Ми у соцмережах
INFORM.ZP.UA - це інформаційний портал та веб-сайт новин міста Запоріжжя. Кожен день ми розповідаємо головні та свіжі новини політики, економіки, культури, криміналу, подій, спорту Запоріжжя та України. Фото та відеозвіти за сьогодні. Онлайн - актуальні та останні новини Запоріжжя та Запорізької області на день. Інформація та особи Запоріжжя. INFORM.ZP.UA публікує статті запорізьких журналістів, розслідування та чесну аналітику. Ми дуже цінуємо наших читачів і відбираємо та розміщуємо для них найважливішу інформацію про події міста Запоріжжя та області.
----:--
Ми у соцмережах
Головна » Суспільство » День міста Запоріжжя 2024: коли святкують та які будуть заходи

День міста Запоріжжя 2024: коли святкують та які будуть заходи

День міста Запоріжжя 2024: коли святкують та які будуть заходи

Цього року День міста Запоріжжя припаде на суботу, 5 жовтня. Під час дії воєнного стану через можливі атаки окупантів масові святкові заходи не проводяться.

Про це повідомили Inform.zp.ua в пресслужбі Запорізької міської ради та Запорізької обласної військової адміністрації.

Втім, запоріжці все ж таки зможуть відвідати різноманітні заходи до Дня міста.

Святкування Дня Запоріжжя

Масові заходи до цього дня проводитися не будуть через загрозу обстрілів міста російськими військами. Останнім часом вони знову активізувати атаки по місту. Тож у Запоріжжі часто звучать сигнали повітряної тривоги й відбуваються “прильоти”. Зауважимо, що під час відвідування будь-яких заході не нехтуйте попередженням про небезпеку та спускайтеся до укриття.

Ярмарки до Дня міста

Кафе Besha.coffe запрошує містян на ярмарок, де будуть виключно запорізькі бренди.

Коли: 5 жовтня 11:00-19:00

Де: бульвар Шевченка,18

Ще один ярмарок влаштовують у Маєтку VILLA DEL VINO, а під вечір там виступить молодий артист Parfeniuk.

Коли: 5 жовтня 12:00 ярмарок, 17:00 концерт.

Де: село Бабурка, вул. Тіниста, 28

Відкриття 68 симфонічного сезону

В Запорізькій обласній філармонії відбудеться відкриття 68 симфонічного сезону. Солістка – народна артистка України Оксана Рапіта (фортепіано, Львів). Піаністка активно концертує в Україні та за її межами (Польща, Швейцарія, Бельгія, Німеччина, Австрія та ін), є учасницею багатьох міжнародних музичних фестивалів, викладає у Львівській національній музичній академії ім. М. Лисенка. 

Диригент – заслужений артист України Василь Коваль.

У програмі концерту – вишукана світова класика та українська музика, що повернулася із небуття. Увертюра до опери «Викрадення із сералю» Вольфганга Амадея Моцарта полонить серця меломанів життєстверджуючою енергією та каскадом дивовижних за красою музичних тем. Симфонія №6 («Пасторальна») Людвига Ван Бетховена присвячена меценату та другу композитора – графу Андрію Розумовському, сину гетьмана Кирила Розумовського. В п’яти частинах твору передані почуття митця – від споглядання краси природи та безтурботного щастя до остраху перед бурею у ІV та відчуття радості буття у фіналі.

Родзинка відкриття симфонічного сезону – Концерт для фортепіано з оркестром українського композитора Василя Барвінського. 

Квиток на концерт коштує 300 грн.

Коли: 5 жовтня, 17:00

Де: Запорізька обласна філармонія

Скільки років місту Запоріжжя

Раніше датою заснування міста вважався 1770-й рік. Але в Запорізькій міськраді в 2014 році офіційно вирішив вважати роком заснування Запоріжжя 952-й. Але науково ця дата так і не доведена тобто з 1905 року кардинально нових фактів про історію виникнення Олександрівська вченим не відомо.

Запоріжжя веде своє коріння від заснування міста Олександрівськ. Його прийнято пов’язувати з будівництвом фортеці – нової Дніпровської укріпленої лінії. На місці, де була закладена перша фортеця було засновано поселення, яке спочатку мало статус Форштадта, потім посаду, а в 1806 р отримало статус повітового міста. За назвою фортеці цей населений пункт отримав назву Олександрівськ.

Тому поки вчені сходяться на думці, що заснування Запоріжжя дійсно припадає на 1770-й рік. Відтак, місту Запоріжжю виповнюється сьогодні 254 роки.

Як відзначали День міста раніше 

У Запоріжжі День міста, День захисника України, День козацтва та свято Покрови Пресвятої Богородиці ще кілька років тому відзначали масово та видовищно.

Наприклад, у 2017 році у Запоріжжі пройшов традиційний Покровський ярмарок, а 14 жовтня у парках міста було організовано сімейні розважальні заходи. Хедлайнером святкового концерту була відома українська виконавиця ONUKA.

Каким день города помнят запорожцы
День города в Запорожье
Каким день города помнят запорожцы
День города в Запорожье
Каким день города помнят запорожцы
День города в Запорожье
Выставка в Вознесеновском парке Запорожье День города
Выставка в Вознесеновском парке

У 2018 році у Запоріжжі була грандіозна концертна шоу-програма на каскаді фонтанів «Райдуга». Хедлайнером святкування був український гурт «Бумбокс». Також багато років поспіль із Днем міста співпадало проведення Всеукраїнського козацького фестивалю «Покрова на Хортиці».

У 2019 році було ухвалено рішення провести традиційний Покровський ярмарок на Хортиці, а не на Набережній магістралі, як у минулі роки. У ярмарку взяв участь Олег Скрипка. Тоді Покровський ярмарок та День міста провели у новому форматі – без офіційних виступів та звернень.

Певні корективи вніс 2020 рік. Тоді було введено карантинні заходи та скасовано всі масові заходи. З нагоди 250-річчя Запоріжжя «Укрпошта» випустила спеціальну поштову марку із гарними видами міста.

В Запорожье на День города планируют масштабную уборку
День города в Запорожье
Цветочные композиции Запорожье
Цветочные композиции

У 2021 році на Набережній магістралі не проводили Покровський ярмарок із двох причин: адаптивний карантин та дефіцит коштів. Але натомість для запорожців провели козацький фестиваль «Покрова на Хортиці» у режимі онлайн.

2022 року в місті лунали не святкові салюти, а вибухи від ворожих обстрілів. Досі Запоріжжя намагається повернути своє мирне життя.

Торік у місті також не проводили масові заходи, натомість організували святкові виставки у бібліотеках, майстер-класи та творчі зустрічі.


Читайте також:

У Запоріжжі вперше відбудеться один із найвпливовіших культурних фестивалей Європи “GOGOLFEST”. Захід запланований на 18-20 жовтня.