Ми у соцмережах
INFORM.ZP.UA - це інформаційний портал та веб-сайт новин міста Запоріжжя. Кожен день ми розповідаємо головні та свіжі новини політики, економіки, культури, криміналу, подій, спорту Запоріжжя та України. Фото та відеозвіти за сьогодні. Онлайн - актуальні та останні новини Запоріжжя та Запорізької області на день. Інформація та особи Запоріжжя. INFORM.ZP.UA публікує статті запорізьких журналістів, розслідування та чесну аналітику. Ми дуже цінуємо наших читачів і відбираємо та розміщуємо для них найважливішу інформацію про події міста Запоріжжя та області.
----:--
Ми у соцмережах
Головна » Суспільство » Сім дітей повернули з окупації, зокрема з ТОТ Запорізької області

Сім дітей повернули з окупації, зокрема з ТОТ Запорізької області

Сім дітей повернули з окупації, зокрема з ТОТ Запорізької області

Фото: Омбудсман Лубінець Дмитро

З тимчасово окупованих територій Запорізької, Херсонської, Луганської областей повернули сім дітей. Серед них – 17-річний хлопець, якого росіяни намагалися мобілізувати до своєї армії.

Про це повідомляє Уповноважений Верховної Ради України з прав людини Лубінець Дмитро.

Чотири родини із Херсонської, Запорізької та Луганської областей повернули на підконтрольну територію України. Це вдалося здійснити в межах реалізації затвердженого плану дій Президента України Bring Kids Back UA.

Фото: Омбудсман Лубінець Дмитро

Як повідомив засновник благодійної організації Save Ukraine Микола Кулеба, з окупації Херсонської та Запорізької областей вдалося повернути три дитини, серед них 13-річна дівчинка та її 14-річний брат. В окупації діти жили разом з дідусем, росіяни регулярно залякували родину. 

“Окупанти кілька разів вдирались до їхньої домівки погрожуючи сім’ї та намагаючись їх виселити. У великий будинок, розташований у вигідному місці, регулярно навідувалися вночі з обшуками, забираючи речі та залякуючи дітей”, – йдеться у повідомленні.

Крім того, окупанти змушували дідуся, щоб діти оформили російські паспорти та пішли навчатися в російську школу. Коли сім’я відмовилася від цих вимог, їм почали погрожувати депортацією.

Фото: Омбудсман Лубінець Дмитро

Також серед повернених дітей є 17-річний юнак. Він самостійно звернувся до Save Ukraine, бо окупанти намагалися мобілізувати його до своєї армії. Також хлопець активно допомагав батькові, який працював місцевим священнослужителем. За цю діяльність окупанти неодноразово допитували дитину, а спецслужби погрожували наслідками, якщо він не погодиться співпрацювати. 

Дітей зустріли волонтери у регіонах та допомогли закрити першочергові потреби після повернення. Зокрема, дітям необхідно адаптуватися до нового життя, влаштуватися до школи та отримати психологічну і гуманітарну допомогу. Загалом вдалося повернути вже 511 дітей, з яких 117 – сироти, зазначає Микола Кулеба.


Читайте також:

У Запоріжжі відбулася позачергова сесія міської ради. Секретарка Регіна Харченко скликала її через нещодавні руйнування інфраструктури внаслідок російських обстрілів.

7 жовтня, у російських телеграм-каналах оголосили про взяття селища Кам’янське Запорізької області. Однак українські Сили Оборони зупинили штурм окупантів. Росіяни понесли значні втрати.