Ми у соцмережах
Головна » Кримінал » Резонанс » ВАКС задовольнив позов щодо конфіскації активів експрезидента “Мотор Січі” Богуслаєва

ВАКС задовольнив позов щодо конфіскації активів експрезидента “Мотор Січі” Богуслаєва

ВАКС задовольнив позов щодо конфіскації активів експрезидента “Мотор Січі” Богуслаєва

В’ячеслав Богуслаєв/Вячеслав Богуслаев

Апеляційна палата Вищого антикорупційного суду (ВАКС) розглянула скарги Міністерства юстиції України щодо колишнього президента АТ «Мотор Січ» Вячеслава Богуслаєва та директора представництва цього товариства у РФ Петра Кононенка.

Про це повідомила директорка департаменту санкційної політики Мін’юсту Інна Богатих.

Вищий антикорупційний суд задовольнив позов Міністерства юстиції про застосування санкції у вигляді стягнення активів експрезидента АТ “Мотор Січ” Вячеслава Богуслаєва. Рішення про стягнення у дохід держави активів підсанкційних осіб набуло законної сили та оскарженню не підлягає.

За інформацією Інни Богатих, у дохід держави стягнуто активи Богуслаєва В.О.:

  • Грошові кошти на загальну суму 12 593 тис. доларів США, 236 тис. євро, 3 206 тис. російських рублів, 105 526 тис. гривень (в загальному еквіваленті близько 615 млн гривень).
  • 14 об’єктів нерухомого майна в Запорізькій області (зокрема, житлові будинки, земельні ділянки, гараж, рибстан «Коса Обіточна», адмінбудівлі).
  • Майнові права на торговельні марки (8) та майнові права на патенти на промислові зразки (2).
  • Корпоративні права (51% ТОВ «Золота Айстра», 90,1% ТДВ «СК «Мотор-Гарант», 100% ТОВ «Вінницький авіаційний завод», 100% ТОВ «Вертольоти МСБ», 100% АТ «Мотор-Банк», 16,7% ПП «Азов Трейд-ХХI»).
  • 336 одиниць вогнепальної зброї.

У дохід держави стягнуто активи Кононенка П.І.:

  • Корпоративні права (23% ТОВ «Жекон», 17% ТОВ «Перспектива високі технології», 19% ПрАТ «Промзапал»).

ВАКС відмовив у стягненні активів третіх осіб, пов’язаних з Богуслаєвим В.О. та Кононенком П.І., а саме – сина та чотирьох онуків Богуслаєва В.О., та сина Кононенка П.І.

Що відомо у справі про Богуслаєва

У квітні 2022 року екс-глава Мотор Січі навмисно заблокував постачання вертольота для потреб Головного управління розвідки Міноборони України. Він дав вказівку своїм підлеглим розібрати повітряне судно на деталі і заховати експлуатаційну документацію до нього.

Пізніше українським військовим передали вертоліт Мі-2, який колишнє керівництво підприємства «Мотор Січ» намагалося приховати від ЗСУ.

Глава департаменту зовнішньоторговельної діяльності підприємства-звинувачується за трьома статтями Кримінального кодексу України.

Зловмисникам загрожує до 15 років в’язниці з конфіскацією майна.

До суду передали справу експрезидента Мотор Січі В’ячеслава Богуслаєва. Його активи заарештовані більш ніж на 12 млрд грн.

Чотирьох суддів Київського апеляційного суду затримали на одержанні хабаря 35 тисячі доларів за ухвалення «потрібного» рішення про арешт майна у справі екскерівника “Мотор-Січі” В’ячеслава Богуслаєва.