Ми у соцмережах
Головна » Суспільство » Оновлено мапу деколонізації України: скільки вулиць потрібно перейменувати в Запорізькій області

Оновлено мапу деколонізації України: скільки вулиць потрібно перейменувати в Запорізькій області

Оновлено мапу деколонізації України: скільки вулиць потрібно перейменувати в Запорізькій області

Ілюстрація ГО “Деколонізація. Україна”

Громадська організація “Деколонізація.Україна” оприлюднила оновлену карту вулиць, які пропонують перейменувати згідно з законами про декомунізацію та деколонізацію. На мапі видно, що Запорізька область знову залишається серед регіонів з найбільшою кількістю вулиць, що підлягають перейменуванню.

За даними організації, у Запорізькій області потрібно перейменувати 1011 вулиць. Крім того, значну кількість вулиць слід перейменувати у Вінницькій (912), Одеській (581) та Харківській (656) областях.

“Цифри можуть вже бути трохи меншими, бо громади часто надають інформацію з певним запізненням”, – зазначають у повідомленні на сторінці організації у Facebook.

Процес деколонізації передбачає позбавлення топонімів, пов’язаних з радянським минулим та російською імперською спадщиною, і є важливим кроком на шляху до відновлення історичної справедливості та національної ідентичності.

Нагадаємо, Верховна Рада України зареєструвала проєкт закону №11363 “Про перейменування окремих населених пунктів, назви яких не відповідають стандартам державної мови”. У межах цього проєкту передбачається перейменування 83 населених пунктів, серед яких і п’ять у Запорізькій області.

У Запорізькій області планують перейменувати такі населені пункти:

  • село Вячеславка Бердянського району на село В’ячеславка;
  • селище Новотавричеське Запорізького району на селище Новотаврійське;
  • село Юльївка Запорізького району на село Юліївка;
  • село Добровольчеське Мелітопольського району на село Добровольче;
  • село Юр’ївка Мелітопольського району на село Юріївка.