Ми у соцмережах
INFORM.ZP.UA - це інформаційний портал та веб-сайт новин міста Запоріжжя. Кожен день ми розповідаємо головні та свіжі новини політики, економіки, культури, криміналу, подій, спорту Запоріжжя та України. Фото та відеозвіти за сьогодні. Онлайн - актуальні та останні новини Запоріжжя та Запорізької області на день. Інформація та особи Запоріжжя. INFORM.ZP.UA публікує статті запорізьких журналістів, розслідування та чесну аналітику. Ми дуже цінуємо наших читачів і відбираємо та розміщуємо для них найважливішу інформацію про події міста Запоріжжя та області.
----:--
Ми у соцмережах
Головна » Суспільство » “Цей приліт був дуже схожий на приліт на Сталеварів”: власниця доставки суші з Маріуполя про бізнес у Запоріжжі, який двічі зазнав пошкоджень

“Цей приліт був дуже схожий на приліт на Сталеварів”: власниця доставки суші з Маріуполя про бізнес у Запоріжжі, який двічі зазнав пошкоджень

“Цей приліт був дуже схожий на приліт на Сталеварів”: власниця доставки суші з Маріуполя про бізнес у Запоріжжі, який двічі зазнав пошкоджень

Як зараз виглядає заклад “Allo Losos”. Фото: Inform.zp.ua

Служба доставки “Allo Losos” раніше працювала у Маріуполі. Після початку повномасштабного вторгнення команда відкрила бізнес у Запоріжжі, однак і тут заклад декілька разів був пошкоджений після російських атак. Перший – на вулиці Сталеварів, де у будинок поруч влучила ракета. Другий – зовсім нещодавно, 29 вересня.

Inform.zp.ua вдалося поспілкуватись із власницею закладу, Ангеліною Тесленко, про те, що відбувалось у той день, які пошкодження були та як бізнес продовжує працювати у прифронтовому місті.

За словами Ангеліни, до нещодавньої атаки КАБами вона мала звичку вимикати телефон на ніч. Увімкнула його вже вранці, оскільки о 10 ранку у неї мала бути зустріч. Перше, що побачила після – пропущені виклики, купу повідомлень і фотографії з місця обстрілу. З того дня вона припинила вимикати телефон.

У той день деякі співробітники інтуїтивно відчули, що вибухи можуть торкнутись закладу. Тож керівник виїхав туди приблизно о 6 ранку, коли на місці ще не було усіх відповідних служб і досі лунали вибухи. Перші служби, які приїхали, переховувались в підвальному приміщенні “Allo Losos”. Власниця закладу дуже вдячна своїй команді, яка прибирала скло і була на місці вранці.

“Із пошкоджень у нас вилетіло 6 вікон, я вже не кажу про якийсь інвентар. Було пошкодження холодильників, обладнання. Ми його замінили”, – каже Ангеліна.

“Цей приліт був дуже схожий на приліт на Сталеварів”: власниця доставки суші з Маріуполя про бізнес у Запоріжжі, який двічі зазнав пошкоджень
Сторіз власниці закладу. Джерело: angelina_tesl (інстаграм)

Попри те, що до них звертались міські служби із пропозицією допомогти, це зайняло б багато часу. Тож вони самі знайшли людей з приватної організації, які встановили OSB-плити у перший день. Тоді ж вони знову відкрились і продовжили роботу.

“Ми дізнались, що ми, як приватна власність, можливо, й отримаємо вікна, але останні в черзі. Це буде не сьогодні. Звичайно, цей варіант нам не підходив, бо у нас зала і все знаходиться на першому поверсі. Буде доступ відкритий”.

“Цей приліт був дуже схожий на приліт на Сталеварів”: власниця доставки суші з Маріуполя про бізнес у Запоріжжі, який двічі зазнав пошкоджень
Сторіз власниці закладу. Джерело: angelina_tesl (інстаграм)

Морально підприємиця у той день почувалася погано, оскільки це нагадало їй приліт біля її закладу у Запоріжжі два роки тому:

“В день, коли прилетіло, мене вибило з колії, бо так вийшло, що цей приліт був дуже схожий на приліт у жовтні 2022 року на Сталеварів, також у сусідній будинок. Це теж було зранку, й у нас тоді також були мінімальні пошкодження. Але тоді поруч померли 17 людей. І коли я сюди приїхала зранку, я не знала, чи є люди, які загинули, чи немає. Але асоціативно той стан він просто перенісся. Це дуже страшно. Ти розумієш, що це вже відбулось і це поруч, і ти вже не можеш допомогти”.

Власниця розповіла, що протягом останнього тижня в закладі стало менше відвідувачів. Але після обстрілу команду підтримали запоріжці, які приходили, щоб зробити замовлення.

“Я дуже вдячна запоріжцям, які адекватно відреагували. Тому що будь-якому пошкодженому бізнесу єдине, як ти можеш допомогти – це зробити замовлення, звернутись до них матеріально. І в той день за кілька годин після вибухів прийшли до нас, активно замовляли і на літній терасі, і всередині закладу, хоча вид у нас трошки погіршився. І за це я дуже вдячна. Купа людей відмічали нас  (ред. – у соцмережах), фотографували вікна і писали  «давайте підтримаємо “Allo Losos”», – поділилась власниця закладу Ангеліна.

На питання, чи потрібно щось ще відновити, крім вікон, власниця закладу відповіла, що моральний стан. Вона зазначає, що 30 вересня вони звернулись до трьох психологів і оплатять сеанси членам команди. Крім цього, вони хочуть збиратись разом і грати у настільні ігри, щоб відволіктися від стресу.

“Я у той день, коли відбулись ці всі жахливі події і торкнулись нас, сказала таку штуку, що все колись закінчується. І в цей час, поки ми все проживаємо, ми отримуємо нові навички. Десь – це стресостійкість, десь – це гнучкість до своєї психіки, десь – швидкість мислення, реакція. Те, що відбувається всередині колективу, згуртовує – і це допомагає кожному. … Війна колись закінчиться, а ці навички залишаться з нами”, – зауважує Ангеліна.

Власниця закладу розповіла, що з весни вартість електроенергії зросла у три рази, що значно впливає на прибуток закладу. Тож доводиться шукати нові послуги, вигадувати додаткові страви у меню тощо. Вплинули й обстріли, відключення світла та інші фактори.

“Це дуже для підприємця страшно, коли ти не знаєш, який в тебе є план, яка стратегія”, – каже вона.

Однак, навіть попри це, Ангеліна намагається мислити позитивно. 29 вересня вона дала собі час, щоб виразити все, що відчуває. На її думку, це важливо, адже в іншому разі це може перейти у депресію.

“Мій чоловік каже, що у мене занадто позитивне мислення. А по іншому зараз і не може бути, бо позитив нас тримає”, – наголосила підприємиця.

Нагадаємо, 29 вересня росіяни атакували Запоріжжя 13 авіабомбами. Відомо про 16 поранених. Були частково зруйновані багатоповерхівка та приватні будинки в Шевченківському, Олександрівському та Комунарському районах міста.