Ми у соцмережах
INFORM.ZP.UA - це інформаційний портал та веб-сайт новин міста Запоріжжя. Кожен день ми розповідаємо головні та свіжі новини політики, економіки, культури, криміналу, подій, спорту Запоріжжя та України. Фото та відеозвіти за сьогодні. Онлайн - актуальні та останні новини Запоріжжя та Запорізької області на день. Інформація та особи Запоріжжя. INFORM.ZP.UA публікує статті запорізьких журналістів, розслідування та чесну аналітику. Ми дуже цінуємо наших читачів і відбираємо та розміщуємо для них найважливішу інформацію про події міста Запоріжжя та області.
----:--
Ми у соцмережах
Головна » Суспільство » Здоров'я » У Запорізькій області стартував пілотний проєкт з профілактики онкологічних захворювань

У Запорізькій області стартував пілотний проєкт з профілактики онкологічних захворювань

У Запорізькій області стартував пілотний проєкт з профілактики онкологічних захворювань

Представники медичної галузі на брифінгу в медіацентрі. Фото: ЗОДА

У Запорізькій області розпочато пілотний проєкт, спрямований на профілактику та ранню діагностику онкологічних захворювань.

Про це розповіли на брифінгу в медіацентрі Запорізької обласної військової адміністрації, повідомляє пресслужба відомства.

Як зазначив головний лікар Запорізької обласної клінічної лікарні Ігор Шишка, участь у цьому проєкті бере Запорізький державний медико-фармацевтичний університет (ЗДМФУ), що додає йому наукової та практичної ваги.

У ЗДМФУ функціонує оновлена кафедра онкології, яка стала важливою ланкою у підготовці майбутніх медиків. За словами ректора університету Юрія Колесника, навчання онкології є викликом, який вимагає ретельної підготовки викладачів і студентів, оскільки онкологічні захворювання є складною медичною проблемою, над вирішенням якої працюють фахівці різних наукових напрямів.

Завідувач кафедри онкології професор Олексій Ковальов наголосив на важливості регулярних скринінгів для виявлення раку на ранніх стадіях. Враховуючи вплив війни на здоров’я населення, він попередив про можливе зростання кількості онкологічних захворювань після завершення бойових дій. Однак, за його словами, майже 40% випадків раку можна попередити завдяки своєчасній профілактиці та ранній діагностиці.

Для перевірки ефективності проєкту було визначено пілотний центр на базі Центру первинної медико-санітарної допомоги №2. Директорка Департаменту охорони здоров’я Запорізької міської ради Анна Дуб розповіла, що пілотний центр дозволить протестувати всі алгоритми лікування, виправити можливі помилки та застосувати отриманий досвід на всіх медичних закладах області.

Проєкт охоплює чотири основні категорії скринінгів: передміхурова залоза, шийка матки, молочна залоза та легені. Вже створено чіткий алгоритм для медиків, який передбачає взаємодію сімейних лікарів та вузькопрофільних спеціалістів.

Ігор Шишка підсумував, що завдяки співпраці науки і медицини проєкт має великі перспективи. Згодом він може бути масштабований на всю країну, суттєво покращивши якість життя мешканців.


Нагадаємо, за останні дев’ять місяців у Запорізькій області зареєстровано два випадки отруєння грибами, і в обох постраждали діти.