Ми у соцмережах
INFORM.ZP.UA - це інформаційний портал та веб-сайт новин міста Запоріжжя. Кожен день ми розповідаємо головні та свіжі новини політики, економіки, культури, криміналу, подій, спорту Запоріжжя та України. Фото та відеозвіти за сьогодні. Онлайн - актуальні та останні новини Запоріжжя та Запорізької області на день. Інформація та особи Запоріжжя. INFORM.ZP.UA публікує статті запорізьких журналістів, розслідування та чесну аналітику. Ми дуже цінуємо наших читачів і відбираємо та розміщуємо для них найважливішу інформацію про події міста Запоріжжя та області.
----:--
Ми у соцмережах
Головна » Події » Екологія » Жителі Запоріжжя дихали небезпечними речовинами: результати досліджень

Жителі Запоріжжя дихали небезпечними речовинами: результати досліджень

Жителі Запоріжжя дихали небезпечними речовинами: результати досліджень

Ілюстративне фото/Иллюстративное фото

Упродовж п’яти днів у Запоріжжі проводили дослідження якості атмосферного повітря, які показали перевищення допустимих норм забруднювальних речовин.

Про це повідомляє Запорізький обласний центр з гідрометеорології.

З 1 по 5 жовтня фахівці Комплексної лабораторії спостережень зафіксували перевищення за такими домішками:

  • завислі речовини (пил) – 1,3 ГДК с.д.
  • діоксид азоту – 1,1-2,1 ГДК с.д.
  • фенол – 1,9-2,6 ГДК с.д.
  • формальдегід – 2,4-4,1 ГДК с.д.

ГДК с.д. (середньодобові гранично допустимі концентрації) — це норми забруднювальних речовин в атмосферному повітрі населених місць, затверджені наказом МОЗ України №813 від 10.05.2024 року.

Чим небезпечний фенол

Фенол — це отруйна речовина, небезпечна для людей, рослин і тварин. Він потрапляє у довкілля під час виробництва пластмас, барвників і вибухових речовин, забруднюючи повітря та воду. Тому робота з фенолом вимагає особливої відповідальності щодо збереження екології та здоров’я людей.

Яку небезпеку несе формальдегід

Формальдегід у високих концентраціях може збільшувати ризик раку носової пазухи, особливо у працівників промисловості. У побуті його концентрація значно нижча, але тривалий вплив навіть помірних рівнів може викликати респіраторні проблеми та алергії, особливо у дітей. Низький рівень (<40 мкг/кг) не проявляється симптомами, помірний (40-100 мкг/кг) викликає кашель і подразнення, а високий (>100 мкг/кг) – значні проблеми з диханням. Тривале випаровування формальдегіду з меблів та оздоблювальних матеріалів призводить до хронічного забруднення повітря, що може викликати загальне нездужання.

Токсична дія діоксид азоту

Основна токсична дія діоксиду азоту – подразнення слизової. Перші ознаки отруєння – печуть очі, падає артеріальний тиск, головні болі та важке дихання. Хронічне отруєння може викликати частіший пошкодження зубів або кон’юнктивіт.

Оксид азоту дуже легко проникає в легені та кров, а оскільки він мало розчинний у воді, проникає і в нижні дихальні шляхи. Це є загроза особливо для дітей та чутливих людей, що мають проблеми з астмою.

Нагадаємо, екоактивіст Микола Ралик ініціював петицію, що пропонує надавати запоріжцям інформацію про якість повітря та наслідки вдихання забрудненого повітря.