Ми у соцмережах
INFORM.ZP.UA - це інформаційний портал та веб-сайт новин міста Запоріжжя. Кожен день ми розповідаємо головні та свіжі новини політики, економіки, культури, криміналу, подій, спорту Запоріжжя та України. Фото та відеозвіти за сьогодні. Онлайн - актуальні та останні новини Запоріжжя та Запорізької області на день. Інформація та особи Запоріжжя. INFORM.ZP.UA публікує статті запорізьких журналістів, розслідування та чесну аналітику. Ми дуже цінуємо наших читачів і відбираємо та розміщуємо для них найважливішу інформацію про події міста Запоріжжя та області.
----:--
Ми у соцмережах
Головна » Суспільство » Освіта » У ЗОВА спростували інформацію щодо завищенної вартості “підземних шкіл”

У ЗОВА спростували інформацію щодо завищенної вартості “підземних шкіл”

У ЗОВА спростували інформацію щодо завищенної вартості “підземних шкіл”

Фото: Запорізька обласна військова адміністрація/Фото: Запорожская областная военная администрация

У Запорізькій обласній військовій адміністрації спростовують інформацію про те, що вартість будівництва “підземних шкіл” у регіоні є завищеною. Там назвали це “маніпулятивною інформацією”.

Про це повідомляє Запорізька ОДА.

Словами очільника ЗОВА Івана Федорова, незалежний ціновий моніторинг кошторисної документації по будівництву “підземних” шкіл різних регіонів України з платформ DREAM та PROZORRO свідчить, що вартість будівництва у Запорізькій області менше, ніж середній показник по Україні. Він становить близько 80 тисяч гривень на квадратний метр, в інших регіонах – в середньому 92 тисячі.

До того ж Запорізький регіон єдиний в Україні має посилені вимоги до товщини монолітних стін через близькість до лінії зіткнення. А проєктна документація передбачає не лише будівельні та ремонтні роботи, а й технологічне обладнання, меблі та обладнання з урахуванням інклюзивних вимог.

До цього Запорізький центр розслідувань опублікував матеріал “Велике мелітопольське будівництво в Запоріжжі: непрозорість та хаос”. Там зазначалось, що за поверхневими розрахунками “підземні школи” дорожчі за більшість своїх аналогів майже по всій країні. І навіть дорожчі за укриття, де в кошторисах знайшли завищення цін на матеріали.

Наразі триває будівництво 8 “підземних” шкіл в Запоріжжі та області. Планується, що перша з них відкриється вже в жовтні-листопаді цього року.

Раніше ми писали, що у селі Люцерна Запорізького району планують побудувати ще одну “підземну школу”.  Її очікувана вартість – понад 17 мільйонів гривень. Аукціон вже відбувся.

Нещодавно у Біленьківській громаді Запорізької області розпочали будівництво восьмої підземної школи. Вона зможе приймати до 500 учнів в одну зміну та до 1000 учнів – у дві. Вартість проєкту – 95,6 мільйонів гривень. 

Раніше Inform.zp.ua повідомляв, що до кінця 2024 року ще 20 шкіл у Запоріжжі перейдуть на змішаний формат навчання.