Ми у соцмережах
INFORM.ZP.UA - це інформаційний портал та веб-сайт новин міста Запоріжжя. Кожен день ми розповідаємо головні та свіжі новини політики, економіки, культури, криміналу, подій, спорту Запоріжжя та України. Фото та відеозвіти за сьогодні. Онлайн - актуальні та останні новини Запоріжжя та Запорізької області на день. Інформація та особи Запоріжжя. INFORM.ZP.UA публікує статті запорізьких журналістів, розслідування та чесну аналітику. Ми дуже цінуємо наших читачів і відбираємо та розміщуємо для них найважливішу інформацію про події міста Запоріжжя та області.
----:--
Ми у соцмережах
Головна » Кримінал » Резонанс » Тимошенко, Метінвест і пухкі пиріжки: чим джинсують запорізькі медіа і чому це погано

Тимошенко, Метінвест і пухкі пиріжки: чим джинсують запорізькі медіа і чому це погано

Тимошенко, Метінвест і пухкі пиріжки: чим джинсують запорізькі медіа і чому це погано

Реклама

Найбільший показник комерційної джинси серед регіональних медіа займає Запоріжжя. Кожен 20 матеріал так чи інакше під виглядом журналістських новин просував якийсь продукт чи бренд. На цьому фоні політична джинса у вигляді єдиної, навіть дещо неочікуваної, джинси від Юлії Тимошенко виглядала, скоріше, як спонтанність, ніж традиція. Ще 3% матеріалів в новинних стрічках онлайн-медіа були неналежно маркованою рекламою. Такі результати моніторингу пяти онлайн-медіа на наявність в новинах політичної і комерційної джинси, контрагітації, неналежно маркованої реклами і джинсовиків-замовників. Аналізувалися 061.ua, Перший Запорізький, ЗаБор, Акцент, Вгородє. Всього аналізовані медіа розмістили 5,6% джинси, 0,3% контрагітації і 3% неналежно маркованої реклами. Це майже стільки ж, скільки було минулого року. Але є нюанси.

Комерційна джинса – вибір редакцій

Найбільше матеріалів із з ознаками комерційної замовності розмістив сайт “Акцент”  – кожна 10 новина була джинсою, яка просувала ті чи інші бренди і товари. Іноді – трохи незрозумілою для запоріжців мовою, зокрема, індонезійською. Так, в новині від 4 вересня йшлося про фармацевтів і “відділення Індонезійської фармацевтичної експертної асоціації (PAFI) у місті Куалатунгкал”, яке “продовжує відігравати важливу роль у забезпеченні того, щоб фармацевти цього регіону мали відповідні знання та навички”. 

Новина  індонезійською мовою про “оптимізацію ролі фармацевтів для охорони здоров'я” на запорізькому сайті Акцент
Новина  індонезійською мовою про “оптимізацію ролі фармацевтів для охорони здоров’я” на запорізькому сайті Акцент

Серед замовних матеріалів були і тексти від “Запоріжгазу”: про розіграш послуг технічного обслуговування газової мережі та обладнання для споживачів, які не мають заборгованості за розподіл газу” і створення для споживачів нових особистих кабінетів.

Також стандартними на цьому сайті є оголошення про продаж або оренду комерційної нерухомості чи бізнесів. Такі новини публікуються, зазвичай, у рубриці “Новини, Суспільство”. За п’ять днів моніторингу ми знайшли три такі публікації: про продаж військового магазину, оренду частини гуртожитку і продаж бізнесу по виробництву чіпсів. 

Комерційна джинса про продаж військового магазину на сайті Акцент
Комерційна джинса про продаж військового магазину на сайті Акцент

Ще один блок комерційної джинси на сайті – здоров’я і харчування. Частина замовних новин про це опублікована російською. Ми знайшли тексти про “майбутнє урології”, медичній процедурі від дніпровської клініки (без посилання на її ліцензію від МОЗ), рекомендації, як “поліпшити посмішку” від київської стоматологічної клініки (те саме) і про “вітаміни для дітей” з рекомендаціями від мережі аптек, яка ці вітаміни і продає. Родзинкою цього списку стала комерційна джинса про “секрети пухких пиріжків” з посиланням на львівського виробника дріжджів.

Також розміщував джинсу і сайт ЗаБор. Можна сказати, вже традиційно тут публікували комерційну джинсу від Метінвеста. У матеріалі від 3 вересня йшлося про те, що “група Метінвест у межах ініціативи Сталевий Фронт Ріната Ахметова створила для Міністерства оборони України, в координації з Медичними силами «Схід», перший у країні підземний стабілізаційний пункт для порятунку життів захисників на передовій”.

А вже через день на сайті з’явилася публікація про те, що “Метінвест – лідер бізнес-інвестицій в Україну за час повномасштабної війни”. 

Приклад комерційної джинси Метінвеста Ріната Ахметова. Джерело: ЗаБор 
Приклад комерційної джинси Метінвеста Ріната Ахметова. Джерело: ЗаБор

Крім Метінвесту, джинсував Забор і на темі ігрових приставок, з вшитим посиланням на інтернет-магазин, де можна їх купити, про переваги “тренажерів Кегеля для жіночого здоров’я” з інтернет-магазину інтимних товарів і ще переваги “сферичних, торичних та мультифокальних контактних лінз” з відсилкою на черговий інтернет-магазин з продажу лінз. Всього на сайті опублікували 7% комерційної джинси з усієї кількості новин.

Ще дві комерційної джинси опублікували на сайті Вгородє: про освітній кемп, в якому приймали участь старшокласники з Херсонської і Миколаївської областей. У тексті, зокрема, розповідається, що “головний партнер кемпу вважає, що діти — майбутнє України” і саме тому компанія їх підтримує. А ще на сайті розмістили матеріал про  комплекс будинків на природі для відпочинку. Заради справедливості скажемо, що матеріал був позначений плашкою “пресреліз”, однак у вихідних даних на сайті немає інформації щодо того, як позначаються рекламні рубрики.

Матеріал про місце, яке огорне вас затишком, опублікований без позначки “реклама”. Джерело: Вгородє
Матеріал про місце, яке огорне вас затишком, опублікований без позначки “реклама”. Джерело: Вгородє

На відміну від минулого року, не було джинси на сайті “Перший Запорізький”. Останні матеріали про Метінвест, які сайт системно публікував протягом тривалого часу, датовані 2023 роком. Нагадаємо, минулого року, на сайті ми зафіксували майже 7% комерційної джинси. Частина її стосувалася Метінвесту і Запоріжсталі, яка належить Рінату Ахметову. Також сайт публікував нині заборонену і як реклама джинсу про казино. У цьому році нічого подібного немає. Ба більше, всі публікації рекламного спрямування належно промарковані. І це – дуже хороші новини.

Належне маркування реклами від сайту “Перший Запорізький”
Належне маркування реклами від сайту “Перший Запорізький”

Неналежне маркування –  поки все стабільно

Стандартною залишається ситуація з неналежним маркуванням реклами у 061.ua. “новини компаній” – основна рекламна рубрика на цьому сайті: 10% матеріалів були неналежно марковані. У минулому дослідження кількість таких публікацій була такою ж. У рекламній рубриці розміщувалися тексти про жіноче взуття, таксі, плитоноски, Грузію – країну для інвестицій, новий випуск журнала, школи англійської мови і Метінвест, залитий сонцем.

Втім на сайті не публікувалася ні політична, ні комерційна джинса, що, власне, доволі давно є свідомим вибором запорізької редакції.

Політична джинса від Тимошенко

Єдиний випадок політичної джинси ми зафіксували на сайті Акцент. У тексті йшлося про те, що “Юлія Тимошенко домоглася системних змін у лікуванні поранених захисників і захисниць України”. Правда, новина була про те, що “поранені українські воїни, які отримують медичну допомогу у будь-якому медичному закладі, зможуть харчуватися за стандартами НАТО”. Джерело публікації – фейсбук-сторінка Тимошенко. Звісно, до текста додана її світлина  і коментар, що це було її “пріоритетним напрямком роботи”. До слова, такі ж тексти з’явилися ще на запорізькому сайті “Горожанін-Інформ”, який не підпадає під моніторинг, а ще, починаючи з кінця серпня, його розмістили медіа в інших українських регіонах, зокрема, Чернівцях, Сумах, Полтаві, Вінниці.

Політична джинса від Юлії Тимошенко, розміщена в кількох українських регіонах. І в Запоріжжі
Політична джинса від Юлії Тимошенко, розміщена в кількох українських регіонах. І в Запоріжжі

Замість висновків

У порівнянні з минулорічним дослідженням,  загальна ситуація з джинсою і неналежно маркованою рекламою в запорізьких онлайн-медіа майже не змінилася. Хіба що стало менше політичної джинси. Кількість комерційної джинси і неналежно маркованої реклама залишились фактично на тому ж рівні. Як і медіа, які їх розміщують. Втім, якісні зміни у маркування реклами на “Першому Запорізькому” дає надію, що й інші ЗМІ, рано чи пізно, також підтягнуться під вимоги закону. Тим паче, що зміни до закону “Про медіа” працюють вже майже рік. Тож, нагадати собі, чому погано розміщувати джинсу і які наслідки від її розміщення, можна в аналізі закону від ІМІ  тут.


Наталія Виговська, регіональна представниця Інституту масової інформації в Запорізькій області

Написання цього блогу стало можливим завдяки підтримці американського народу, що була надана через проект USAID «Медійна програма в Україні», який виконується міжнародною організацією Internews. Зміст матеріалів є виключно відповідальністю ГО ”Інститут масової інформації” та необов’язково відображає точку зору USAID, уряду США та Internews