Ми у соцмережах
INFORM.ZP.UA - це інформаційний портал та веб-сайт новин міста Запоріжжя. Кожен день ми розповідаємо головні та свіжі новини політики, економіки, культури, криміналу, подій, спорту Запоріжжя та України. Фото та відеозвіти за сьогодні. Онлайн - актуальні та останні новини Запоріжжя та Запорізької області на день. Інформація та особи Запоріжжя. INFORM.ZP.UA публікує статті запорізьких журналістів, розслідування та чесну аналітику. Ми дуже цінуємо наших читачів і відбираємо та розміщуємо для них найважливішу інформацію про події міста Запоріжжя та області.
----:--
Ми у соцмережах
Головна » Кримінал » Резонанс » Росіяни вперше вдарили по Запоріжжю КАБами: що відомо про ці авіабомби

Росіяни вперше вдарили по Запоріжжю КАБами: що відомо про ці авіабомби

Росіяни вперше вдарили по Запоріжжю КАБами: що відомо про ці авіабомби

Застосування КАБів. Фото: скріншот з відео

В ніч на 23 вересня росіяни завдали удари керованими авіаційними бомбами (КАБ) по центру Запоріжжя. За останніми данними, внаслідок атаки постраждали 17 людей та пошкоджена інфраструктура.

Обстріли керованими авіабомбами росіяни здійснювали протягом сорока хвилин, загалом місто атакували сім КАБів. Внаслідок чого були пошкоджені вікна та фасади 13 багатоповерхівок, навчальні заклади, приватне майно, автівки, гаражі та приватні будинки в центрі міста. 

Inform.zp.ua зібрав інформацію про керовані авіабомби, їх різновиди та дальність польоту.

Що таке КАБ

Керована авіабомба – це один із видів авіаційних боєприпасів, яка оснащена аеродинамічними поверхнями й системою наведення для підвищення влучності потрапляння в ціль. КАБ вважається високоточною зброєю.

Військовий експерт Олександра Коваленко розповідає про такі види КАБів, які є на оснащенні в росіян:

  • – плануючі (керовані) бомби
  • – фугасні радянські бомби (ФАБ-250, ФАБ-500, ФАБ-1500)

Відомо, що окупаційні війська під час обстрілів вже використовували:

  • УПАБ-500В вагою 500 кг;
  • УПАБ-1500В вагою 1500 кг
  • Гром-Э2
  • Дрель – російська плануюча касетна авіаційна бомба.

Також росіяни використовують радянські авіаційні бомби ФАБ-500, ФАБ-500, ФАБ-1500 – це фугасні авіабомби вільного польоту, які дообладнуються комплексами, аналогічними американським JDAM.

ФАБ-500. Фото: Getty Images

Ще ворог має запас так званих коригованих авіаційних бомб – КАБ-500Кр чи КАБ-1500.

Як росія застосовує КАБи 

Для скидання керованих авіаційних бомб російські літаки не входять у зону ураження української ППО. Для удару російські літаки підлітають до лінії бойового зіткнення, за 40-50 км, після чого запускають їх, пояснювали в Повітряних Силах ЗСУ.

Дальність польоту УПАБ-1500В становить 50 км при висоті скидання у 14 км. Вона призначена для ураження добре укріплених об’єктів.

Застосування КАБ-1500. Скріншот з відео російських пабліків

А для Гром-Э1, яка має власний твердопаливний прискорювач, дальність польоту становить 120 км за висоти 12 км та швидкості 12 км.

Це означає, що в середньому дальність ураження КАБ – 80 км. Під загрозу підпадають прикордонні та прифронтові райони.

Найжахливішого удару КАБами росіяни завдали 16 березня 2022 року. Внаслідок удару по Маріупольському драматичному театру загинуло щонайменше 300 людей, серед них чимало дітей. На початку повномасштабного вторгнення росіяни бомбардували авіаційними бомбами також Чернігів та Бородянку. Останнім часом росіяни масово обстрілюють КАБами прифронтовий Харків.

Пізно ввечері 17 вересня 2024 року російська армія нанесла 8 ударів по території Запорізького району, а саме по Комишуваській територіальній громаді. Обстріл окупанти здійснили за допомогою КАБів, внаслідок чого отримав поранення 71-річний чоловік.

Росіяни 8 разів обстріляли керованими авіаційними бомбами селище Комишуваха. Удари зафіксували на місцевості неподалік фермерського господарства, приватного підприємства, гаражного кооперативу та приватних домоволодінь.

Фото: Національна поліція Запорізької області
Фото: Національна поліція Запорізької області
Фото: Національна поліція Запорізької області

Чи може ППО збивати КАБи

В Повітряних силах ЗСУ пояснюють, що українські зенітно-ракетні комплекси, такі як С300 можуть збивати цілі на дальності до 75 км, а Бук-М1 – до 35 км. Проте ці системи ППО неможливо встановити безпосередньо біля лінії фронту, бо вони відразу стануть пріоритетними цілями для противника. 

“Ворогу чудово відомо про дальності дії ЗРК, які наразі є на озброєнні Повітряних сил України. Враховуючи висоту польоту для скидання плануючих бомб на великі відстані він розташований у недосяжності армійських засобів ППО, які можливо розмістити ближче до лінії фронту. Зокрема максимальна висота ураження цілі з “Оса-АКМ” не перевищує 5 км. Водночас потужніші “об’єктові” ЗРК, такі як С-300, розташовуються вже глибше в тилу і не можуть дістати ціль через дальність, яка становить 75 км”, – пояснює Defense Express.

Система ПВО Patriot сможет защищать небо над Запорожьем от ракет С-300
Иллюстрационное фото. Американские системы ПВО Patriot во время учений в Польше, февраль 2023 года

Україна може збивати КАБи лише сучасними засобами протиповітряної оборони та авіацією: наприклад, системи Patriot, SAMP-T та сучасні літаки F-16.