запіканка з гарбуза
Запіканка з гарбуза. Фото: Волинська газета

Запіканка з гарбуза з яблуками, горіхами і медом

Інгредієнти:

  • 500 г гарбуза
  • 200 г сиру
  • 4 ст. ложки манної крупи
  • 2 яблука
  • 2 яйця
  • 100 г волоських горіхів
  • 50 г ізюму
  • 30 г вершкового масла
  • 3 ст. ложки цукру
  • 1 ст. ложка меду
  • сіль за смаком

Приготування:

  1. Ізюм залийте водою й залиште на 20 хвилин. Горіхи підсушіть та подрібніть. Гарбуз і яблука наріжте кубиками.
  2. Збийте яйця з сіллю та цукром, додайте манну крупу й залиште на 20 хвилин, щоб крупа набухла.
  3. Протріть сир через сито, додайте його до яєць разом із медом і збийте тісто до однорідної консистенції.
  4. Викладіть частину тіста у форму для випікання, змащену маслом і посипану манкою. Потім додайте шар гарбуза, яблук, ізюм та горіхи. Зверху викладіть тісто.
  5. Запікайте при 180°C близько 40 хвилин. Подавайте зі сметаною, варенням або чаєм.
Теплий салат з гарбузом
Теплий салат з гарбузом. Фотоілюстрація

Теплий салат з гарбузом

Інгредієнти:

  • 200 г гарбуза
  • листя салату (шпинат, латук, рукола)
  • 10 г волоських горіхів
  • 50 г домашнього сиру
  • червона цибуля
  • бальзамічний оцет або лимонний сік
  • рослинна олія
  • сіль, перець – за смаком

Приготування:

  1. Наріжте гарбуз дольками або кубиками й запікайте в духовці при 180°C близько 15 хвилин. Можна також обсмажити на грилі або пательні.
  2. У миску викладіть мікс листя салату, додайте горіхи, домашній сир і нарізану червону цибулю.
  3. Додайте готовий гарбуз та заправте бальзамічним оцтом або лимонним соком і рослинною олією. Поперчіть і посоліть за смаком.

Салат можна адаптувати за своїм смаком: наприклад, замість горіхів використати кунжут або заправити лляною олією.

Нагадаємо, минулого року Inform.zp.ua вже публікував добірку рецептів з гарбуза.