Ми у соцмережах
INFORM.ZP.UA - це інформаційний портал та веб-сайт новин міста Запоріжжя. Кожен день ми розповідаємо головні та свіжі новини політики, економіки, культури, криміналу, подій, спорту Запоріжжя та України. Фото та відеозвіти за сьогодні. Онлайн - актуальні та останні новини Запоріжжя та Запорізької області на день. Інформація та особи Запоріжжя. INFORM.ZP.UA публікує статті запорізьких журналістів, розслідування та чесну аналітику. Ми дуже цінуємо наших читачів і відбираємо та розміщуємо для них найважливішу інформацію про події міста Запоріжжя та області.
----:--
Ми у соцмережах
Головна » Суспільство » “Найбільше навантаження очікується під час опалювального сезону”: як Запорізька область готується до можливих блекаутів

“Найбільше навантаження очікується під час опалювального сезону”: як Запорізька область готується до можливих блекаутів

“Найбільше навантаження очікується під час опалювального сезону”: як Запорізька область готується до можливих блекаутів

Пункт Незламності. Фото з сайту Запорізької міської ради/Пункт Несокрушимости. Фото с сайта Запорожского городского совета

Останнім часом армія РФ посилила обстріли населених пунктів Запорізької області, використовуючи керовані авіабомби, дрони та артилерію. Разом з тим, із настанням осені дні стають коротшими. 12 вересня через хмарну погоду в 16 областях України, включно з Запорізькою областю, було терміново введено обмеження на споживання електроенергії.

Журналісти Inform.zp.ua звернулися до речника Запорізької обласної військової адміністрації Олександра Коваленка, щоб дізнатися, скільки Пунктів Незламності діють у регіоні, а також чи готова область до тотального блекауту.

Як працюють Пункти Незламності.

За словами Олександра Коваленка, в області створено 426 Пунктів Незламності, з яких 49 функціонують цілодобово. Ще 44 Пункти Незламності, які створені соціально відповідальним бізнесом, працюють за встановленим графіком. У разі надзвичайної ситуації (обстріли, перебої з електро-, водо- і теплопостачанням тощо) ще 333 пункти готові до відкриття протягом двох годин. Наразі вони у “сплячому режимі”через відсутність такої потреби:

“Більшість працюючих цілодобово пунктів розташовані у прифронтових населених пунктах, які найбільше страждають від обстрілів російських окупантів. За необхідності інші 333 Пункти Незламності будуть відкриті протягом двох годин. Вони вже забезпечені всім необхідним, зокрема генераторами. У цих пунктах можна буде обігрітися та зарядити свої гаджети”.

У 426 Пунктах Незламності одночасно можуть отримати допомогу понад 60 тисяч людей. Втім, ці пункти призначені для тимчасового перебування:

“Пункти Незламності — це місця короткострокового перебування громадян. Треба надати можливість отримати послугу іншим людям”, — пояснив Коваленко.

Щодо навчальних закладів, які працюють у змішаному форматі, вони забезпечені генераторами, тож діти зможуть навчатися навіть під час блекаутів:

“Навчальний рік розпочався у змішаному форматі. Це стосується 122 шкіл на території Запорізької області, понад 70 з яких розташовані  в обласному центрі,” — додав речник.

Крім того, мобільні оператори області також підготовлені до можливих перебоїв:

“Наразі мобільні оператори на території Запорізької області забезпечені генераторами. У разі потреби місцева влада може ще підсилити резервними джерелами живлення.”

Що буде з електропостачанням, водопостачанням і теплопостачанням у разі надзвичайної ситуації?

Російські війська продовжують наносити удари по об’єктах енергетичної інфраструктури. З початку повномасштабного вторгнення в Україні було зруйновано або пошкоджено 73% ТЕС, а у робочому стані залишається лише 27% великих теплових електростанцій.

У Запорізькій області також постраждала значна частина енергооб’єктів, а Запорізька атомна електростанція перебуває під тимчасовою окупацією з 2022 року. Область активно готується до можливих перебоїв з електропостачанням, що може вплинути на стан надання житлово-комунальних послуг, водопостачання, теплопостачання тощо.

“Після обстрілів енергетичних об’єктів, як у Запорізькій області, так і по всій Україні, спостерігається дефіцит генерації. Найбільше навантаження очікується під час опалювального сезону, оскільки об’єкти, що генерують тепло, споживають значні обсяги електроенергії. Щоб область стабільно пройшла осінньо-зимовий період, нам потрібно додатково не менше 100 мегават електроенергії.

Ми вже розпочали процес придбання когенераційних установок для котелень обласного центру. У Запоріжжі 13 котелень будуть забезпечені цими установками, щоб вони могли працювати навіть за відсутності електроенергії,” — пояснив речник.

Міжнародні партнери, зокрема ЮНІСЕФ, ПРООН та уряд Нідерландів, виділяють кошти на придбання когенераційних установок. Наразі тривають тендерні процедури.

15 провідних медичних закладів вже забезпечені модульними котельнями, які придбані за сприяння ПРООН. Вони вже готові до експлуатації у разі потреби.

Завдяки міжнародній підтримці Запорізька область отримала майже 2000 генераторів потужністю від 2 до 1000 кВт, понад 200 з яких передали комунальним підприємствам для забезпечення водо- та теплопостачання.


Нагадаємо, для мешканців прифронтових територій продовжили прийом заявок на отримання грошової допомоги для закупівлі твердого палива. Кінцевий термін реєстрації 25 вересня 2024 року.