Ми у соцмережах
INFORM.ZP.UA - це інформаційний портал та веб-сайт новин міста Запоріжжя. Кожен день ми розповідаємо головні та свіжі новини політики, економіки, культури, криміналу, подій, спорту Запоріжжя та України. Фото та відеозвіти за сьогодні. Онлайн - актуальні та останні новини Запоріжжя та Запорізької області на день. Інформація та особи Запоріжжя. INFORM.ZP.UA публікує статті запорізьких журналістів, розслідування та чесну аналітику. Ми дуже цінуємо наших читачів і відбираємо та розміщуємо для них найважливішу інформацію про події міста Запоріжжя та області.
----:--
Ми у соцмережах
Головна » Кримінал » Резонанс » На ЗАЕС присутня військова техніка та протипіхотні міни, – звіт МАГАТЕ

На ЗАЕС присутня військова техніка та протипіхотні міни, – звіт МАГАТЕ

На ЗАЕС присутня військова техніка та протипіхотні міни, – звіт МАГАТЕ

ЗАЕС. Ілюстрація

На тимчасово окупованій Запорізькій АЕС в Енергодарі знаходяться озброєні люди із військовою технікою, вони перешкоджають доступу місії МАГАТЕ. А між внутрішньою та зовнішньою огорожами електростанції встановлені протипіхотні міни.

Про це повідомляє Укрінформ із посиланням на звіт гендиректора МАГАТЕ Рафаеля Гроссі “Ядерна безпека, захист та гарантії в Україні” для Генеральної конференції Агентства у Відні.

Зазначається, що місія МАГАТЕ ISAMZ “продовжувала спостерігати наявність протипіхотних мін у буферній зоні між внутрішньою та зовнішньою огорожею об’єкту в закритій зоні, недоступній для експлуатаційного персоналу станції”. Окупаційна адміністрація ЗАЕС заявила експертам МАГАТЕ, що ці міни є частиною системи фізичного захисту”.

Крім цього, місія продовжує повідомляти про присутність озброєних людей і військової техніки, такої як бронетранспортери, військові транспортні засоби матеріально-технічного забезпечення та бронемашини зі встановленим озброєнням. Окупанти стверджують, що озброєні люди є членами Національної гвардії Росії і деякими фахівцями з хімічної, біологічної, радіологічної та ядерної зброї.

ISAMZ також повідомила, що озброєні військові не допустили її до західної частини турбінних залів.

“Протягом звітного періоду (з 25 травня по 30 серпня – ред.) ISAMZ не було надано доступу до всіх місць, що мають відношення до ядерної та фізичної ядерної безпеки – таких як західна частина турбінних залів, ізоляційні ворота водойми-охолоджувача ЗАЕС та відкритий розподільчий пристрій 330 кВ ЗАЕС”, – йдеться у звіті.

У звіті також повідомляється, що у деяких випадках експерти МАГАТЕ мали змогу поспілкуватися з операторами головного щита управління щодо їхніх дозволів і досвіду, але у більшості місія стикалась із обмеженнями.

Раніше ми писали, що у тимчасово окупованому Енергодарі росіяни зареєстрували військову частину. Її юридична адреса співпадає із адресою Запорізької атомної електростанції.