Ми у соцмережах
Головна » Суспільство » Простір відновлення “Rozkvitaj.ua”: інтеграція в нормальне життя

Простір відновлення “Rozkvitaj.ua”: інтеграція в нормальне життя

Простір відновлення “Rozkvitaj.ua”: інтеграція в нормальне життя

Євгенія Вертепна, заступниця керівника простору відновлення “Rozkvitaj.ua”

Громадська організація «Простір відновлення «Rozkvitaj.ua» працює у Запоріжжі півтора роки. Це частина великої мережі “Центрів турботи “We care centers”, які мають  свої представництва у 17 містах України, переважно на заході країні. Центр у Запоріжжі – це відкритий простір для зустрічей, освітніх проєктів, проведення святкових подій та допомоги жителям міста.

Команда волонтерів простору відновлення “Rozkvitaj.ua”

«Ми з чоловіком Миколою декілька років навчалися в Інституті лідерства, управління та коучингу у Львові. Керівництво інституту знало, що ми – із Запоріжжя, прифронтового міста. Тому запропонували відкрити центр мережі “We care centers” у нашому місті, – розповідає Євгенія Вертепна, заступниця керівника простору. – Зрештою,  ми вирішили, що це добра справа і треба погоджуватися». 

Основні напрямки роботи

Простір відновлення працює за чотирма основними напрямками. 

  • Перший – гуманітарна допомога. Багатодітні родини отримують тут памперси, засоби гігієни та продукти, а також дитяче харчування, якщо у сім’ї є малюк віком до одного року. 

«Що маємо, те і віддаємо, – говорить Євгенія. – Це залежить від того, що самі отримали і що є на складі сьогодні. Оцінюємо і приймаємо рішення, як це розподілити серед мешканців міста». Волонтери центру постійно шукають нових спонсорів та партнерів, пишуть грантові заявки та працюють із різними донорами.  

Гуманітарна допомога для родин
  • Другий напрямок – освітній. У дитячому просторі проводять заняття офлайн, де викладають англійську мову. Також тут є вокальна студія та група дитячого розвитку. Всі заняття безкоштовні, але за умови попередньої реєстрації.
Освітні програми для дітей
  • Третій напрямок – «сімейний» простір, одна із найважливіших функцій центру.  

Сім’я в Україні зараз в складному стані. Війна роз’єднує людей. Багато сімей не мають змогу побачитися і виникає багато труднощів у стосунках. В зв’язку з цим волонтери центру проводять сімейні зустрічі, свята, відкрили курс “Школа подружнього життя”. Також через декілька місяців буде проведений літній табір – все для того, щоб сім’я мала змогу відпочити та якісно провести час разом.  

  • Четвертий напрямок роботи простору – індивідуальне консультування. В центрі є кризовий відділ «Відкрите серце». Тут люди, які мають складнощі у відносинах, душевні травми та болі – можуть отримати допомогу від психолога та волонтерів із відповідною освітою.

Help Car для інвалідів

Простір «Rozkvitaj.ua» безкоштовно возить  по Запоріжжю людей з інвалідністю на спеціальній машині – “HELP Car”. Авто облаштоване висувним пандусом, що полегшує пересування людей на інвалідних візках , а також людей з інвалідністю по зору 1 групи. Кожен такий клієнт “HELP Car” щомісяця має право на  дві безкоштовні поїздки містом в обидва кінці.

HELP Car
HELP Car

Допомога переселенцям

Від початку повномасштабного вторгнення Запоріжжя стало прихистком для понад 200 тисяч переселенців. Простір відновлення «Rozkvitaj.ua» допомогає їм інтегруватися у життя міста. 

«Ми би дуже хотіли, щоб люди не почувалися ніби в гостях, – каже пані Євгенія. – А щоб місто прийняло нових мешканців і вони відчули себе у безпеці. Для цього ми організовуємо спільні  заходи для переселенців та місцевих, щоб вони заводили нових друзів, і відчували турботу. Намагаємося створити умови, у яких новоприбулим буде комфортно у нашому місті».   

Школа подружнього життя 

Влітку центр планує проведення сімейного табору. Це частина напрямку роботи “Школи подружнього життя”. В таборі родини матимуть час для релаксу, відпочинку та спілкування. Відпочинок у таборі стане продовженням сімейних зустріей в Запоріжж, та винагородою за автивну участь у них. 

Щомісяці Rozkvitaj.ua проводиь сімейні вечори. Їх відвідує близько 30-40 родин, де люди спілкуються між собою, п’ють чай зі смаколиками, мають змогу відволіктися від буденності і почути щось корисне для себе».

Школа подружнього життя

Команда відновлення  

У запорізькій команді «Rozkvitaj.ua» працює 15 волонтерів. П’ятеро з них – вимушені переселенці. Уся інформація про допомогу та розклад занять центру є на сторінках простору відновлення у соцмережах. Сконтактувати із командою можна за телефоном або у соцмережах. Також співробітники центру публікують там реєстраційні Google-форми на спеціальні події. Зараз «Rozkvitaj.ua» шукає спонсорів, зацікавлених у підтримці дитячих ініціатив та заходів.

Сотрінки простору в Telegram та Instagram:


Читайте також інші статті в рамках проекту «Сила волонтерства» про волонетріські ініціативи, які формують громадську єдність в Запоріжжі:


Ця публікація здійснена за підтримки Фонду “Партнерство задля стійкості України”, який фінансується урядами Великої Британії, Канади, Нідерландів, Сполучених Штатів Америки, Фінляндії, Швейцарії та Швеції. Зміст цієї публікації є виключною відповідальністю редакції Inform.zp.ua і не обов’язково відображає позицію Фонду та/або його фінансових партнерів.