Ми у соцмережах
INFORM.ZP.UA - це інформаційний портал та веб-сайт новин міста Запоріжжя. Кожен день ми розповідаємо головні та свіжі новини політики, економіки, культури, криміналу, подій, спорту Запоріжжя та України. Фото та відеозвіти за сьогодні. Онлайн - актуальні та останні новини Запоріжжя та Запорізької області на день. Інформація та особи Запоріжжя. INFORM.ZP.UA публікує статті запорізьких журналістів, розслідування та чесну аналітику. Ми дуже цінуємо наших читачів і відбираємо та розміщуємо для них найважливішу інформацію про події міста Запоріжжя та області.
----:--
Ми у соцмережах
Головна » Кримінал » Резонанс » Авіаційний удар КАБАми по Запоріжжю: що відомо про обстріл (ОНОВЛЮЄТЬСЯ)

Авіаційний удар КАБАми по Запоріжжю: що відомо про обстріл (ОНОВЛЮЄТЬСЯ)

Авіаційний удар КАБАми по Запоріжжю: що відомо про обстріл (ОНОВЛЮЄТЬСЯ)

Пошкоджений внаслідок авіаудару будинок. Фото: Нацполіції

Вночі, 22 вересня, росіяни нанесли сім авіаційних ударів по центру Запоріжжя. Внаслідок цього постраждали 21 особи, з них двоє жінок госпіталізовані.

Про це повідомив голова Запорізької обласної військової адміністрації Іван Федоров.

Перші повідомлення про вибухи надійшли о 23:08. Попередньо встановили, що місто атакували авіабомбами КАБ. У деяких районах тимчасово зникла електроенергія.

Росіяни атакували Запоріжжя КАБами
Пошкоджений внаслідок авіаудару будинок. Фото: ДСНС
Росіяни атакували Запоріжжя КАБами
Пожежники їдуть на ліквідацію авіаударів. Фото: ДСНС

“Внаслідок ударів частково зруйновані будівлі, а вибухова хвиля та уламки пошкодили прилеглі будинки. Спалахнула пожежа. На місці працюють рятувальники”, – повідомив Іван Федоров.

Обстріли керованими авіабомбами росіяни здійснювали протягом сорока хвилин, загалом місто атакували сім КАБів. Внаслідок чого були пошкоджені: вікна та фасади 40 багатоповерхівок, навчальні заклади, приватне майно, автівки, гаражі та приватні будинки в центрі міста. Загалом пошкодили 10 нежитлових будівель та приміщень.

Наслідки авіаудару по Запоріжжю. Фото: Національна поліція України
Наслідки авіаудару по Запоріжжю. Фото: Національна поліція України
Наслідки авіаудару по Запоріжжю. Фото: Національна поліція України
Наслідки авіаудару по Запоріжжю. Фото: Національна поліція України

Вогнеборці загасили пожежі на автомобілі та балконі однієї з квартир на площі 10 кв. м. Також проводилися аварійні роботи з розбирання зруйнованих конструкцій на входах до квартир.

Наслідки авіаударів по Запоріжжю. Фото: очільник ЗОВА Іван Федоров

Серед 17 постраждалих є одна неповнолітня дитина. Наразі у лікарні знаходяться чотири жінки, вони перебувають в стані середньої тяжкості.  

Загалом надзвичайники врятували 27 запорожців, 20 з них опинилися заблокованими у власних квартирах. Одну жінку визволили з-під завалів у її квартирі.

На місці події працювали поліція, вибухотехніки, волонтери Червоного Хреста України та інші спеціалізовані служби міста. Наразі комунальники закривають вікна OSB-плитами. Також встановили намети та Пункти Незламності, де надається вся необхідна допомога.

Команді Inform.zp.ua вдалося побувати на місці подї, де були пошкоджені будинки та зробити фото.

Станом на 10:44, за оновленими даними Генерального прокурора, наразі відомо про 17 постраждалих. За процесуального керівництва Запорізької обласної прокуратури розпочато досудове розслідування у кримінальних провадженнях за фактами порушення законів та звичаїв війни (ч. 1 ст. 438 КК України).

Наслідки авіаударів по Запоріжжю. Фото: очільник ЗОВА Іван Федоров

Станом на 12:47 у лікарні залишаються 94-річна та 23-річна жінки. У них мінно-вибухові травми. Кількість постраждалих внаслідок нічного удару по Запоріжжю зросла до 21, повідомляє Іван Федоров. За медичною допомогою після нічної атаки росіян звернулася тринадцять жінок та вісім чоловіків.

Фото: Регіна Харченко

Близько 16:45 Іван Федоров опублікував відео в своєму телеграм-каналі, де підтвердив авіаційну атаку на Запоріжжя, яка сталася вперше з початку повномасштабної війни.

За словами очільника ЗОВА, три із семи ударів КАБами вчора вночі прийшлися по житловому району Запоріжжя. Чотири удари були нанесені по населених пунктах Комишуваської громади. Там пошкоджень зазнали три приватних будинків.

Фото: Регіна Харченко

Станом на 17:52 у Запоріжжі продовжують надавати допомогу на місцях прильотів. Всі вікна у 9 пошкоджених багатоповерхівках комунальники закрили OSB-плитами. Під наглядом медиків залишаються дві жінки у стані середньої тяжкості.