Ми у соцмережах
INFORM.ZP.UA - це інформаційний портал та веб-сайт новин міста Запоріжжя. Кожен день ми розповідаємо головні та свіжі новини політики, економіки, культури, криміналу, подій, спорту Запоріжжя та України. Фото та відеозвіти за сьогодні. Онлайн - актуальні та останні новини Запоріжжя та Запорізької області на день. Інформація та особи Запоріжжя. INFORM.ZP.UA публікує статті запорізьких журналістів, розслідування та чесну аналітику. Ми дуже цінуємо наших читачів і відбираємо та розміщуємо для них найважливішу інформацію про події міста Запоріжжя та області.
----:--
Ми у соцмережах
Головна » Суспільство » “Ситуація щодо сказу складна, але контрольована”: в Запорізькій області зареєстрували 58 випадків сказу

“Ситуація щодо сказу складна, але контрольована”: в Запорізькій області зареєстрували 58 випадків сказу

“Ситуація щодо сказу складна, але контрольована”: в Запорізькій області зареєстрували 58 випадків сказу

Ілюстративне фото

У Запорізькій області виявили 58 випадків сказу — найбільше серед котів та собак. Фахівці зауважують, що тварини хворіють зараз частіше, аніж у довоєнні часи.

Про це повідомили в Держпродспоживслужбі.

Окрім собак та котів, на сказ також хворіють велика та мала рогата худоба, а також лисиці.

“Це на 45 випадків більше, ніж в довоєнні роки (2021). У зв’язку з захворюванням на сказ, оголошено 40 неблагополучних пунктів, на яких введені карантинні обмеження”, – повідомляють фахівці.

Причиною збільшення кількості захворювань на сказ вони виділяють, зокрема, збільшення чисельності червоної лисиці на території області, адже протягом останніх 2-х років мисливцям заборонили полювати.

“Після введення військового стану на території України, збільшилась міграція диких тварин з зони бойових дій на прилеглу територію, а також не проведення пероральної імунізації диких м’ясоїдних тварин проти сказу протягом 2022-2023 років”, – додають в Держпродспоживслужбі.

З початку 2024 року спеціалісти державних установ ветеринарної медицини області щепили проти сказу понад 54 тис. домашніх тварин (собак, котів, великої та дрібної рогатої худоби). У травні розклали понад 30 тис. доз вакцини. На початку листопада в області планується проведення осінньої пероральної вакцинації.

Вакцина для домашніх улюбленців проти сказу є безкоштовною і доступною в усіх державних лікарнях ветеринарної медицини.

Сказ у тварин

Сказ – це гостре інфекційне захворювання тварин і людей, яке характеризується ураженням нервової системи та завжди призводить до смерті. Передається шляхом укусів та через слину.

Інфікована тварина радикально змінює свою поведінку. Якщо тварина дика – нетиповою є поява її в населених пунктах, оскільки здорова дика тварина уникає зустрічі з людьми.

Домашня тварина може відмовитись від корму, мати активне слиновиділення, хрипкий уривчастий гавкіт, утруднене ковтання. У господарів ці явища нерідко викликають прагнення видалити неіснуючу кістку, якою могла вдавитися тварина, і при цьому, якщо тварина хвора, вони можуть самі заразитися сказом.

Лікарі вкотре наголошують, що профілактика сказу дуже важлива.

Для цього потрібно щорічно вакцинувати домашніх тварин проти сказу; уникати контактів з дикими та безпритульними тваринами та роз’яснювати це дітям.

Якщо людину вкусила чи обслинила тварина, особливо дика чи безпритульна, необхідно негайно звернутися до лікаря. Якщо тварина домашня, слід попросити власника надати документи, що підтверджують її щеплення.