Ми у соцмережах
Головна » Новини » Атаки безпілотниками в Енергодарі: пошкоджено дві підстанції, місто залишилося без світла

Атаки безпілотниками в Енергодарі: пошкоджено дві підстанції, місто залишилося без світла

Атаки безпілотниками в Енергодарі: пошкоджено дві підстанції, місто залишилося без світла

Запорізька АЕС, Енергодар. Фото: Костянтин і Влада Ліберови

Протягом останнього тижня внаслідок атак безпілотниками в Енергодарі було зруйновано дві підстанції – “Луч” і “Радуга”. Це призвело до тривалого знеструмлення міста, але не вплинуло на електропостачання Запорізької АЕС.

Про це повідомляє Міжнародне агентство з атомної енергії (МАГАТЕ).

Енергодар залишався без світла приблизно 16 годин – з 20:00 п’ятниці, 21 червня, до обіду суботи, 22 червня. На ПС “Радуга” у п’ятницю ввечері безпілотник пошкодив один із двох трансформаторів, що спричинило витік масла. Кількома днями раніше, 19 червня, було зруйновано іншу підстанцію – “Луч”.

Після руйнування ПС “Луч”, яка постачає електроенергію до частини Енергодара та інших районів, її частково замінила ПС “Радуга”. Енергопостачання міста було відновлено завдяки резервному трансформатору.

Гендиректор МАГАТЕ Рафаель Гроссі висловив занепокоєння щодо вразливості української електроенергетичної інфраструктури, особливо у контексті ядерної та радіаційної безпеки. Електропостачання шести реакторів ЗАЕС не постраждало – станція отримує необхідну енергію від основної лінії електропередачі напругою 750 кВ та резервної лінії 330 кВ.

Проте аварія на ПС “Радуга” вплинула на енергопостачання промзони ЗАЕС, зупинила роботу транспортного вузла станції, насоса водогону та деяких станцій зовнішнього радіологічного моніторингу.

“Хто б не стояв за цим, це має припинитися. Використання дронів проти станції та її околиць стає дедалі частішим. Це абсолютно неприйнятно і суперечить принципам безпеки,” – наголосив Гроссі.

Ексголова Держатомрегулювання Григорій Плачков зазначив, що така ситуація може негативно вплинути на ЗАЕС, яка повинна стабільно отримувати електроенергію для своїх потреб. Він додав, що загалом ситуація на станції не покращується.

Нагадаємо, 15 червня генеральний директор Міжнародного агентства з атомної енергії (МАГАТЕ) Рафаель Гроссі розповів журналістам російського державного ЗМІ “Известия” про чергові удари по території тимчасово окупованої Запорізької атомної електростанції.