Ми у соцмережах
INFORM.ZP.UA - це інформаційний портал та веб-сайт новин міста Запоріжжя. Кожен день ми розповідаємо головні та свіжі новини політики, економіки, культури, криміналу, подій, спорту Запоріжжя та України. Фото та відеозвіти за сьогодні. Онлайн - актуальні та останні новини Запоріжжя та Запорізької області на день. Інформація та особи Запоріжжя. INFORM.ZP.UA публікує статті запорізьких журналістів, розслідування та чесну аналітику. Ми дуже цінуємо наших читачів і відбираємо та розміщуємо для них найважливішу інформацію про події міста Запоріжжя та області.
----:--
Ми у соцмережах
Головна » Суспільство » У Запоріжжі розробили вісім пакетів допомоги для власників зруйнованих домів: що вони передбачають

У Запоріжжі розробили вісім пакетів допомоги для власників зруйнованих домів: що вони передбачають

У Запоріжжі розробили вісім пакетів допомоги для власників зруйнованих домів: що вони передбачають

Наслідки авіаудару 1 жовтня. Фото: ЗОВА

Мешканці Запоріжжя, чиє житло було зруйноване або пошкоджене російськими обстрілами, можуть отримати грошову допомогу або будматеріали. Їм пропонується на вибір вісім пакетів допомоги, відповідно до типу будинку та руйнувань.

Про це повідомив голова Запорізької обласної військової адміністрації Іван Федоров у своєму телеграм-каналі. 

За словами очільника ЗОВА, у Запоріжжі зазнали пошкоджень понад 1000 багатоквартирних і приватних будинків за три тижні російських обстрілів КАБами. Тому в міськраді розробили вісім пакетів допомоги мешканцям постраждалих домів.

Допомога призначатиметься залежно від типу будинку, права власності на житло та ступеня пошкоджень. Запоріжці зможуть отримати або гроші, або будівельні матеріали, або допомогу з ремонтом. 

Перший пакет допомоги для приватних будинків діє за умови, якщо є право власності на житло та пошкоджено покрівлю. Назначається допомога у вигляді 20 прожиткових мінімумів (58 400 грн) на ремонт пошкодженої покрівлі та будматеріали від КП “Запоріжремсервіс”. У цьому випадку власник ремонтує покрівлю самостійно.

Другий пакет допомоги для приватних будинків призначається у випадку, якщо немає права власності на житло та пошкоджено покрівлю. У цьому випадку ремонт проводять комунальники та надаються будівельні матеріали.

Третій пакет допомоги для приватних будинків діє за умови, якщо є право власності на будинок; житло пошкоджене в цілому; дім відповідає критеріям програми “єВідновлення”. Тоді призначається грошова компенсація за програмою “єВідновлення”, а власник проводить ремонт самостійно.

Четвертий пакет допомоги для приватних будинків призначається незалежно від наявності прав власності. Якщо у будинку пошкоджені лише вікна, то гуманітарні організації проведуть їхню заміну. 

П’ятий пакет допомоги для багатоповерхівок діє за умови, якщо в будинку немає ОСББ та пошкоджено покрівлю. У цьому випадку ремонт покрівлі зроблять комунальні служби. 

Шостий пакет допомоги для багатоповерхівок надається тим запоріжцям, які живуть у будинках з ОСББ. Якщо в їхніх квартирах пошкоджені вікна, стіна, покрівля, несучі конструкції, то ремонт проведеться за рахунок Фонду Енергоефективності програми “ВідновиДІМ”. 

Сьомий пакет допомоги для багатоповерхівок стосується тих квартир, де лише пошкоджені вікна. У цьому випадку комунальники заб’ють вікна, а гуманітарні організації їх потім замінять на нові.

Восьмий пакет матеріальної допомоги містить:

  • 10 000 грн щомісячно власнику житла, яке було зруйноване або стало непридатним для житла;
  • 15 000 грн виплачується одноразово для пільгових категорій громадян;
  • компенсація за пошкоджене житло через програму “єВідновлення”.

Який саме пакет допомоги отримає людина, вирішують районні адміністрації та профільні департаменти міста.