Ми у соцмережах
Головна » Суспільство » Волонтерка Анна Усенко: від автівок до лікування військових

Волонтерка Анна Усенко: від автівок до лікування військових

Волонтерка Анна Усенко: від автівок до лікування військових

Анна Усенко, волонтерка

Анна Усенко працює лікаркою-рентгенологинею у стоматології в Запоріжжі. У лютому 2022-го із початком повномасштабного вторгнення вона разом із чоловіком допомагала робити коктейлі Молотова для оборони міста. Згодом зустріла бійців Азову, які їхали на лінію фронту під Василівку, заприятелювала й почала їм допомагати. На той час у Анни залишилися невеликі накопичення, за які вона й купила перші медикаменти для військових. Тоді в Запоріжжі аптеки стояли пусті, тому за ліками поїхали аж до Закарпаття, бо там все було у наявності. 

Потім вона сама почала шити броніки, плитоноски та розгрузки. Купувала матеріал, відшивала, потім передавала у бригади, які працювали у гарячих точках. Військові почали дзвонили і казати, що їм треба ще й продукти, шкарпетки та білизна. На початку повномасштабного вторгнення у них не було якісного військового взуття. Щоб допомогти, Анна домовилася з іншими волонтерами в Чехії, які підвезли до кордону речі для військових. Навесні 2022 року Анна особисто привезла вісім коробок взуття на цілу бригаду. Потім разом із друзями зібрала двадцять тонн гуманітарки по всій Україні та за кордоном. Це були її перші кроки у волонтерстві. Наразі Анна Усенко займається допомогою військовим за різними напрямками – від забезпечення продуктами харчування до постачання автівок та лікування зубів.

Медикаменти для військових

Єдина родина

Особисто у Анни Усенко на фронті немає рідних. Проте, вона вважає своїми близькими всіх військових, яким допомагає. Командири підрозділів дзвонять їй і кажуть: нам треба резина, взуття, те й інше, і вона їде і купує все необхідне. Чоловік Анни Ігор безумовно підтримує її як фінансово, так і приділяючи час волонтерству. 

“Суть роботи волонтера це бігати і покупати все що потрібно військовим, а також шукати фонди, людей, які це можуть надати це безкоштовно для потреб армії. Спектр запитів від машин до крапельниць. Волонтер живе у швидкому темпі”, – розповідає Анна.

У Анни немає одного конкретного напрямку роботи. Вона намагається дістати якнайшвидше усе, що просять солдати. Вона впевнена: якщо держава не знає, де дістати, то волонтер знайде.

Нагорода від військових для Анни Усенко

Автівки для військових

Наразі Анна Усенко працює з вісьмома бригадами. Нещодавно до неї звернулись хлопці із 117-ої окремої механізованої бригади. Вони штурмовики і ворог розбив їм дві машини, тому вони не могли безпечно їздити на позиції. Бригада обороняє Роботине в Запорізькій області. Анна швидко знайша і гроші і машину, та передала військовим. Але запити на машини приходять постійно. Для одного із підрозділів Нацгвардії волонтерка зібрала із двох поламаних машин одну цілу. Для цього довелось купити авто в поганому стані, але на ньому був справний двигун. Саме його і поставили на іншу поламану машину, вклали гроші в ремонт і отримали на виході одну цілу машину.

За словами волонтерки, наразі бюджетні позашляховики в Європі закінчуються. Тому доводиться багато ремонтувати або перекуповувати в інших волонтерів, а потім їм повертати. У Запоріжжі Анні допомагає СТО «Регіон авто». Вони роблять якісний ремонт, а за роботу нічого не беруть. Анні, вони кажуть, що це їх вклад у спільну перемогу.

Звідки надходить допомога

Коли Анна починає щось робити для військових, допомога з’являється зовсім неочікувано. До прикладу, волонтерка розповіла, як одного дня до неї прийшов хлопець ремонтувати вентиляцію в приміщенні офісу. Він почув про її волонтерські проекти й вирішив долучитися до одного з них: нарізав і зробив 300 карематів для військових на херсонському напрямку. Коли Анна везла ці каремати на фронт – то вони ледь влізли у її машину.

Вулична акція та збір коштів для військових

Медична допомога

Також подружжя Усенків безкоштовно лікує зуби військовим. Так як вони сидять в окопах, то часто переохолоджуються і одразу виникає запалення. Для того, щоб допомогти, Анна із чоловіком у неділю виходять працювати, бо так зручно військовим. Анна робить знімки, які їм потрібні. Чоловік лікує зуби. 

Безкоштовне лікування зубів для військових в 3dlab.zp

Також Анна закуповує для бійців сезонні медикаменти. На позиціях не завжди поряд є медики. тому Анна робить набори для солдат: фарингосепт для горла, для носу, щось протизапальне, мазі, пластирі, пакує і відправляє кожному бійцеві.

Тактична медицина

Тактична аптечка

Наразі Анна є співзасновницею громадської організації «G9», яку назвали на честь штурмовиків із 117 бригади. Тут вона планує бути посередницею між міською владою та військовими. Це працює у такий спосіб: підрозділи перелічують необхідні їм речі, а міська влада це закуповує за бюджетні кошти. «G9» контролює процес закупівлі.

Також організація реалізує і свій медичний проект із тактичної медицини. Анна допомагає у навчанні бійців першій допомозі, наприклад, як правильно накласти турнікет. 

«Деяких ампутацій можна було уникнути. Турнікет вище наклали, перетримали – і все. Тому я це роблю. У мене є команда дівчат, вони виїздять куди завгодно, аби була галявина. Навчають евакуації, як правильно переносити пораненого, це збереже життя, я впевнена, багатьом», – розказує Анна. 

Сторінки Анни у соцмережах


Читайте також інші статті в рамках проекту «Сила волонтерства» про волонетріські ініціативи, які формують громадську єдність в Запоріжжі:


Ця публікація здійснена за підтримки Фонду “Партнерство задля стійкості України”, який фінансується урядами Великої Британії, Канади, Нідерландів, Сполучених Штатів Америки, Фінляндії, Швейцарії та Швеції. Зміст цієї публікації є виключною відповідальністю редакції Inform.zp.ua і не обов’язково відображає позицію Фонду та/або його фінансових партнерів.