Ми у соцмережах
INFORM.ZP.UA - це інформаційний портал та веб-сайт новин міста Запоріжжя. Кожен день ми розповідаємо головні та свіжі новини політики, економіки, культури, криміналу, подій, спорту Запоріжжя та України. Фото та відеозвіти за сьогодні. Онлайн - актуальні та останні новини Запоріжжя та Запорізької області на день. Інформація та особи Запоріжжя. INFORM.ZP.UA публікує статті запорізьких журналістів, розслідування та чесну аналітику. Ми дуже цінуємо наших читачів і відбираємо та розміщуємо для них найважливішу інформацію про події міста Запоріжжя та області.
----:--
Ми у соцмережах
Головна » Кримінал » Резонанс » В Росії заочно засудили уродженку Запоріжжя до восьми років позбавлення волі

В Росії заочно засудили уродженку Запоріжжя до восьми років позбавлення волі

В Росії заочно засудили уродженку Запоріжжя до восьми років позбавлення волі

Журналістка Яніна Соколова. Фото: Телекритика/Журналистка Янина Соколова. Фото: Телекритика

Басманний районний суд Москви ухвалив вирок щодо української журналістки Яніни Соколової, засудивши її до восьми років позбавлення волі заочно. Її визнали винною за звинуваченням у розпалюванні міжнаціональної ворожнечі (п. «а» ч.2 ст. 282 Кримінального кодексу РФ).

Про це повідомляє “Детектор медіа” з посиланням на «Медиазону».

Згідно з матеріалами справи, суд розглядав два епізоди. Перший стосувався інтерв’ю журналістки в програмі «Говорить великий Львів» на телеканалі NTA, яке вийшло влітку 2022 року. Російський прокурор стверджував, що в своєму виступі Соколова нібито закликала до насильства проти росіян.

Порушити справу проти Соколової вимагав голова Слідчого комітету РФ Олександр Бастрикін ще у серпні 2022 року, після того, як російські провоєнні телеграм-канали поширили фрагмент інтерв’ю. В ньому журналістка говорила про те, що російських військових, які воюють в Україні, не варто брати в полон.

Другий епізод стосувався випуску на YouTube-каналі «Вечір із Яніною Соколовою», який вийшов 10 грудня 2022 року. За версією російської сторони, у цьому відео журналістка робила заяви, які «формують зневагу» та «обґрунтовують насильство» проти росіян. Це відео з заголовком «Ракетний удар по Москві. Собачі бомби. Двійник путіна» наразі недоступне.

Нагадаємо, що в серпні 2023 року Міністерство внутрішніх справ Росії оголосило Яніну Соколову в розшук. Тоді в базі не було вказано конкретної статті, за якою її розшукують, але раніше, у березні 2023 року, Росфінмоніторинг вніс її до списку терористів і екстремістів.

Яніна Соколова — відома українська журналістка, народилася 6 березня 1984 року в Запоріжжі. Розпочала свою кар’єру у 2000 році як кореспондентка газети «Запорізька Січ», згодом стала ведучою прогнозу погоди на запорізькому «ТВ5». У 2003 році вже працювала ведучою програми «Всі гроші світу» на луганському каналі «Лот ТВ».

З 2004 року Яніна розпочала акторську діяльність, знімалася в кіно, працювала моделлю та служила у «Вільному театрі» та театрі «Дах». Вона також є авторкою і ведучою програми «Рандеву» на 5 каналі, а також авторських проєктів на YouTube: «Вечір з Яніною Соколовою» та «Соромно!». Окрім журналістської діяльності, Яніна заснувала проєкт «Я, Ніна» на підтримку онкохворих, є медіаамбасадоркою HeforShe в Україні та активно займається волонтерською діяльністю.


Читайте також: тіло української журналістки Вікторії Рощиної, яку викрали та утримували в російському полоні, незабаром мають транспортувати до України та передати її батькам.