Ми у соцмережах
Головна » Кримінал » Резонанс » На Запорізькій АЕС знову стався блекаут цієї ночі, – Енергоатом

На Запорізькій АЕС знову стався блекаут цієї ночі, – Енергоатом

На Запорізькій АЕС знову стався блекаут цієї ночі, – Енергоатом

ЗАЕС, Фото – Костянтин і Влада Ліберови.

Вчора ввечері, 1 грудня, на Запорізькій АЕС обірвалася лінія електропередач, через яку станція отримувала живлення від української енергосистеми. Фахівці зранку відновили роботу лінії.

Про це повідомили в Енергоатомі.

Увечері 1 грудня обірвалася лінія електропередачі «Запорізька ТЕС — Феросплавна» напругою 330 кВ. Ще пізніше вночі під час повітряної тривоги знеструмлено останню лінію «Запорізька АЕС — Дніпровська» напругою 750 кВ.

“У звʼязку із повним блекаутом ЗАЕС перейшла на живлення власних потреб від дизельгенераторів. В автоматичному режимі включились усі 20 дизельгенераторів, 8 з яких пізніше були залишені в роботі”, – зазначили в Енергоатомі.

Атомники кажуть, що найбільша загроза радіаційній безпеці в такому стані існує на 4 енергоблоці.

“Вона спричинена тим, що окупанти використовували його із порушенням умов ліцензії на експлуатацію реакторних установок АЕС українського регулятора і тримали в гарячому стані. Знеструмлення головних циркуляційних насосів, що охолоджують активну зону, призводить до переходу реакторної установки в режим природної циркуляції. Такий режим важкий для реакторної установки, його тривалість обмежена проєктом, і він може призвести до відмови основного обладнання енергоблока. Блок потребує термінового переведення до холодного стану”, – пояснюють фахівці.

Українські спеціалісти на Запорізькій АЕС 2 грудня о 7 годині  ранку поновили зв’язок з українською енергосистемою.

“Черговий блекаут створює загрозу ядерній і радіаційній безпеці”, – зазначили в Енергоатомі.

Як писав раніше Inform.zp.ua, на Запорізькій атомній електростанції залишаються представники російської арміі. Доки це триватиме, загроза аварії буде постійною.