Ми у соцмережах
INFORM.ZP.UA - це інформаційний портал та веб-сайт новин міста Запоріжжя. Кожен день ми розповідаємо головні та свіжі новини політики, економіки, культури, криміналу, подій, спорту Запоріжжя та України. Фото та відеозвіти за сьогодні. Онлайн - актуальні та останні новини Запоріжжя та Запорізької області на день. Інформація та особи Запоріжжя. INFORM.ZP.UA публікує статті запорізьких журналістів, розслідування та чесну аналітику. Ми дуже цінуємо наших читачів і відбираємо та розміщуємо для них найважливішу інформацію про події міста Запоріжжя та області.
----:--
Ми у соцмережах
Головна » Суспільство » Коли переводять годинник на зимовий час у 2024 році та як підготувати до цього свій організм

Коли переводять годинник на зимовий час у 2024 році та як підготувати до цього свій організм

Коли переводять годинник на зимовий час у 2024 році та як підготувати до цього свій організм

В Україні цьогоріч востаннє переводитимуть годинник на “зимовий час”, тобто на годину назад. Цей перехід відбудеться у ніч з 26 на 27 жовтня з 4:00 ранку на 3:00. 

На сучасних пристроях зазвичай виставлене автоматичне встановлення часу, тоді телефон чи компʼютер переведе його замість вас.

Восени 2024 року українці востаннє переведуть годинники на зимовий час. Народні депутати ухвалили рішення, згідно з яким після 2025 року в Україні більше не буде переходів на літній або зимовий час. Єдиний київський час діятиме постійно.

Традиційно українці переводять годинники двічі на рік — восени на зимовий час, а навесні — на літній. Проте, починаючи з 2025 року, цього більше не буде. 

Що означає перехід на “зимовий час”

Після переведення годинників українці спатимуть на годину довше, але світловий день стане ще коротшим.

В Україні цьогоріч скасували перехід на літній час, залишивши тільки зимовий. Це рішення викликало неоднозначну реакцію: частина громадян вважає, що краще було б залишити літній час.

Літній час відповідає третьому часовому поясу – UTC+3. У ньому перебувають Луганська та Донецька області, а також окремі райони Харківської, Дніпропетровської та Запорізької. У першому – знаходиться частина Закарпаття. Проте більша частина України розташована в межах другого часового поясу (UTC+2), для якого стандартний час – зимовий. Саме він тепер діятиме на всій території держави цілий рік.

Часові пояси в України. Зображення: Суспільне надбання

Останнє переведення годинників

У науковому суспільстві розгорілася дискусія, чи доцільно переводити стрілки годинника. Одна частина виступає за, інша – проти.

Академія наук вищої школи звернулася до Зеленського із закликом накласти вето на закон про скасування переходу на літній час. Своє звернення президент АН ВШ України Олександр Наконечний.

У зверненні йдеться про те, що скасування переходу на літній час не може бути обгрунтовано з наукової сторони. Оскільки досі немає підтверджень негативного впливу зміни годинної зони на людину. 

Також у цьому, на думку АН ВШ, немає і політичного сенсу.  Провідні держави світу продовжують переводити годинникові стрілки на годину в літні місяці. Натомість Росія, Білорусь і Китай відмовилися від використання літнього часу. 

Окремим пунктом вони написали про дискомфорт у житті за зимовим часом і навантаження на енергосистему. 

“Наприкінці червня в Києві відтепер світатиме вже о 3-й ранку, а натомість сутенітиме о 20-й вечора (зараз – о 4-й і о 21-й відповідно). Це відчутно збільшить витрати установ, підприємств і домогосподарств на електричне освітлення у вечірні години навесні, влітку та восени, що матиме особливо відчутний ефект в умовах постійних відключень електроенергії, спричинених руйнуваннями енергетичної інфраструктури”, – йдеться у зверненні. 

В Україні вже понад 10 років поспіль намагалися припинити переведення часу. В 2011 році Верховна Рада випустила постанову, за якою держава мала б більше не повертатися на стандартний зимовий час. Замість нього вирішили залишити літній поширити його на всю територію країни. З цим рішенням були не згодні мешканці західних областей. Бо тоді б для них сонце вставало б пізніше, а ранок був довго темний.Украинцам 31 октября предстоит переход на зимнее время. Так в 4:00 утра стрелки часов переведут на один час назад. Вновь нужно будет привыкать жить по новому режиму. Как такие изменения влияют на организм человека, рассказываем в нашем материале.

Невдовзі Верховна Рада визнала постанову недійсною. Після того у ВР роками тягнувся розгляд та ухвалення нового законопроєкту про обчислення часу в Україні.

16 липня 2024-го Верховна Рада скасувала переведення годинників на літній час. 261 народний депутат підтримав законопроєкт, який встановлює стандартний (зимовий) час і може зробити його незмінним з 2025 року. Українці створили петицію  проти скасування переведення годинників, вона зібрала необхідні 25 тисяч підписів, президент мав розглянути її.

Зауважимо, що в більшості країн Європи досі переводять годинник двічі на рік. Проте й там намагалися скасувати це. У 2019 році Європарламент підтримав таке рішення 410 голосами, а перехід на сезонний час мали б дозволити скасовувати з 2021 року. Згідно з рішенням, кожна країна в ЄС може сама вирішувати, чи переводити годинники на літній та зимовий час.

Годинники не переводять такі країни як Росія, Білорусь, Ісландія, а також європейські держави, у яких більша частина території розташована в Азії.

Як впливає переведення годинників на людський організм

У Національній академії наук зазначають, що діти можуть нормально рости й розвиватися лише дотримуючись раціонального режиму дня. Тому скасування переведення годинників піде їм на користь.

За дослідженнями, які проводилися у Фінляндії, порушення циркадного ритму під час переходу може підвищувати ризик ішемічного інсульту (ІІ). Упродовж перших днів після зміни часу там зростає кількість госпіталізацій з цієї причини.

врач
Иллюстративное фото

Під час аналізу страхових відшкодувань пацієнтів із США та Швеції також виявили, що серцево-судинні захворювання загострюються у періоди переведення годинника. У дослідженні використали дані 150 млн американців і 9 млн шведів.

Крім того, перехід на літній час може викликати порушення сну і збільшувати час засинання. Центр громадського здоров’я МОЗ пише, що недостатній сон і порушення циркадних ритмів можуть призводити до втоми, зниження пам’яті та сприйняття. Через це часто страждає продуктивність праці та навчання.

Після переведення годинників люди можуть відчувати підвищену тривожність, а також зростає ризик розвитку депресії. Насамперед у тих, хто вже має схильність до психічних розладів.

Як підготувати організм до переходу на “зимовий час”

Видання NewsHealth радить, що можна зробити, аби переведення годинників не так негативно впливало на ваш організм:

  1. Переведіть годинник в суботу.

Це змотивує вас лягти спати раніше, і не вдарить так боляче по вашому самопочуттю, коли прокинетеся наступного ранку.

Фахівці також радять протягом тижня перед зміною часу лягати спати щодня на 15 хвилин раніше – починаючи хоча б із середи. Таким чином до неділі ви майже звикнете до нового часу.

2. Вимикайте гаджети за годину до сну.

Блакитне світло може заважати сонливості. Також перед сном не бажано їсти, а також вживати алкоголь та каву. 

3. Будьте обережним.

Особливо, якщо в понеділок ви будете їхати зранку за кермом. Краще в цей день попросити керівництво розпочати робочий день на годину пізніше, або попрацювати з дому, за можливості.