Ми у соцмережах
INFORM.ZP.UA - це інформаційний портал та веб-сайт новин міста Запоріжжя. Кожен день ми розповідаємо головні та свіжі новини політики, економіки, культури, криміналу, подій, спорту Запоріжжя та України. Фото та відеозвіти за сьогодні. Онлайн - актуальні та останні новини Запоріжжя та Запорізької області на день. Інформація та особи Запоріжжя. INFORM.ZP.UA публікує статті запорізьких журналістів, розслідування та чесну аналітику. Ми дуже цінуємо наших читачів і відбираємо та розміщуємо для них найважливішу інформацію про події міста Запоріжжя та області.
----:--
Ми у соцмережах
Головна » Суспільство » Здоров'я » На Запоріжжі поки немає грипу, а COVID-19 трапляється рідко: епідситуація стабільна

На Запоріжжі поки немає грипу, а COVID-19 трапляється рідко: епідситуація стабільна

На Запоріжжі поки немає грипу, а COVID-19 трапляється рідко: епідситуація стабільна

Брифінг заступника генерального директора з дослідження біологічних факторів Запорізького обласного Центру контролю та профілактики хвороб Олександра Мащака. Фото: ЗОДА

З початку епідемічного сезону в Запорізькій області не зафіксовано випадків грипу, а COVID-19 залишається поодиноким явищем.

Про це повідомив під час брифінгу заступник генерального директора із дослідження біологічних факторів Центру контролю та профілактики хвороб області Олександр Мащак.

Щороку восени область готується до боротьби з сезонними хворобами — грипом, ГРВІ, COVID-19. Минулого сезону рівень захворюваності в регіоні був нижчим за середній по Україні. За словами Мащака, близько 73 тисяч мешканців області перехворіли на грип і ГРВІ, що склало лише 8 % населення — удвічі менше за середній показник по країні. Водночас лише 5 % хворих потребували госпіталізації.

Олександр Мащак зауважив, що ситуація цього сезону поки що залишається стабільною: щотижня реєструють приблизно 2 тисячі випадків респіраторних захворювань, однак грип ще не фіксували, а випадки COVID-19 – поодинокі. Рівень захворюваності на респіраторні хвороби становить менше 67 % від епідемічного порогу.

Фахівці закликають скористатися періодом низької активності вірусів для вакцинації від грипу, яку можна пройти як у закладах охорони здоров’я, так і в аптеках. Особливо важливим це є для медиків, працівників освіти, літніх людей і тих, хто має хронічні захворювання.

“Грип передається дуже легко — достатньо розмови на відстані до двох метрів з хворим. Тому слід уникати близького контакту з людьми, що мають прояви респіраторних інфекцій”, — пояснює Мащак.

Фахівці також рекомендують обмежувати відвідування місць великого скупчення людей, регулярно провітрювати приміщення, мити руки з милом і дотримуватися етикету під час кашлю чи чхання.

Нагадаємо, запоріжці можуть вакцинуватися в будь-якому пункті щеплень безкоштовно. Наразі в регіоні є дози вакцини від COVID-19, кашлюку та ще десяти хвороб.