Ми у соцмережах
INFORM.ZP.UA - це інформаційний портал та веб-сайт новин міста Запоріжжя. Кожен день ми розповідаємо головні та свіжі новини політики, економіки, культури, криміналу, подій, спорту Запоріжжя та України. Фото та відеозвіти за сьогодні. Онлайн - актуальні та останні новини Запоріжжя та Запорізької області на день. Інформація та особи Запоріжжя. INFORM.ZP.UA публікує статті запорізьких журналістів, розслідування та чесну аналітику. Ми дуже цінуємо наших читачів і відбираємо та розміщуємо для них найважливішу інформацію про події міста Запоріжжя та області.
----:--
Ми у соцмережах
Головна » Кримінал » Резонанс » Навчання в укриттях з пліснявою: чим завершився скандал у запорізькій гімназії №97

Навчання в укриттях з пліснявою: чим завершився скандал у запорізькій гімназії №97

Навчання в укриттях з пліснявою: чим завершився скандал у запорізькій гімназії №97

Укриття в запорізькій гімназії №97. Фото: Inform.zp.ua

Після оприлюдненого відео в соцмережах із занедбаного укриття запорізької гімназії №97, де вчаться діти, у місті розгорівся скандал. Відсутність дозволів на роботу школи в очному форматі та коштів на ремонт укриття стали головною причиною суспільного резонансу.

2 вересня, на День знань, в укритті гімназії №97 провели День знань. Здавалося б, що в цьому такого? Та питання виникають до стану цього укриття та до того, хто дозволив навчання дітей в таких умовах. В ситуації розбирався Inform.zp.ua.

У Запоріжжі та області триває ремонт укриттів та будівництво “підземних шкіл”, аби діти мали змогу виходити на офлайн-навчання та здобувати освіту в безпечних умовах. У Запоріжжі з початком нового навчального року 69 шкіл перейшли на змішаний формат навчання, охопивши майже 27 тисяч учнів. Ті навчальні заклади, які не мають відремонтованого або придатного до експлутації укриття, мають проводити учбовий процес в онлайн-форматі.

Хто винен?

Стіни в плісняві, пошарпані стіни та підлога – такий непрезентабельний вигляд має укриття в запорізькій гімназії. Відео з нього розлетілося по соцмережах, й викликало хвилю обурень в запоріжців.

Inform.zp.ua навідався до укриття в гімназії №97, аби переконатися в його стані.

Дозвіл на роботу школи в очному чи змішаному форматі не надавали, повідомили в Департаменті освіти і науки Запорізької міської ради у відповідь на запит журналістів Inform.zp.ua. Згідно з розпорядженнями голови Запорізької обласної військової адміністрації та рішенням педагогічної ради Запорізької гімназії № 97, в закладі мали розпочати навчання за дистанційною формою навчання “у зв’язку з відсутністю ремонтних робіт в найпростішому укритті”.  

До слова, готовність до експлуатації укриття здійснювали члени комісії Лівобережного відділу освіти департаменту освіти і науки Запорізької міської ради із залученням представників ВОПР та ЦЗ ЗРУ ГУ ДСНС України у Запорізькій області, СЮП ВП Запорізького РУП ГУНП в Запорізькій області, Запорізького міського управління головного управління Держпродспоживслужби в Запорізькій області, ВП «Запорізькій відділ ДУ» Запорізький ОЦКПХ МОЗ», управління Державної служби якості освіти. 

То хто ж самовільно розпочав навчальний процес в укриттях – запитаєте ви. Відповідь на це запитання зависло в повітрі. Варто зазначити, що директорку запорізької гімназії №97 Юлію Белименко звільнили наказом департаменту освіти і науки міської ради від 02.09.2024. Саме в той день, коли розлетілося відео по соцмережах з укриття. Звільнення обгрунтували тим, що “керівництво школи не мало права проводити жодних заходів для дітей в укритті”.

“На сьогоднішній день те, що відбулося це – неприпустимо. Відповідні кадрові рішення точно будуть прийняті виконавчим комітетом Запорізької міської ради”, – зазначив очільник ЗОВА Іван Федоров.

Федоров розповів, скільки заробляє на посаді голови Запорізької ОВА
На фото голова ЗОВА Іван Федоров, світлина з телеграм-каналу посадовця

Днями колективу гімназії №97 представили нову директорку — Олену Семененко, яка працює в освіті з 2007 року. Вона відмовилася коментувати ситуацію з укриттям, оскільки лише нещодавно обійняла посаду. Проте висловила сподівання, що незабаром учні цього навчального закладу зможуть повернутися до змішаного навчання:

“Маємо розуміння, що необхідно провести якісний ремонт. Є комунікація. Забудовник пообіцяв, що найближчим часом розпочнуться ремонтні роботи. Сподіваємося, що завершити їх вдасться ще цього року, а вже з наступного, ймовірно, ми зможемо розпочати навчання у змішаному форматі. Звісно, перед цим необхідно буде отримати дозвіл на використання укриття”.

Зазначимо, що для того, щоб діти змогли вийти на офлайн навчання в школі, навчальний заклад має пройти ряд перевірок. Школу мають обстежити міський та районний департамент освіти та науки, служба ДСНС, Держспоживслужба, Національна поліція та військове командування. Після цього, подається заявка до Ради Оборони. 

“Лише ті школи, які Рада Оборони погодила, можуть розглядати. А 97-ма школа навіть не розглядалася, навіть ніким не подавалася”, – розповів Іван Федоров.

Ремонту укриття все-таки бути

Проєкт щодо капітального ремонту приміщення підвалу будівлі закладу Запорізької гімназії № 97 розробили ще влітку 2022 року. У серпні 2024 року з міського бюджету виділили кошти співфінансування на проведення ремонту у розмірі 2 435, 474 тис. грн. У вересні 2024 року ще очікується надання субвенції з державного бюджету України.

У листопаді 2023 року на сайті “Prozorro” Департамент освіти і науки Запорізької міськради виставляв тендер на капітальний ремонт укриття Запорізької гімназії № 97. Сума замовлення склала близько 12 мільйонів гривень. Тендер був завершений, переможця не було визначено, тож ремонтні роботи ніхто не провів.Тендер на ремонт укриття в школі № 97. Скріншот з сайту “Prozorro”.

Перший заступник директора департаменту освіти та науки міської ради Віталій Лисенко повідомив, що проєкт ремонту укриття вирішили доопрацювати, щоб знизити вартість робіт. 

“Вже у жовтні можуть розпочатися ремонтні роботи, які планується провести за три-чотири місяці. Тобто вже у другому семестрі, після отримання всіх погоджень, школа може працювати за змішаною формою, – зазначив Віталій Лисенко.

Заступник директора департаменту освіти та науки міської ради Віталій Лисенко

Куди звертатися, якщо укриття в неналежному стані

Як тільки в укритті є ремонт, є перевірка і дозволи, батьки мають право прийти і ознайомитись з умовами навчання, розповіла керівниця ГО «Хочу вчитись!» Катерина Звєрєва в коментарі Inform.zp.ua.

Катерина Звєрєва, керівниця ГО «ХОЧУ ВЧИТИСЬ!. Фото: особистий архів Катерини Звєрєвої

За її словами, батькам гімназії №97 треба було одразу спитати у адміністрації школи, чи є дозвільні документи на це «укриття» у директора закладу, яка несе безпосередню відповідальність за безпечну організацію навчального процесу.

“Діти не мають навчатись в укриттях з незадовільними умовами, бо укриття з незадовільними умовами не можуть отримати дозволи на навчання. Відповідно перебувати діти там не можуть. Якщо раптом під час навчання виникають якісь проблеми з перебуванням в укритті (задуха, як приклад) – батьки мають звернутися до директора школи з відповідною письмовою заявою про усунення недоліків. Якщо реакції немає , то звертатись до Департаменту освіти та ДСНС”, – радить активістка.

Також, можна обрати дистанційну форму навчання, якщо батьки не бажають, щоб навчання проводилося в укритті.

“Батькам зі свого боку треба бути відповідальними і перш ніж вести дитину особисто ознайомитись з умовами в укритті і задати всі виникаючі питання адміністрації навчального закладу”, – зауважує активістка.


Авторки: Алла Стрілець, Оксана Щербина

Фото: Оксана Щербина