Ми у соцмережах
INFORM.ZP.UA - це інформаційний портал та веб-сайт новин міста Запоріжжя. Кожен день ми розповідаємо головні та свіжі новини політики, економіки, культури, криміналу, подій, спорту Запоріжжя та України. Фото та відеозвіти за сьогодні. Онлайн - актуальні та останні новини Запоріжжя та Запорізької області на день. Інформація та особи Запоріжжя. INFORM.ZP.UA публікує статті запорізьких журналістів, розслідування та чесну аналітику. Ми дуже цінуємо наших читачів і відбираємо та розміщуємо для них найважливішу інформацію про події міста Запоріжжя та області.
----:--
Ми у соцмережах
Головна » Суспільство » Що зміниться в Запоріжжі з жовтня: разова платіжка від “Запоріжгазу”, перекази на карту, тарифи на світло

Що зміниться в Запоріжжі з жовтня: разова платіжка від “Запоріжгазу”, перекази на карту, тарифи на світло

Що зміниться в Запоріжжі з жовтня: разова платіжка від “Запоріжгазу”, перекази на карту, тарифи на світло

В Україні з жовтня 2024 року очікуються зміни лімітах на перекази, цінах на доставку поштою та тарифах на світло для бізнесу.

Inform.zp.ua розповідає, яких нововведень варто очікувати.

Ліміти на перекази

З жовтня в Україні почали діяти обмеження на перекази грошей між банківськими картками. Нацбанк встановив ліміт 150 тис. грн на місяць для операцій по рахунках фізосіб. Таке обмеження діятиме 6 місяців – до квітня 2025.

Мова йде саме про операції між картковими рахунками пересічних громадян (фізичних осіб). Це так звані P2P-платежі (з англ. person to person), коли гроші з банківської карти однієї особи перераховують на картку іншої особи через банківські застосунки чи інші спеціальні сервіси, які дають змогу швидко отримувати кошти.

Банк
Банкомат

Обмеження на перекази з “карти на карту” не торкнуться:

  • банківських операцій за реквізитами IBAN;
  • також ліміти не діють для юридичних осіб;
  • переказів коштів між своїми картковими рахунками, які відкриті в одному банку;
  • якщо щомісячна підтверджена сума доходу перевищує 150 тис. грн.

Також ліміти не зачеплять діяльності волонтерів.

Ціна на доставку зросте

З 1 жовтня національний оператор поштового зв’язку “Укрпошта” змінює вартість поштових марок, маркованих конвертів і карток.

Тож оновлена вартість послуг буде такою: 

  • U – пересилання внутрішнього простого листа без оголошеної цінності масою до 50 грамів – 18 грн;
  • F, M – пересилання внутрішнього реєстрованого листа без оголошеної цінності масою до 50 грамів, простого листа без оголошеної цінності масою понад 50 грамів (до 250 грамів включно) – 36 грн;
  • A, G – пересилання поштової картки масою до 20 грамів включно до іноземних держав – 1 дол. без ПДВ (за курсом НБУ +20% ПДВ);
  • N, W – пересилання непріоритетного листа масою до 50 грамів включно до іноземних держав  1,5 дол. без ПДВ (за курсом НБУ +20% ПДВ);
  • P – доплатна марка –  5 дол. (за курсом НБУ +20% ПДВ). 

Вартість маркованого конверту буде від 21,6 грн до 40,8 грн залежно від формату.

Укрпочта возобновила свою работу в Запорожье
Укрпошта. Ілюстративне фото

“Нова пошта” також змінює вартість доставлення посилок з жовтня. Тарифи піднімуться в середньому на 10 грн залежно від категорії посилки: мала, середня чи велика. Водночас скасували деякі платежі – наприклад, комісію за оголошену вартість під час повернення посилок.

З 1 жовтня діють такі тарифи:

  • Документи – 65 грн. У вартість уже входить фірмовий картонний конверт
  • Посилки до 30 кг. Ми можемо запакувати безкоштовно ваше відправлення у фірмовий пакет на 0,5 кг, 1 кг, 2 кг та 4 кг. Під час відправки через поштомат фіксована вартість пакування – 15 грн.
    Ілюстративне фото

доставка по місту 

до 2 кг — 60 грн

до 10 кг — 90 грн

до 30 кг — 140 грн

доставка по Україні

до 2 кг — 80 грн

до 10 кг — 110 грн

до 30 кг — 160 грн

  • Вантажі понад 30 кг

між відділеннями по місту +0,5 грн/кг 

між відділеннями по Україні: + 1 грн/кг

Підвищення тарифів у компанії пояснюють зростанням цін на електроенергію та паливо. Так, споживчі ціни зросли на 7,5%, а рівень інфляції становить 8,2%.

Перерахунок субсидій

З 1 жовтня Пенсійний фонд (ПФУ) проведе перерахунки житлових субсидій на опалювальний сезон 2024−2025 років. Однак для більшості громадян такий перерахунок відбудеться автоматично. 

Водночас до ПФУ потрібно звернутися тим, хто отримує субсидію, і у кого відбулися зміни у складі зареєстрованих осіб домогосподарства.

Ілюстративне фото

Якщо заяву на субсидію подати з 1 жовтня до 30 листопада, вона призначається з початку опалювального періоду, а якщо з 1 грудня – з місяця, в якому було звернення.

Тарифи на світло для бізнесу

В Україні можуть переглянути граничні ціни на ринку електроенергії (так звані “прайс-кепи”) з листопада. Це рішення НКРЕКП планує попередньо схвалити на засіданні 1 жовтня.

Цены на электроэнергию в Запорожье могут вырасти вдвое: какими будут тарифы
Иллюстративное фото

Регулятор пропонує переглянути граничні ціни та встановити їх на рівні
1) на ринку «на добу наперед» та внутрішньодобовому ринку:
максимальні граничні ціни з 00:00 до 07:00 – 5 600,00 грн/МВт·год;
з 07:00 до 17:00 та з 23:00 до 24:00 – 6 900,00 грн/МВт·год;
з 17:00 до 23:00 – 9 000,00 грн/МВт·год;
мінімальна гранична ціна – 10,00 грн/МВт·год;

2) на балансуючому ринку:
максимальні граничні ціни з 00:00 до 07:00– 6 600,00 грн/МВт·год;
з 07:00 до 17:00 та з 23:00 до 24:00 – 8 250,00 грн/МВт·год;
з 17:00 до 23:00 – 10 000,00 грн/МВт·год;
мінімальна гранична ціна – 0,01 грн/МВт·год.

У обґрунтуванні до проєкту постанови зазначається, що перегляд тарифів дозволить підвищити ліквідність на ринку електричної енергії, що зокрема, дасть можливість генеруючим компаніям отримати кошти на покриття значних витрат на проведення ремонтних робіт та відновлення обладнання через постійні обстріли.

Решта комунальних тарифів у жовтні залишаться без змін.

Ціни на інтернет

З 1 жовтня можуть подорожчати послуги інтернет-зв’язку через підвищення податків. Це пов’язано з вимогою до провайдерів перейти на загальну систему оподаткування. Проте може погіршитися і якість інтернет-послуг. Адже операторам доведеться зосередитися на податках, а не на наданні інтернету і закупівлі обладнання для його стабільної роботи.

Бердянский провайдер отказался работать с оккупантами

Разова платіжка від “Запоріжгазу”

У Запоріжжі мешканцям багатоповерхових будинків, де провели технічне обслуговування внутрішньобудинкових газових мереж, на початку жовтня надійдуть разові квитанції на оплату цієї послуги.

Зображення: Запоріжгаз

Реквізити за технічне обслуговування відрізняються від реквізитів для оплати за розподіл газу. Оплата за ТО нараховується один раз на 3 або 5 років, залежно від терміну експлуатації мереж.

Остаточний перехід на “зимовий час”

Восени 2024 року українці востаннє переведуть годинники на зимовий час. Народні депутати ухвалили рішення, згідно з яким після 2025 року в Україні більше не буде переходів на літній або зимовий час. Єдиний київський час діятиме постійно.

Традиційно українці переводять годинники двічі на рік — восени на зимовий час, а навесні — на літній. Проте, починаючи з 2025 року, цього більше не буде. Нардепи скасували перехід на літній час, залишивши тільки зимовий. Це рішення викликало неоднозначну реакцію: частина громадян вважає, що краще було б залишити літній час.

Україна переходить на зимовий час
Годинник
Фотоілюстрація

Останній раз українці переведуть годинники на зимовий час 27 жовтня 2024 року, коли стрілки годинників необхідно буде перевести на годину назад. Тим часом у Європі годинники продовжуватимуть переводити двічі на рік.

Освітлення вулиць і парків

З 1 жовтня в Україні скасовують обмеження на вуличне освітлення. Це ж стосується й Запоріжжя, відтепер світло буде на вулицях та в парках. Кабінет міністрів своїм розпорядженням також скасував рекомендації щодо обмеження використання кондиціонерів у держустановах.

Ілюстративне фото / Иллюстративное фото

У червні Кабмін ухвалив рішення зменшити споживання електроенергії у всіх державних установах. Це передбачало заборону на використання кондиціонерів та вимкнення зовнішнього освітлення будівель і територій. Початково обмеження мали діяти до 31 грудня 2024 року. 

З 1 жовтня знімається обмеження щодо вуличного освітлення та підсвічування парків. Кабінет міністрів своїм розпорядженням також скасував рекомендації щодо обмеження використання кондиціонерів у держустановах.

У червні Кабмін ухвалив рішення зменшити споживання електроенергії у всіх державних установах. Це передбачало заборону на використання кондиціонерів та вимкнення зовнішнього освітлення будівель і територій. Початково обмеження мали діяти до 31 грудня 2024 року.