Ми у соцмережах
INFORM.ZP.UA - це інформаційний портал та веб-сайт новин міста Запоріжжя. Кожен день ми розповідаємо головні та свіжі новини політики, економіки, культури, криміналу, подій, спорту Запоріжжя та України. Фото та відеозвіти за сьогодні. Онлайн - актуальні та останні новини Запоріжжя та Запорізької області на день. Інформація та особи Запоріжжя. INFORM.ZP.UA публікує статті запорізьких журналістів, розслідування та чесну аналітику. Ми дуже цінуємо наших читачів і відбираємо та розміщуємо для них найважливішу інформацію про події міста Запоріжжя та області.
----:--
Ми у соцмережах
Головна » Кримінал » Резонанс » Два запоріжця готували теракт у Києві та підпали авто військових у Запоріжжі

Два запоріжця готували теракт у Києві та підпали авто військових у Запоріжжі

Два запоріжця готували теракт у Києві та підпали авто військових у Запоріжжі

Вилучені речові докази у мешканців, яких підозрюють у підготовці теракту

Служба безпеки України спільно з Національною поліцією успішно зірвали план російської воєнної розвідки (гру), яка намагалася влаштувати теракт у Києві. Організаторами злочину виявилися мешканці Запоріжжя, завербовані через месенджер Телеграм. Метою теракту було здійснення вибуху у багатолюдному місці столиці, що мало спричинити масові жертви серед цивільного населення та створити паніку в країні.

Про це повідомляє пресслужба СБУ.

За даними контррозвідки, російська сторона вербувала 20-річну запоріжанку, яка шукала «легкі» заробітки через онлайн-канали. Їй надійшла пропозиція від російських спецслужб із завданням підготувати вибухівку. Після вербування жінка отримала інструкції щодо виготовлення саморобного вибухового пристрою з підручних матеріалів. План полягав у тому, що вибух мав статися у місці великого скупчення людей, аби завдати максимальної шкоди цивільним.

СБУ затримала жительку Запоріжжя, яку підозрюють у підготовці теракту
СБУ затримала жительку Запоріжжя, яку підозрюють у підготовці теракту

Агентка мала під’єднати детонатор до мобільного телефону, який повинен був активувати вибухівку. Всі матеріали для теракту вона мала отримати з тайника, координати якого російські куратори планували передати їй напередодні теракту. Встановлено, що злочинна діяльність дівчини координувалася кадровим співробітником російського гру, який перебував на тимчасово окупованій частині Запорізької області.

До злочину вона залучила свого 26-річного співмешканця. Разом вони отримали попереднє завдання від російських кураторів — підпалити кілька одиниць військової техніки ЗСУ в районі Запоріжжя, що стало частиною перевірки їхньої лояльності перед виконанням основного теракту.

СБУ затримала 26-річного жителя Запоріжжя, якого підозрюють у підготовці теракту
СБУ затримала 26-річного жителя Запоріжжя, якого підозрюють у підготовці теракту

Під час виконання цього «контрольного» завдання зловмисників вдалося затримати «на гарячому». Вони намагалися підпалити бойову машину піхоти (БМП), що виконувала бойові завдання на південному фронті. Співробітники СБУ та Нацполіції вилучили у затриманих засоби підпалу, мобільні телефони та інші докази їхньої співпраці з російськими спецслужбами.

Обом затриманим повідомлено про підозру за статтями, що передбачають державну зраду та вчинення злочину групою осіб в умовах воєнного стану. Суд обрав їм запобіжний захід у вигляді тримання під вартою без права на заставу. Зловмисникам загрожує довічне ув’язнення з конфіскацією майна.

Спецоперація була проведена під керівництвом СБУ в Запорізькій області у співпраці з Нацполіцією та обласною прокуратурою. Наразі триває розслідування для встановлення можливої причетності затриманих до інших злочинів на території України.

Нагадаємо, що 20-річну жительку Запоріжжя та її 26-річного співмешканця також затримали за підозру підпалі авто військовослужбовця.