Ми у соцмережах
INFORM.ZP.UA - це інформаційний портал та веб-сайт новин міста Запоріжжя. Кожен день ми розповідаємо головні та свіжі новини політики, економіки, культури, криміналу, подій, спорту Запоріжжя та України. Фото та відеозвіти за сьогодні. Онлайн - актуальні та останні новини Запоріжжя та Запорізької області на день. Інформація та особи Запоріжжя. INFORM.ZP.UA публікує статті запорізьких журналістів, розслідування та чесну аналітику. Ми дуже цінуємо наших читачів і відбираємо та розміщуємо для них найважливішу інформацію про події міста Запоріжжя та області.
----:--
Ми у соцмережах
Головна » Суспільство » У Запоріжжі відкрили інсталяцію “Дерево Пам’яті” (ФОТО, ВІДЕО)

У Запоріжжі відкрили інсталяцію “Дерево Пам’яті” (ФОТО, ВІДЕО)

У Запоріжжі відкрили інсталяцію “Дерево Пам’яті” (ФОТО, ВІДЕО)

Інсталяціїя “Дерево пам’яті” Фото: Inform.zp.ua

Сьогодні, 18 жовтня, в рамках фестивалю “GOGOLFEST POKROVA” у Запоріжжі відбулася церемонія відкриття нової інсталяції, яка має назву “Дерево Пам’яті”.

Про це повідомили кореспонденти Inform.zp.ua з місця події.

Інсталяція є першим елементом Меморіального комплексу “Посадка. Дерево Пам’яті”. Це – символ вшанування загиблих у російсько-українській війні. Висота “Дерева” – 9 метрів, вона складається із металевих елементів (листя, трубки) із іменами загиблих військових. Інсталяція має звук.

Інсталяціїя “Дерево пам’яті” Фото: Inform.zp.ua
Інсталяціїя “Дерево пам’яті” та її звук. Відео: Inform.zp.ua

Автором інсталяції є Дмитро Костюминський, український художник-постановник, актор і театральний режисер. У лютому 2022 року чоловік добровільно вступив до лав Збройних сил України.

Дмитро Костюминський. Фото: Inform.zp.ua

“Ми хочемо, щоб цей меморіальний комплекс був не місцем якоїсь сумної тривоги. Ми хочемо, щоб це місце було і надавало нам розуміння і можливість до майбутнього процвітання і життя. Щоб цей майбутній парк був для всіх людей, які могуть тут збиратись, зустрічатись, проводити час і вшановувати і згадувати наших військовослужбовців, які віддали своє життя за наше з вами. Хай звук цих дзвіночків буде нам нагадувати слова, нагадувати нам наших бійців, полеглих. Хай цей звук буде ніби їх янгельська душа, іх янгольський спів. Який іде через їх серце в наше серце. З великою повагою і шаною до наших побратимів та посестер”, – сказав Костюминський.

Церемонія відкриття інсталяціїї “Дерево пам’яті”. Фото: Inform.zp.ua
Церемонія відкриття інсталяціїї “Дерево пам’яті”. Відео: Inform.zp.ua

На відкритті голова Запорізької обласної адміністрації Іван Федоров розповів, чому меморіал створили саме зараз:

“В новітній історії всі меморіальні комплекси робляться задовго після перемоги. Але ми прийняли рішення, що увіковічнити пам’ять та пишатися нашими військовими ми зобов’язані вже сьогодні. Це місце – це створене для того, щоб вже сьогодні всі мешканці Запоріжжя, Запорізької області, проїжджаючи центральними вулицями міста, бачили, що ми – прифронтова область. Що десятки, сотні, тисячі наших за захисників, борючись за наші цінності, залишили своє життя”, – сказав Федоров.

Організатори зазначають, що інсталяція буде обвита плющем. А також зауважують, що при встановленні не вирубали жодного дерева.

Реакція соцмереж

У соціальних мережах появу меморіалу сприйняли неоднозначно. Деякі містяни обурені і вважають, що втілення ідеї наразі “не на часі”.

Реакція соцмереж на меморіал
Реакція соцмереж на меморіал

Однак є й ті, хто підтримують встановлення “Дерева Пам’яті”.

Реакція соцмереж на меморіал

19 жовтня відбудеться обговорення перспективи розвитку меморіального комплексу. Участь у ньому візьмуть представники міської влади, команда GOGOLFEST, запрошені експерти та громадські активісти. Долучитись безкоштовно можуть всі бажаючі. Деталі щодо обговорення – за посиланням.

“Це можливість спільно обговорити бачення майбутнього меморіалу та внести свої пропозиції”, – зазначається на сайті.

Нагадаємо, сьогодні, 18 жовтня, у Запоріжжі розпочався один із найвпливовіших культурних фестивалей Європи “GOGOLFEST POKROVA”. Він триватиме протягом трьох днів – до 20 жовтня включно.