У січні температура в Україні перевищила норму, а в Запоріжжі навіть зацвіли сакури. Вчені говорять про нові кліматичні реалії, які можуть змінити сільське господарство.
Рекордні показники
27 січня в Україні зафіксували два температурні рекорди: мінімальна температура не опустилася нижче +5,1°С, а середньодобова відповідала кінцю березня. Попри похолодання в лютому, місячна температура все одно на 1,5–2°С вище за норму.
Як це вплине на аграріїв?
Аномальне тепло викликає занепокоєння у фермерів. Завідувачка відділу кліматології Віра Балабух пояснила, що через високі температури у червні картопля може “спектися” в ґрунті, а на півдні України для неї вже склалися несприятливі умови.
Озимі культури, навпаки, отримали позитивний ефект. Через теплу зиму вони краще розвинулися, хоча науковці застерігають: якщо різко вдарять морози, частина врожаю може загинути.
Плюси змін клімату
М’які зими дозволяють економити на опаленні, зменшують руйнування доріг і можуть дати Україні можливість збирати три врожаї на рік. Наприклад, на півночі країни стане можливим вирощування кукурудзи та соняшнику, які раніше росли лише на півдні.
Читайте також: Коли Запоріжжя накриють морози: прогноз на наступний тиждень