Ми у соцмережах
Головна » Політика » Масове звільнення депутатів Запорізької обласної ради: з чим пов’язані відставки чиновників

Масове звільнення депутатів Запорізької обласної ради: з чим пов’язані відставки чиновників

Масове звільнення депутатів Запорізької обласної ради: з чим пов’язані відставки чиновників

Фото: Запорізька обласна рада

За останній рік в роботі Запорізької обласної ради сталися помітні зміни. Зокрема, повноваження владного органу передали військовій адміністрації, а низка депутатів звільнилися за власним бажанням.

Inform.zp.ua розбирався, хто за останній рік пішов у відставку, кого звільнили, та чим зараз займається Запорізька обласна рада.

Рада “на паузі”

У березні 2024 року повноваження Запорізької обласної ради передали Запорізькій обласній військовій адміністрації. Після закінчення війни ці зміни скасують і через місяць після завершення воєнного стану повноваження повернуться до обласної ради.

Запорізька обласна рада тривалий час не проводила засідань – за два роки депутати жодного разу не збирались на сесію офлайн. До завдань облради входять: управління об’єктами громад в області, призначення і звільнення їх керівників, функціонування комунальних закладів тощо.

Та наразі облрада не може розв’язувати питання щодо діяльності комунальних закладів, оскільки з початку повномасштабного вторгнення вона збиралася на сесію один раз у березні 2022 року дистанційно. 

Очільник Запорізької ОВА Іван Федоров зауважував, що деякі повноваження Запорізької облради вже два роки виконує ЗОВА. З передачею повноважень облради у військової адміністрації відкрилась можливість будувати укриття та підземні школи. Після рішення Верховної Ради до ЗОВА перейшли майнові, земельні та кадрові повноваження.

“Завдяки цьому, нарешті є можливість будувати укриття і підземні школи, ремонтувати лікарні й соціальні об’єкти для людей, ухвалювати кадрові рішення”, – казав очільник ЗОВА.

Виконавчий апарат ЗОР продовжує працювати, заявляла голова Запорізької обласної ради Олена Жук.

Олена Жук

На початку травня очільник ЗОВА повідомив, що в Запорізькій обласній раді звільнили 60% відсотків співробітників. Під скорочення потрапила перша заступниця голови облради Людмила Любім, заступник голови облради Геннадія Фукса, третій заступник Владислав Куценко тимчасово відсторонений від роботи. Сама голова Запорізької обласної ради Олена Жук залишається на посаді.

Також звільнили з роботи керівниця обласного центру молоді Інна Скороходова та керівник школи-інтернату №7 Віктор Тлеуш.

“15 мільйонів гривень на рік економимо за рахунок оптимізації апарату Запорізької обласної ради. Ще 6 мільйонів – внаслідок скорочення кількості заступників голови ради. Більше коштів направимо на допомогу Силам оборони України”, – коментував звільнення Іван Федоров.

Нагадаємо, Людмила Любім – депутатка від забороненої партії “Опозиційний блок”. Під час місцевих виборів вона посіла друге місце в партійному списку після Євгена Балицького (колаборант, заочно засуджений за державну зраду).

Людмила Любім. Фото: Facebook Людмила Любім

Владислав Куценко очолював Запорізьку обласну організацію партії “Батьківщина”. В лютому цього року він був затриманий НАБУ за пропозицію хабаря. Владислав Куценко вийшов під заставу в три мільйона гривень. 7 травня пройшло засідання по справі заступника голови Запорізької обласної ради Владислава Куценка. Суд залишив посадовця відстороненим від роботи. Нагадаємо, Куценка підозрюють у наданні неправомірної вигоди директору “Обласного центру екстреної медичної допомоги та медицини катастроф”. 

Владислав Куценко. Фото: Facebook Владислав Куценко

Геннадій Фукс був депутатом від партії «За майбутнє». Стало відомо, що в травні через три дні після свого звільнення з посади заступника голови Запорізької облради він придбав елітне авто у власного сина за 1,2 млн гривень – Lexus ES 250 (2021 року випуску), який той використовував у власних цілях і раніше.

Депутати почали звільнятися

Чиновники Запорізької обласної ради почали звільнятися після того, як функції владного органу передали військовій адміністрації. Ось, хто звільнився з облради за особистою заявою за останній час:

Олена Крикун

Депутатка достроково склала повноваження. Відповідне розпорядження підписав начальник Запорізької обласної військової адміністрації Іван Федоров 5 червня 2024 року.

Олена Крикун

Володимир Люцканов та Олена Бодасюк 

Ще два депутати Запорізької обласної ради Володимир Люцканов та Олена Бодасюк написали особисті заяви про складення депутатських повноважень. Розпорядження про це підписали 13 та 7 травня відповідно.

Бодасюк в декларації за 2022 рік місцем свого фактичного проживання вказала Грузію. Там вона з листопада тимчасово користується квартирою площею 50 м². Депутатка працює юристом в ТОВ «Науково-виробниче підприємство «Агрінол», що належить до сфери впливу нардепа Олександра Пономарьова, який знаходиться під вартою за підозрою в державній зраді.

Олена Бодасюк

Володимир Люцканов, який також обирався від «ОПЗЖ» у своїй декларації за 2022 рік зазначив, що винаймає тимчасове помешкання у Німеччині.

Володимир Люцканов

“Того ж року депутат отримав дохід 190 тисяч гривень від ТОВ «Запоріжжяелектропостачання» за продаж електроенергії від сонячних батарей, а його дружина Олена – соціальні виплати та виплати з безробіття в еквіваленті 243 тисячам гривень у місті Раштатт, розташованому в землі Баден-Вюртемберг, поблизу кордону із Францією. Також Люцканов задекларував 200 тисяч доларів, що знаходяться на депозиті в кіпрському ALPHA BANK CYPRUS LTD.  Його декларації за 2023 рік в реєстрі ще також немає”, – пише видання “Локатор-Медіа”.

Віталій Боговін

А ось депутата та колишнього голову Запорізької облради Віталія Боговіна позбавили повноважень через переїзд посадовця до Болгарії.

Він подав документи про виїзд за кордон для постійного проживання до Республіки Болгарія.

Депутат Віталій Боговін

“Відповідно до п.3 ч.1 ст.5 Закону України “Про статус депутатів місцевих рад”, повноваження депутата місцевої ради припиняються достроково за наявності перелічених підстав, засвідчених офіційними документами, без прийняття рішення відповідної ради, у разі, зокрема, виїзду на постійне проживання за межі України”, – йдеться в постанові про його звільнення.

На місце депутата заступить наступний за чергою – депутат від партії “Слуга народу” Ярослав Вовк.

Нагадаємо, Віталій Боговін – депутат від партії “Слуга народу”, був обраний до Запорізької обласної ради 25 жовтня 2020 року. З червня по грудень 2020 року обіймав посаду голови Запорізької обласної адміністрації. Також в цьому ж році Віталій Боговін був головою Запорізької облради, проте подав у відставку.

Маргарита Трипольська 

Депутатка Запорізької обласної ради восьмого скликання також склала депутатські повноваження. Вона написала особисту заяву. Розпорядження про припинення повноваження підписав очільник Запорізької обласної військової адміністрації Іван Федоров 22 квітня.

Маргарита Трипольська. Фото: ЗОВА

У своїй декларації за 2022 рік вона зазначила, що отримала 408 тисяч гривень від Фонду Допомоги Євангельсько-Реформаторської Церкви Швейцарії, що знаходиться в місті Цюрих.

Геннадій Шевченко

Ще один депутат Запорізької обласної ради добровільно склав із себе повноваження. На цей раз від Блоку Юлії Тимошенко.

Підписане розпорядження щодо припинення повноважень депутата  Запорізької обласної ради восьмого скликання Шевченка Геннадія Миколайовича у зв’язку з його особистою заявою про дострокове складення ним депутатських повноважень.

Геннадій Шевченко

Згідно з інформацією порталу “Чесно” Шевченко Геннадій був генеральним директором, ТОВ “Будсервіс”, членом політичної партії Всеукраїнське об’єднання “Батьківщина”, проживав в смт Кирилівка Якимівського району Запорізької області (наразі тимчасово окупована територія).

Кирило Єрмоленко

Депутат Запорізької обласної ради достроково склав повноваження. Він особисто подав заяву про зняття з посади.Посадовець сам подав відповідну заяву, яку підписав очільник Запорізької обласної військової адміністрації Іван Федоров.

Скріншот: сайт Запорізької обласної ради

Кирило Єрмоленко – депутат Запорізької обласної ради восьмого скликання від партії Володимира Буряка “Єднання”. Також він був заступником голови комісії з питань законності, боротьби з корупцією, регламенту, депутатської діяльності та депутатської етики, прав людини, свободи слова та інформації.

Після припинення повноважень місце депутатів, які достроково склали повноваження, отримають наступні за черговістю депутати. Відповідні документи будуть направлені до Запорізької обласної територіальної виборчої комісії.


Журналісти Inform.zp.ua подали запит до Запорізької обласної ради із запитаннями про те, хто саме та коли можуть вступити на свої посади наступні депутати. На момент публікації матеріалу відповідь не надійшла.


Проте в Запорізькій обласній раді продовжують працювати й ті депутати, які своєю діяльністю можуть бути пов’язані з російською федерацією. Однією з таких є депутатка Запорізької обласної ради від “Слуги народу” Людмила Желєва. У 2024 році вона взяла участь в аграрній виставці в Дубаї, де представила власне зі своїм чоловіком мелітопольське підприємство як учасника від росії. Мова йде про Мелітопольський олійноекстракційний завод. 

Фото: Latifundist.com.

Попри проросійську діяльність Желєва юридично є досі депутаткою Запорізької обласної ради від “Слуги народу”. За два роки її так і не позбавили мандату. А нещодавно Людмила Желєва потрапила до бази Миротворець.