Ми у соцмережах
INFORM.ZP.UA - це інформаційний портал та веб-сайт новин міста Запоріжжя. Кожен день ми розповідаємо головні та свіжі новини політики, економіки, культури, криміналу, подій, спорту Запоріжжя та України. Фото та відеозвіти за сьогодні. Онлайн - актуальні та останні новини Запоріжжя та Запорізької області на день. Інформація та особи Запоріжжя. INFORM.ZP.UA публікує статті запорізьких журналістів, розслідування та чесну аналітику. Ми дуже цінуємо наших читачів і відбираємо та розміщуємо для них найважливішу інформацію про події міста Запоріжжя та області.
----:--
Ми у соцмережах
Головна » Суспільство » В Україну повернули шість дітей з окупації в Запорізькій області, – Омбудсман

В Україну повернули шість дітей з окупації в Запорізькій області, – Омбудсман

В Україну повернули шість дітей з окупації в Запорізькій області, – Омбудсман

На підконтрольну територію України повернули шість дітей, які перебували в окупації у Запорізькій, Херсонській областях, а також Криму.

Про це повідомив Уповноважений Верховної Ради України з прав людини Дмитро Лубінець у своєму телеграм-каналі. 

П’ять родин із 6 дітьми вдалося повернути з окупації. На тимчасово окупованих територіях дітей змусили ходити до російських шкіл та без згоди батьків записали до мілітарних організацій. Крім того, за відмову вчитися в окупаційних школах погрожували вилучити дітей з сім’ї та забрати батьків на «підвали» за надуманими статтями.

Дітей повернули в Україну з ТОТ. Фото: Омбудсман Дмитро Лубінець

Також дорослих членів родин примусили отримати російські паспорти. В окупації діти зіштовхнулися з психологічним тиском, відсутністю належного медичного обслуговування та постачання потрібних ліків. 

Дітей повернули в Україну з ТОТ. Фото: Омбудсман Дмитро Лубінець

Повернення дітей відбулося в межах реалізації затвердженого плану дій Президента України Bring Kids Back UA. Наразі родини перебувають у Івано-Франківській, Черкаській, Львівській, Житомирській областях. Там їм допомогли оформити документи, отримати гуманітарну та фінансову допомогу, знайти нове місце проживання та працевлаштуватися. Також дітей зарахували до українських навчальних закладів. 


Нагадаємо, що з тимчасово окупованих територій Запорізької, Херсонської, Луганської областей повернули семеро дітей. Серед них – 17-річний хлопець, якого росіяни намагалися мобілізувати до своєї армії.

Раніше ми писали, що до України вдалося повернути 9 дітей та 20-річного юнака з окупованих територій Херсонської, Запорізької, Донецької, Луганської областей та Криму.